View Single Post
Eski 22-02-2012, 09:46   #2
ferba266
Ağaçsever
 
ferba266's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2012
Şehir: DİYARBAKIR
Mesajlar: 92
Öncelikle Merhabalar, bahsettiğiniz Kiraz ağacınız ın çelik aşısı yapabilirsiniz çok rahat. Ama olgunlaşmış yeterince büyümüz ağaca aşının tutmama olasılığı artar. bunun bir fotografını siteye aktarmanız mümkün mü? ayrıca Kiraz ile ilgili
Kiraz anaçları:
Yabani kiraz(Prunus avium L.):Ülkemizde yabani kiraz ya da kuş kirazı denir. Dikine ve kuvvetli büyür. Üzerine aşılı çeşitlerle uyuşması iyidir. Toprağa çok iyi tutunan saçak kökler meydana getirir. Kumlu-killi toprakları sever, derin sürüm ve kuraklıktan zararlanır. Organik maddece zengin hafif alkali topraklarda daha iyi yetişir, fazla kirece dayanmaz. Aşırı nemli ve kuru topraklarda zarar görür, büyümez ve çabuk ölürler. Bu nedenle kumlu ve çakıllı topraklara uygun değildir. Diğer anaçlara göre bu anaç üzerine aşılı çeşitle uyuşma, gelişme ve verim yönünden idrise göre kiraz ve vişne için daha iyi bir anaçtır.
East Malling Araştırma istasyonunda yabani kiraz tohumlarından seleksiyon yoluyla elde edilmiş Mazzard F 12/1 Avrupa’ da kullanılmaktadır.
İdris(Prunus mahaleb L.):Bu tür içerisinde yüksek boylu ve çalımsı gelişen formlar bulunur. Küçük taçlı ve sık dallıdır.
Kuvvetli ve standart ağaçlar meydana getirdiğinden, klasik anlamda bodurlaştırıcı anaç olarak düşünülmemelidir.
İdris çöğürleri üzerinde yüksekten aşı (toprak seviyesinden 60-65 cm yukarıdan) yapmak suretiyle yabani kirazın % 50 si kadar bir bodurlaştırma etkisi görülmektedir. Kumlu-killi toprakları sever. Kötü drenajlı ve su tutan topraklara hiç dayanıklı değildir. Üzerine aşılanmış kiraz, vişne çeşitleriyle aşı noktasında bazı hallerde aşırı büyüme yapar. Kökleri kiraz ve vişne çeşitleri için yabani kiraz anacına tercih edilir.
Taban ve su tutan topraklarda, kiraz ve vişne çeşitlerine idris anacı kullanıldığı zaman 7-8 yaşından sonra kesinlikle kuruma ve ölümler olur.
İdris tohumlarından seleksiyon yoluyla elde edilmiş bulunan Mahaleb SL 64 anacı, vejetatif yolla (mist altında yeşil çelikle) çoğaltılmakta olup, kiraz ve vişneler için anaç olarak kullanılmaktadır.
Vişne (Prunus cerasus L.):Killi-çok killi ve nemce fazla topraklara uyumlu olup, kumlu topraklara tavsiye edilmez. Aşı noktasında bazen aşırı büyüme görülebilir. Kaynaşma ve toprağa tutunması çok iyidir. Yabani vişne tohumlarından seleksiyon yolu ile elde edilmiş bulunan Stockton Morell, üzerine aşılanan kiraz çeşitlerini bodurlaştırır. Çoğaltılması kök sürgünleriyle veya mist altında yeşil çeliklerle yapılmaktadır.
Dünyada ve ülkemizde anaç olarak yabani kiraz ve idris daha çok kullanılmaktadır.
gibi bilgiler verebilirim.

ferba266 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön