View Single Post
Eski 18-02-2012, 08:56   #859
Zeytinlibahçe
Ağaç Dostu

Zeytinlibahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2009
Sn gülenmelek, mutfağınızdan çıkan organik atıkları çöpe atmayıp enzim olarak değerlendirme yolunu seçtiğiniz için sizi kutluyorum.

Sanırım daha net cevaplar istiyorsunuz. Genel kural 1-3-9

1-pekmez veya melas
3-organik malzeme
9-klorsuz su

-Öyle laboratuvar deneyi yapacak gibi hassas olmanıza gerek yok. Oranların yakın olması yeterli.

Organik malzemeniz ne kadar çeşitli olursa, enziminizin kalitesi de o oranda artacaktır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
[B]Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?
Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?
Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?
Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?
Ekmek ilavesi olacak mı?
-Bidonun incelmeye başladığı yerin biraz altına kadar doldurmanız yeterli. Ben 3/2 oranında dolduruyorum.

-Pekmezin oranı 1 örn. 300 gr pekmez, 900 gr organik malzeme, 2700 gr (2.7 lt) su.
5 lt su bidonları yukarıda verilen örnek için idealdir.

-Yoğurt ve maya ilave etmenizde enziminiz başarılı olacaktır. İlave ederseniz süreci hızlandırırmış olursunuz. 1 çay kaşığı maya ve 1 çorba kaşığı doğal yoğurt suyu fazlasıyla yeter. Ekmek ilavesine gerek yok.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )
Enziminizi tıpkı evinizde beslediğiniz bir evcil hayvana benzetin. Süreç, oda sıcaklığında bir kaç gün içinde başlayıp logaritmik olarak artarak devam edecektir.

Enziminizin içindeki mikro organizmalar gıda bulabildikleri sürece çoğalmaya devam edecektir. Tepe noktası yaptıktan sonra geriliyecektir. Ben bu süreyi 1-1.5 ay arasında tecrübe ettim. ( organik malzemelerinizi mikserde küçültmeniz süreyi oldukça kısaltacaktır).

Gaz çıkışının neredeyse durmak üzere olduğu süreç, kullanmak için en uygun zamandır.

Enziminiz hazır fakat siz kullanmak için hazır değilseniz, içine biraz daha pekmez koyup süreci tekrardan devam ettirebilirsiniz.

1:100 oranında sulandırıp kullanıyoruz.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön