View Single Post
Eski 14-01-2012, 12:20   #6
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Sayin Nikon, zeytin agaciniz hakkinda size gorus bildiren arkadaslardan fazla birsey soyliyebilecegimi sanmiyorum.

Agacinizin dum duz cikan bir govdesi ve ust taraftaki dallarin olusumu onun bir supurge tarzinda olabilecegini cagristiriyor olsa da sizin de dusundugunuz gibi dallar nerdeyse govde kalinligina yakin bir kalinlikta olmasi, supurge tarzinda bile sorun olacak.

Agacinizi havai koklendirme ile yeni bir saksiya almissiniz. Agacin guclu bir kok sisteminin olusmasini bekleyiniz(bu sure bir iki yil olabilir) agaciniz uzerinde bu bahar olusacak yeni surgunleri, toprak altinda olusacak koklerin yansimasi olarak kabul edebilirsiniz, kokler olustuktan sonra da dallarin basladigi yerden agacinizi budar yeni olusacak dalciklarla da agaciniza bir tarz uygularsiniz buyuk bir olasilikla tekrar supurge tarzi olacaktir(o zaman alt tarafta cikacak tum dallari budayip sadece ust taraftaki dallari degerlendirmeniz gerekecek) Ya da uygun dallanma olursa dik tarz bir calisma yapabilirsiniz.

Agaciniz, basindan beri bonsaiye uygun bir agac olmadigindan, ancak uzun bir surecte onu bonsai yapabileceginiz gercegini goz onunde bulundurmaniz gerekiyor. O yuzden, bonsai icin fidan secerken, yapmak istediginiz tarza uygun fidanlar secerseniz zaman kaybini en aza indirmis olursunuz.

Havai koklendirmeden geriye kalan guclu kok sistemi oldugunu dusundugum agacinizi da yeni cikacak surgunlerle ayni sekilde degerlendirebilirsiniz. O da buyuk bir olasilikla supurge tarzi olabilir.

Calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön