View Single Post
Eski 24-11-2011, 14:05   #5
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
SHUMEİ DOĞAL TARIM YÖNTEMİNİ UYGULAYAN;

AFYON-BAŞMAKÇI-ERSÖZ ÇİFTLİĞİ

Başmakçı Afyon’un ilçesi ama afyondan daha çok Isparta’ ya yakın.

Acı Göl’ ün yanında. Eski “kovboy” filmlerini hatırlattı bana.Toz,rüzgar,çalı ve boş bakan insanlar. Ersözler ise Acı göl tarafında merkezin biraz dışında. Dümdüz bir bölge olduğu için burada da bisiklet ağırlıkta.

Başmakçı merkezden beni almaya gelen Vehbi’ye aracıma binerken sordum “bisikleti istersen arabaya alalım” oda “ kim ne yapsın bisikletimi” dedi. Evet kim ne yapsındı kaldırıma bırakılmış 5-10 bisikleti. Suç oranının çok düşük olduğu ve herkesin herkesi tanıdığı “ilçenin delisi” olan Vehbi ve Sultan Ersöz tırnakları ile yaptıkları tamamen kerpiçten ve ahşaptan çiftliklerinde tavuk ve güvercinleri ile salça ile turşu üretiyorlar.

Toplam 10 dönümde ilçenin ilk sebze üretimini başlatmışlar. Hem de ekolojik. İlçe ülkenin yumurta piyasasının kalbi. Dünya’ nın da ekolojik gül yağı üretiminin merkezi. Tüm bunları kooperatifleşerek sağlamış olan ilçe halkı kendi köylüsü olan ve örgütlenmede hep öncülük eden Ersöz’ lere farklı olduklarını hatırlatmadan da edemiyorlar.

Çiftlik diğer uğrayacağınız eko-yerleşmelerin en sohbeti koyu olan ailesine sahip.

Gördüğüm en eko-köylü aile olup bir o kadar içten ve paylaşımcı olan Ersöz’ lerin Vehbi’si aynı zamanda Yeşil,çevre ve ekoloji hareketinin hatip köylüsü. Araştırıyor,öğreniyor ve bunları çağrıldığı söyleş,lerde dinleyicilerle paylaşıyor.

Konuşması olmadığı zamanlarda bu ihtiyacını konukları ile gideriyor.

Acı Göl; yoğun flamingo nüfusuna sahip kirlenmekte olan bir sulak alan. Gölden pek çok sektöre ana hammadde olarak kullanılan sodyum çıkartılıyor. Gölün ve Başmak’çının Güney’ine denk gelen tarafında başlayan Toroslar’ ın uzantısı tepelerde Yörük köyleri ise olanca özgünlükleri ve bağımsızlıkları ile yaşamlarını sürdürüyorlar.

Henüz okul binası dışında hiçbir anti-doğal yapının olmadığı,dağda oluşturdukları mini teras tarlalarda neredeyse tüm beslenme ihtiyaçlarını karşıladıkları yaşam biçimlerini geleneksel yapılarında sürdürüyorlar,keçi ve kümes hayvanları ile.

Bu dağ ve Ardıç ormanı köyde biyolojik çeşitliliğin neden gerekli ve her şeyin ne kadar birbirine yaşamsal olarak bağlı olduğunu öğrendim. Ardıç ağacının tohumunun kabuğu çok sert ve hiçbir doğa koşulunda açılıp toprakla kaynaşmıyor. Sadece Ardıç Kuşunun sindirim sisteminden geçtikten sonra açılıp dışkı olarak çıktıktan sonra toprakta kök salıyor.

Ersözler’i ziyarete giderseniz sosyal olarak canınızın hiç sıkılmayacağına ve sürekli konuşma,hareket ve yeme halinde olacağınızı söyleyebilirim. Acele ederseniz evin üst katını sizden sonra gelecek konuklara hazırlamak için kerpiç ustalığını bir parça öğrenme şansına sahip olursunuz.

http://www.imeceevi.org/index.php?op...d=44&Itemid=37

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön