View Single Post
Eski 24-11-2011, 13:44   #2
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Saygı, sevgi yeterli

Japonca’nın doğa karşısındaki bu tutumuna ilginç bir şekilde Türkiye’nin Bafra ovasında rastlıyoruz.

Shumei Vakfı’ndan Satoru ve Chikako Nakano’nun, bizim Bafra ovasında tıpkı Japonya’nın sert doğasında olduğu gibi, saygı sevgi ile gübresiz ama derin ve gür köklü sebzeler yetiştirdiklerini görüyoruz.

Satoru bakın ne diyor yaptıkları tarım için: “Shumei Doğal Tarım Japonya’da 40 yıl önce başladı. Bu tarım metodunda kimyasal ya da hayvansal gübre kullanılmıyor. Toprağın durumu, iklim gibi doğa koşulları dikkatlice izleniyor ve insan emeği ile sağlıklı bitkilerin yetişmesi sağlanıyor.

Kaliforniya Politeknik Üniversitesi Pomona’dan profesör Diana Jerkins beş yıl boyunca, araştırmasında doğal ve konvansiyonel tarım metodlarını karşılaştırdı. Veriler, hasatın miktar olarak çok farklı olmadığını gösterdi ancak doğal tarım için daha fazla insan gücü gerekiyor.”

Türkiye’de yapılan gübresiz Shumei doğal tarımında sebze kökleri bildiğimiz geleneksel tarım ile yetiştirilen sebzelerin köklerinden çok daha derinlere iniyor. Gerçi bunun nedeni oldukça pratik. Toprak yüzeyindeki gübresizlik nedeniyle bitkinin derinde besin arayış, bitkiyi fırtınaya ya da toprak yüzeyini etkileyecek diğer doğal olaylara karşı sağlam kılıyor.

Bu pratikliğe rağmen, Shumei bitkilerinin sağlığı ve yaşam zenginliği için de unutulmaz bir eser olan Bitkilerin Gizli Dünyası’nı akılda tutmak gerekir diye düşünüyorum...

Bütün bunları, doğanın dili ve kültürü kendine dönüştürmesi olarak algılayabiliriz.
Konuştuğumuz dillerde bu dönüşümü, enerji verimliliği açısından görebiliyoruz. Dillerimizin ucundaki doğal enerji verimliliğinden, sürdürülebilirlik adına çıkaracağımız çok dersler olsa gerek!

Dilde enerji verimliliği konusunda, göze çarpan ses uyumları, ses olayları, ses değişimleridir ki nefes, dil, çene, dudak ve ağzın çalışmasında yapılan tasarruflar ile sağlanır. Buna da dilin çalışma ekonomisi denebilir...
Ne de olsa, sürdürülebilirlik açısından doğa israfı sevmez ve israf etmez; doğal olan kendimizi doğanın merkezine koymadan değişim ve dönüşümleri verimli olarak sürdürmektir...

Yoksa, yaşadığımız ekolojik felaket ile “Dünya’nın durduğu gün” gelecek bir Klaatu’nun etik kurtuluş reçetesi olarak Japonca söz ve eylem birliği anlamına gelen “Makoto!” demesi bile bizleri kurtaramayacaktır!


Sürdürülebilir yaşam için dil / Radikal 2 / Radikal İnternet

Name:  Shumei_Puja_4_group_.jpg
Views: 3596
Size:  66.1 KB
Shumei Natural Agriculture Presentation – Oct. 23rd | Pagosa Springs News & Vacation Information

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön