View Single Post
Eski 18-11-2011, 13:09   #1851
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Sayın WM1TR, Yanlış anlama ya da ima yok zaten, dikkat ederseniz konunun bir yönünü "düşünelim ki fidanların hiç bir rahatsızlığı yok,"diyerek ekim hatalarının da olabileceğini genel olarak anlatmaya çalıştım, Fidanlarında bir rahatsızlığı olabilir, ama bunu bilmeden emin olmadan direk fidancıya suç bulamayız demek istedim.
Tüm bunlara yinede şans işi diyemeyiz, bir yerlerde bir hata var, her şey normalse fidanların tutmama gibi sorunu olamaz, hata nerede yapıldıyı bulmak gerekiyor ki aynı şeyi bir daha yaşamıyalım.

Hata fidanlarda mı? söküm yapıldıktan sonra açıkta bekleyip gece don yiyip kılcal köklerimi dondu? yoksa bazıları ekilirken iyi sıkıştılamayıp havalandı mı? ya da köke gübre verdiyseniz çok mu verdiniz kökleri gübreyemi değdirdiniz, hayvan gübresi verdiyseniz ne kadar verdiniz bu gübrenin özellik durumu neydi? Sulamada gecikme mi yaşandı? sulama yanlışlığı mı yapıldı? Bölgenizin sıcaklık değerleri neydi bazı fidanlar daha körpe olur güneş yanığına dayanamazlar çıplak olan gövde güneşten kavruluverir, gibi bir sürü hatalar yapılmış olabilir.
Bu nedenle fidanları ektiğinizde üç dört göz üzerinden vurun uzun bırakmayın derim, tutma olasılığı çok daha yüksektir.

Bakın kendimden bir şeyler yazayım, şu ana kadar belki bine yakın ceviz fidan ekmişimdir, ektiklerimin hepsi tutmuştur, ama ben fidanları alırken fidancıya güvenip fidan almıyorum gidip bizzat topraktan çıkarılırken görüp alıyorum ve bekletmeden ekiyorum. Bir kaç tanesi kendi hatalarımdan dolayı kurumuşlardır, hele bir yere aynı yere dördünçü yıl oldu ekiyorum tutmuyor ekiyorum tutmuyor , Bir iki tane olduğu için dikkat edemiyorum benim hatamdır, bu yıl ekime ve bakımına dikkat ederek onlarda tuttu. İlk yılki bakımında bir kaç günlük bir gecikme yeni dikilen bir fidan için çok önemli, çapalama ya da sulamadaki bir kaç günlük gecikme ya da suyu fazla vererek (su kesmesi) kurumalara sebep olabiliyor.

Her şeyi iyi gözleyip kendimiz takip etmemiz gerektiğini unutmamalıyız, tarım uzaktan takiple olmaz, yan bahçenin toprağı ile benim bahçemin toprağı aynı özelliklerde olmayabilir ayrılabilir, yan bahçe sahibi sulama yaptı diye bende sulama yapacağım diye bir şey yok, Toprağın isteği (tavı) doğrultusunda sürüm ve çapalama, Toprak analizlerine göre de gübreleme yapmalıyız.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön