View Single Post
Eski 17-11-2011, 12:24   #1848
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
benım kanaatım mutlak surette son baharda ekmettır
kökler ısı 6 derece oldugunda çalışmaktadır
yanı toprakta faalıyet devam etmektedır
sonbaharın tavıyla kökkler ıyıce topragı tutacak ve baharda güçlü bir sekılde uyanacaktı
Sonbahar ekiminin avantaşı fidan uyku dönemine geçtiğinde fidanı söküp kalıcı yerine dikip bahar ayına kadar nem ve yağışlarla birlikte toprak daha iyi oturuşup ilkbaharda da yeşil yaprakla birlikte kök çalışmasına başlaması, ilkbaharda ekilen bir de biraz dikkatsiz ekilmişse fidanlar, (yani iyi sıkıştıralamamışsa) fidan köklerinde toprağın hareketinden dolayı tutumu daha yavaş olacaktır kurumaların tutmayanların oranı artabilir.

Kök kışın çalışmaz, ne kadar yeşil aksam çalışması olursa o kadar kök çalışması olur.
Alıntı:
Aralık dikmemdeki amacım;Açık köklü fidan dikeceğim için,fidelerin uyumasını beklemek;Bir de fidan çukurlarının ve toprağın 5-10 gün havalanmasını sağlamak.
Fidanlar uyku dönemindeler aralık ayını beklemeyiniz şartlar uygunsa hemen ekiniz, aralıkta yağışlar olmayacağını bilemeyiz, bundan sonra yağacak yağışlardan sonra arazilere girmek oldukça zor olacaktır.

Çukurların havalanmaları tabi ki iyi olur ama ekim zamanı gelmişse daha fazla beklemek fırsatların kaçmasına da neden olur, çukurlar yağışlardan dolayı suyla dolarsa ve bundan sonra ekim yaparsanız oda hiç iyi olmaz. Dediğim gibi şarlar uygunsa hiç beklemeyin hemen ekin.

Sayın buraktufan95, mesajları okumuyorsunuz galiba sorunuzun cevabı bir üst mesajımda var.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön