View Single Post
Eski 17-11-2011, 02:26   #1843
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Arkadaşlar bazı şeyleri bir taraf suçluymuş gibi gösteremeyiz, hatalar sadece fidancıya ve ya fidanı ekende dersek yanlış olur.

Bilgi bilgi yine bilgi derim.

Örneğin: Önce ne nezaman yapacağınıza karar vermelisiniz, normal zaman da ekeceksem açık köklüden şaşmam, yok hayır normal zamanda ekemeyeceğim derseniz tabi ki tüplü ekmek zorundayız, her ikisinin de artı ve eksileri vardır.
Alıntı:
tüplü tüpsüz bana biraz şans işi gibi geliyor. zira geçtiğimiz ocak ayında bizzat fidancımın diktiği tüplü fidanların %10 kadarı tek bir dal bile üretmedi, kurudular.
Özür dilerim ama buna katılamayacağım, şans işi diye bir şey yok, fidancının fidanlarının nasıl olduğunu bilemem ama düşünelim ki fidanların hiç bir rahatsızlığı yok, eğer ilk yıl gerekli bakımı (Çapa gübreleme ve istenen sulamalar) fidanın isteği doğrultusunda yapılmadıysa kök havalanıp fidan kurumuşsa burada fidana ya da fidancıya suç bulamayız, burada bakımdan kaynaklanan hatalar da vardır.
Örneğin: Ocak ayında fidan ekimi oldukça zordur arazi yaş ve toprak çamurdur, çamur bir arazide ne kadar doğru bir ekim yapılabilinir, tüm etkenleri göz önüne koyup düşünmek lazım. Düşünelim ki, kış ortasında çamur bir toprağa ekim yaptık ve fidanlar tutmadı, şimdi fidan üreticisindemi suç, bunu böyle bir araziye ekende suç yokmudur.
Alıntı:
fidancı yönlendirmesi var malesef.Fidancılarımız ellerinde ne varsa onu tavsiye ediyorlar.
Buna katılırım, malesef yönlendirme oluyor, elindeki fidanı satabilmek için yönlendirme yapılıyor, herkes doğruları söylemiyor malesef.
Alıntı:
Aralık ayında fidanlar dikilecek.
Sayın kamil keskin, aralık ayında ekimi neye göre şart koşuyorsunuz neden aralık ayında? Belki başka bir nedeniniz vardır ama şunu söylemeden edemeyeceğim, fidan size göre hareket etmez siz fidana göre hareket edeceksiniz, tarımın zamanı saati olmaz ne nezaman olması gerekiyorsa o zaman olmalı. Bana göre en iyi ekim zamanı, (tabi bu fidanları ekeceğiniz toprağın uygun olması koşuluyla) şu günler en iyi zaman, aralık ocak dedinmi yağışlardan ekmek oldukça zorlaşır.

Açık köklü olsun tüplü olsun en iyi ekim zamanı kasım sonu, havalar iyi giderse aralık ayında da ekilebilir, yağışlar başlamışsa ekim ilk bahara bırakılmalıdır, bunu da toprağın tava geldiği mart sonu nisan başı gibi tüplüler daha sonrada ekilebilir, ilk baharda ekilen fidanlar bakımı için daha özen ister havalanma toprağın çabuk yellenip kuruma ihtimalini göz önün de tutmak gerekir, ne çok sulayıp suya kestirmeliyiz ne de kurutup köklerin hava almalarını engellemeliyiz, dengeli bir sulama ve çapalamayla çok önemli olan ilk yıl atlatılmalı.

Alıntı:
Diger opsiyon ise tuplu fidan dikimi. Bunun icin ise fidancim bana mayis ayinda tuplu fidan getirecek. Bana verdigi bilgi ise fidanlarin sera ortaminda mayis ayina kadar tuplu olarak buyumeye devam edecegi. Bu durumda fidanlarin mayis ayinda dikildiginde tutmama olasiligininda daha dusuk olacagi. Hatta tutmayanlar icin de garanti veriyor.
Buradaki durum fidancıyla alıcı arasındaki ilişki, fidancı fidanı o zamana anca yetiştirebilirim diyor ve öneriyor, (önerme tarihleri fena değil olabilir.) siz buna uyar ya da uymazsınız, ya da sizin ekim şartlarınıza uymaz almazsınız. Garanti olayında fidancı biraz sallamış, kendi bakımı dışında olan fidana nasıl garanti verebiliyor, mayısta ekilen fidanların gerekli bakımları yapılmazsa yarısından çoğu kuruyabilir.

İlk yıl fidan bakımının çok önemli olduğunu hiç unutmayın.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön