View Single Post
Eski 24-07-2011, 21:22   #1
merlict
Ağaç Dostu
 
merlict's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
merlict / Tohumdan Limon Bonsai (Fusion, Kaynatma Yöntemiyle)

Merhaba arkadaşlar, üstadlar.

Uzun zamandır siteyi ve özellikle bonsai bölümünü takip etmekteyim.Bitkilerle aram iyidir.Tohumdan ağaç sahibi olmanın verdiği haz tartışılmaz.O sebeple küçüklüğümden beri tohumlardan bitki üretmeye hayranlığım vardır.Son yıllarda artan limon sevdam bonsai ile birleşebilir mi diye kendimce sorarken buralara kadar geldim.Amacım çekirdekten önce fide/ler yetiştirmek, ardından istediğim formata getirene kadar sizden destek almak.İlk gelecek yanıtları tahmin edebiliyorum;
- beklemeye vaktiniz varsa niye olmasın...
- süreç çok uzun, sıkılırsınız...
- tecrübeniz yoksa zorlanacaksınız ve bir süre sonra... bu şekilde uzayacak sanırım.

Yapım gereği biraz inatçıyım ve kafama koyduğumu yapana kadar yılmam.O sebeple ki normalden farklı bir tarz düşünüyorum. Geçen bir sitede karşılaştım istediğim tam ona benzemese de yakın tarafları mevcut.Şimdi sırasıyla yapmak istediklerim.

- Öncelikle çekirdekten fideler oluşturmak. Yeniyıl akşamından bu yana farklı günlerde ektiğim 25 civarında çekirdekten 23 adet fidem mevcut.Çok bereketliyim.Boyları 10-15 cm. arasına ulaştılar.Hepsini farklı ve derin saksılara aldım.Amacım daha sonraki aşamalarda gövde kalınlaşmaları esnasında köklerinin güçlü olup enerjinin bölünmemesi.20 fide kullanıma hazır gibi.

- Boylarını kısmi uzatmak.Bütün fidelerimi güneşten biraz uzakta ve birbirine yakın bekletiyorum.Hepsi güneşe ben ulaşayım diye yukarı doğru çıkıyorlar

- Boyları 20cm. ve üzerine çıktığında hepsini bir anda bir araya getirmek. Amacım fidelerin birbirine ağaç kabuğu ile bağlanmasını ve kaynaşmasını sağlamak.20 adet fideden tek ağaç oluşturmak.Ayrıca fideleri birbirine kaynaştırırken eski bir ağaç dalını sarmal olarak kullanmakta istiyorum.Bağlamaları yaparken katmanlar oluşturup, arada bir bazı fideleri boşta bırakarak bunların ileriki zamanlarda küçük dallar olmasını sağlamak.

...uçtum dimi

İlk başta bakınca uçuk göründüğünün bende farkındayım ama ben bu yola baş koydum, yapacağım.Şimdi sıradaki işlem olarak uygun dal parçası arıyorum.Yaklaşık 2-3 hafta içinde bağlama işlemini yapmam lazım.Haa arada mutlaka sorunlar çıkacaktır.İşte orada sizden destek bekliyorum.Uygun zamanda fotoğraflar ekleyerek konuyu genişletirim.

Mehmet


Düzenleyen merlict : 25-07-2011 saat 09:58 Neden: Eksik bilgilerin girilmesi
merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön