View Single Post
Eski 19-05-2011, 21:13   #1
_gurbuz_
Ağaçsever
 
_gurbuz_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 75
Devlet fidanlıkları ve ilk bonsai adayları seçimleri

Merhabalar, öncelikle bu ilk konum ve umarım doğru yere doğru şekilde açıyorumdur.

Ben bir süre önce aranıza katıldım ve bonsai yapma hevesiyle Sn. Tekin Bey'in geçtiğimiz ay düzenlemiş olduğu workshop'a (çalıştay) katılmış oldum. Akabinde kendisinin hazırladığı süper sergiyi de gezme fırsatım oldu.

Ben de belki de birçok bonsai meraklısı gibi nereden nasıl başlayayım diye çırpınırken, tabii ki siteden birçok bilgiyi okuyarak, etrafta nereden hangi cins ağaçlara sahip olmalıyım diye düşündüm. Ve söylemeliyim ki bir-iki fidan almamla beraber artık kendimi durduramaz hale geldim!

Bu açmış olduğum konuda, son birkaç ay içerisinde almış bulunduğum fidanları fotoğraflarıyla, fiyatları ve nereden aldığımla ilgili bilgi vermeyi amaçlıyorum ki, uzman kullanıcıların yorumları ile benden sonra gelecek arkadaşlar için bir fikir kaynağı, küçük bir kılavuz olabilsin...

Öncelikle Bauhaus'dan 25 tl ye bir Ligustrum (Kurtbağrı) bonsai aldım ki ilk mesajlarımdan birisinde fotoğrafını görme şansınız mevcuttur, tekrar yüklemiyorum buraya.. Yine aynı dönemde bir limon servi aldım aynı yerden, biraz nazlı bir bitkiymiş, uçları kurudu bir süre sonra, şu sıralar sanırım toparlıyor kendini...

Tekin Bey'in çalışması günü ise İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı Göktürk ve Bahçeköy fidanlıklarından, ayrıca İl Özel İdaresine bağlı Beykoz fidanlığı'nın varlığından haberdar oldum.

Sergi gününde ise Göktürk fidanlığı'na gittim, biraz burası ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Öncelikle biraz uzak olmakla beraber çok büyük bir fidanlık.Sanıyorum İstanbul'un en büyük fidanlıklarından. Ben arabam olmadığı için Mecidiyeköyden 48 Numaralı Göktürk otobüsüne bindim ulaşım için. Mecidiyeköy trafiğini katmazsak çok abartılı bir süre geçmiyor ama en azından 1 saati gözden çıkarmak gerekiyor ulaşmak için. (Kemerburgaza yaklaşırken duraklar çok sık ve dur-kalk çok malesef). Fidanlığa girince çalışanlar sizi karşılıyor, gittiğim diğer fidanlıklardaki gibi çok kibar ve yardımseverler. Benim şansıma Erhan Bey isimli, akranım sayılabilecek bir çalışan ilgilendi benimle, kendisi çok alakalı ve diğer çalışanlar gibi güneş sıcak dinlemeden oradan oraya atlaya atlaya size istediğinize en uygun fidanı bulmak için uğraşabilecek kadar işini seven birisi...

Ben, Tekin Bey'in ibreli cinslerden ziyade geniş yapraklıları tercih et uyarısına çok uyamadım bura (kendisinden özür diliyorum) zira bu fidanlık ibreliler konusunda çok güzel alternatiflere sahip. Ben o gün oradan bir fıstık çamı ve 2 karaçam alarak ayrıldım. (daha fazlasını taşımaya gücüm yetmezdi ki bunları bile zor taşıdım.) Kendilerinin fotoğrafları ve haklarında bilgi şu şekilde:

Photo 004.jpg
Photo 005.jpg

Üsttekiler 3+0 karaçam.. bunları mini veya micro bonsai niyetiyle aldım, çok şirinler ve çok küçükler.. bekli en azından birkaç seneye ihtiyaçları var biraz şekil verebilmem için, ziyanı yok çünkü öğrenmem gereken çok şey var o zamana kadar..

fiyatları ise 75 kuruş/adet...


Photo 006.jpg

Bu ise fıstıkçamı.. gövde kalınlığı ustaların dediği gibi en az 2 parmak kalınlığında olmasa da bana yeterli gibi geldi, en azından bir süre daha bunlara dokunmayacağımı düşünürsek..

4+2 fiyatı ise 10 tl

Tabii ki taşıyabildiklerim bunlardı, sonraki hafta is babamı kandırıp bir araba ayarladık arkadaşından ve tekrardan gittik, o zaman ise şunları balkon aileme kattım;

Mavi Ladin (pek mavi değil ama... ) 2+2 7tl
Photo 007.jpg

Bu da ıhlamur; 2+2 4.5 tl
Photo 011.jpg

_gurbuz_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön