agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 2 Gönderen _gurbuz_
  • 1 Gönderen _gurbuz_
  • 1 Gönderen memet

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-05-2011, 21:13   #1
Ağaçsever
 
_gurbuz_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 75
Devlet fidanlıkları ve ilk bonsai adayları seçimleri

Merhabalar, öncelikle bu ilk konum ve umarım doğru yere doğru şekilde açıyorumdur.

Ben bir süre önce aranıza katıldım ve bonsai yapma hevesiyle Sn. Tekin Bey'in geçtiğimiz ay düzenlemiş olduğu workshop'a (çalıştay) katılmış oldum. Akabinde kendisinin hazırladığı süper sergiyi de gezme fırsatım oldu.

Ben de belki de birçok bonsai meraklısı gibi nereden nasıl başlayayım diye çırpınırken, tabii ki siteden birçok bilgiyi okuyarak, etrafta nereden hangi cins ağaçlara sahip olmalıyım diye düşündüm. Ve söylemeliyim ki bir-iki fidan almamla beraber artık kendimi durduramaz hale geldim!

Bu açmış olduğum konuda, son birkaç ay içerisinde almış bulunduğum fidanları fotoğraflarıyla, fiyatları ve nereden aldığımla ilgili bilgi vermeyi amaçlıyorum ki, uzman kullanıcıların yorumları ile benden sonra gelecek arkadaşlar için bir fikir kaynağı, küçük bir kılavuz olabilsin...

Öncelikle Bauhaus'dan 25 tl ye bir Ligustrum (Kurtbağrı) bonsai aldım ki ilk mesajlarımdan birisinde fotoğrafını görme şansınız mevcuttur, tekrar yüklemiyorum buraya.. Yine aynı dönemde bir limon servi aldım aynı yerden, biraz nazlı bir bitkiymiş, uçları kurudu bir süre sonra, şu sıralar sanırım toparlıyor kendini...

Tekin Bey'in çalışması günü ise İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı Göktürk ve Bahçeköy fidanlıklarından, ayrıca İl Özel İdaresine bağlı Beykoz fidanlığı'nın varlığından haberdar oldum.

Sergi gününde ise Göktürk fidanlığı'na gittim, biraz burası ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Öncelikle biraz uzak olmakla beraber çok büyük bir fidanlık.Sanıyorum İstanbul'un en büyük fidanlıklarından. Ben arabam olmadığı için Mecidiyeköyden 48 Numaralı Göktürk otobüsüne bindim ulaşım için. Mecidiyeköy trafiğini katmazsak çok abartılı bir süre geçmiyor ama en azından 1 saati gözden çıkarmak gerekiyor ulaşmak için. (Kemerburgaza yaklaşırken duraklar çok sık ve dur-kalk çok malesef). Fidanlığa girince çalışanlar sizi karşılıyor, gittiğim diğer fidanlıklardaki gibi çok kibar ve yardımseverler. Benim şansıma Erhan Bey isimli, akranım sayılabilecek bir çalışan ilgilendi benimle, kendisi çok alakalı ve diğer çalışanlar gibi güneş sıcak dinlemeden oradan oraya atlaya atlaya size istediğinize en uygun fidanı bulmak için uğraşabilecek kadar işini seven birisi...

Ben, Tekin Bey'in ibreli cinslerden ziyade geniş yapraklıları tercih et uyarısına çok uyamadım bura (kendisinden özür diliyorum) zira bu fidanlık ibreliler konusunda çok güzel alternatiflere sahip. Ben o gün oradan bir fıstık çamı ve 2 karaçam alarak ayrıldım. (daha fazlasını taşımaya gücüm yetmezdi ki bunları bile zor taşıdım.) Kendilerinin fotoğrafları ve haklarında bilgi şu şekilde:

Photo 004.jpg
Photo 005.jpg

Üsttekiler 3+0 karaçam.. bunları mini veya micro bonsai niyetiyle aldım, çok şirinler ve çok küçükler.. bekli en azından birkaç seneye ihtiyaçları var biraz şekil verebilmem için, ziyanı yok çünkü öğrenmem gereken çok şey var o zamana kadar..

fiyatları ise 75 kuruş/adet...


Photo 006.jpg

Bu ise fıstıkçamı.. gövde kalınlığı ustaların dediği gibi en az 2 parmak kalınlığında olmasa da bana yeterli gibi geldi, en azından bir süre daha bunlara dokunmayacağımı düşünürsek..

4+2 fiyatı ise 10 tl

Tabii ki taşıyabildiklerim bunlardı, sonraki hafta is babamı kandırıp bir araba ayarladık arkadaşından ve tekrardan gittik, o zaman ise şunları balkon aileme kattım;

Mavi Ladin (pek mavi değil ama... ) 2+2 7tl
Photo 007.jpg

Bu da ıhlamur; 2+2 4.5 tl
Photo 011.jpg

bb_re ve aykutansin beğendi.
_gurbuz_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2011, 21:18   #2
Ağaçsever
 
_gurbuz_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 75
Fidanlara devam...

Himalaya sediri, küçük ama biraz elimde büyütürüm ... çok hoşuma gitti..
yaşı: 1+2 3 tl
Photo 010.jpg

At kestanesi 1+1 3 tl
Photo 008.jpg Photo 009.jpg

Bu erguvanı + 1 tane de ıhlamuru yazlıkta bahçeye ekeriz diye düşündük..

Erguvan : 1+1 4 tl
Photo 015.jpg

_gurbuz_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2011, 21:31   #3
Ağaçsever
 
_gurbuz_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 75
Aslında ibreli olarak başlangıç ağacımı ardıç olarak düşünüyordum fakat maalesef Göktürk fidanlığında artık ardıç satışı yokmuş. Çok talep olmadığını söylediler ama diğer şubeleri konumunda olan Bahçeköy fidanlığında güzel bodur çam cinsleri varmış.. Gitmek kısmet olmadı bana, belki başka bir zamana...

Ben de bu durumda İl Özel İdaresine bağlı Beykoz fidanlığına gittim.. Burası Beykoz Korusu'nun hemen yanında (üst veya arka çıkış kapısının karşısı) kalıyor. Göktürk fidanlığı kadar büyük değil, kendi başınıza gezip fidan seçebiliyorsunuz. Genelde büyük fidanlar var ve sitelerindeki her fidanın her boyu yok ama yine de tatminkar olabilir, ilgilenenler bir göz atabilir.. Otobüsle: Beykoz'a giden otobüslerin çoğu sahilde, koruluğun önünden geçiyor, korunun içerisinden yürüyerek güzel bir şekilde ulaşabilirsiniz..

not: fiyatlar uygun ama Göktürk kadar ucuz değil...

Buradan aldığım ardıçlar ise şunlar:
Mavi ardıç, yaşını bilemiyorum (bu konuda tahmin ile yardımcı olabilen olursa sevinirim) fiyatları ise 10 tl

Photo 012.jpg

Photo 013.jpg

Photo 014.jpg

Beykoz Fidanlığı
web adresi: http://fidanlik.ioi.gov.tr/iletisim.php fiyatları güncel.. (genelde saksılı fiyatları dikkate almanızı öneririm..) haftasonu kapalılarmış ekim dikim mevsimi geçti diye ama müdür bey 1-2 haftasonu açıp deneyelim bu zamanda da dedi..

Bahçeköy ve Göktürk fidanlıklarının telefonlarına ise şu adresten ulaşabilirsiniz: http://www.istanbulcevor.gov.tr/sube...p?id=64&sube=4
Cumartesileri 5 e kadar açıklar, Pazar bazen nöbetçi oluyormuş, telefonla bilgi alabilirsiniz..
*Yakında kendi web sitelerini de açacaklarmış.


Bu açmış olduğum konu tamamen içerisinde bulunduğum durumda bulunan veya ileride bulunabilecek olan arkadaşları bilgilendirme amaçlıdır. Bu tarif ettiğim yerler devlete aittir ve herhangi bir ilişkim yoktur.. sadece memnun kaldım ve bu memnuniyetten diğer arkadaşlarımın da istifade etmesini istedim..Umarım faydalı olabilmişimdir, tavsiye, eleştiri ve önerilerinizle konuyu zenginleştireceğinize eminim, herkese iyi forumlar, bol yeşilli günler dilerim..

Gürbüz

bb_re beğendi.
_gurbuz_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2011, 08:19   #4
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Sayın Gürbüz, verdiğiniz bilgiler çok yararlı ve aldığınız adaylar oldukça güzel seçimler. Ben istanbul'da çok dolaşmama rağmen karaçam fidanı bulmak çok zor bir olay.
En sonunda dayanamayıp , kendim 500 adet kadar getirttim , eğer ilginizi çekerse bu hafta sonu Çamlar üzerinde Bonsai uygulamalarını anlatacağımız ufak bir toplantımız olacak , karaçamlarınızı da beraberinizde getirirseniz örnek uygulama yapabiliriz üzerlerinde. Çalışma , sarıyer zekeriyaköy de olacak.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2011, 09:56   #5
Ağaçsever
 
_gurbuz_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 75
Gerçekten mi? Çok sevinirim, gerçi benimkiler çok küçük ama üzerinde işlem yapılabilir diyorsanız alırım kolumun altına gelirim..
Fidan getirtme konusunda ise zaten biliyorum sizin geniş bir koleksiyon mu diyeyim, fidan ordusu mu diyeyim, güzel bir birikiminiz var..
Toplantı ile ilgili başlık mevcut mudur acaba? Yoksa bilgileri verirseniz çok memnun olurum..
Güzel yorumunuz da beni ayrıca sevindirdi teşekkürler, görüşmek üzere..

*Karaçamlarım çok küçük, parmak kalınlığında henüz, onları da alayım mı gerçekten?Malum toplu ulaşımla seyahat ediyorum Çok sorun olmaz taşırım eğer üzerinde çalışma yapılabilecekse.. Teşekkürler..

_gurbuz_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2011, 12:12   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
bu hafta sonu Çamlar üzerinde Bonsai uygulamalarını anlatacağımız ufak bir toplantımız olacak , karaçamlarınızı da beraberinizde getirirseniz örnek uygulama yapabiliriz üzerlerinde. Çalışma, sarıyer zekeriyaköy de olacak.
Bu konuda forumda bir duyuru göremedim. Çaktırmadan yapacaksanız buraya da yazmasaydın

Bir de buraya yazmışsın. Seçmece çağırıyor gibisin

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2011, 15:56   #7
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Seçmece olduğunu kabul ediyorum, tek başıma büyük bir organizasyon düzenleyemediğim için karaçam ve mugo sahibi arkadaşları çağırabiliyorum, o da denk gelip de gözüme çarparsa. 10 kişiyi geçmesin istiyorum, duyuru yapıp da 100lerce üye gelirse ağırlayamam bu da sitenizin adına üzücü bir durum olabilir.

Yapacağım etkinlik genel bir bonsai toplantısı değil, sadece çamlara yönelik uygulamaların ilk etabı , mum kısaltma uygulamalarını içeriyor. Ama günün sonunda fotoğrafları seçmece değil, bol bol koyacağım.


Sayın Gürbüz , Karaçamlardan en azından bir tanesini getirin aynı fidanlıktan aldığım karaçam var bende de , işlemlere çok olumlu cevap veriyor.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2011, 20:46   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 307
Seçmelerde olmamama rağmen mugo sahibi olmam ve facebook'taki herkese açık ibaresi dolayısıyla çalışmanın ortalarına doğru bir selam verecek kadar uğrayabildim

Hummalı çalışma içinde katılan arkadaşlarla tanışma fırsatı olmadı ama bende bir anda kendimi çalışmaya dahil buluverdim ve çamlar üzerindeki çalışmayı göremesem de güzel bir yeşim budaması ve saksı değişimini görme şansım oldu. Daha geniş bir zamanda özellikle ginko ve sığlaları görmek için uğrıycam.

Fotoğrafları merakla bekliyorum. Paylaşım için teşekkürler Tourkana.

yasemin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2011, 11:06   #9
Ağaçsever
 
_gurbuz_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 75
Merhabalar,

Ben de oldukça geç kalmama rağmen beni kabul eden Tourkana'ya teşekkür ederek başlamak istiyorum. Çok güzel notlar hazırlamış, o notları ve mum alma ile ilgili güzel bilgiler verdi bana, bahçesine de bayıldım doğrusu..

Sonrasında ise Sn. Tekin'in bahçesine uğrama şansım oldu. Çok keyifliydi Yasemin Hanım ile de sohbet ettik Harun Bey ile de.. Bonsai'leri de inceledik ve haklarında bilgi aldık.. Harun Bey öyle güzel bilgiler verdi ki konunun mantığına dair, yerim uzak olmasa her hafta giderdim..

Herkese çok teşekkür ederim bu Pazar günü için...

*Bu arada unutmadan yazayım, Cumartesi Kozyatağı Bauhaus'a uğradım, orda da bir miktar ardıç vardı, fiyatları benim aldıklarımdan ucuz ama 5 mm civarı daha ince gövdeye sahipler.. aklınızda bulunsun..


Sevgiler, saygılar

Gürbüz

_gurbuz_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2011, 16:39   #10
Ağaç Dostu
 
justice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2010
Şehir: Düzce
Mesajlar: 236
benim adaylarımda düzce fidanlığından ama daha telleme aşamasındalar budama safhasına terfi edemediler malesef..

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 11hmlysediri.jpg (69.9 KB, 366 views)
Dosya Türü: jpg 12hmlysediri.jpg (72.2 KB, 358 views)
Dosya Türü: jpg 13hmlysediri.jpg (71.3 KB, 357 views)
Dosya Türü: jpg 14çam.jpg (74.2 KB, 362 views)
Dosya Türü: jpg 15çam.jpg (64.1 KB, 361 views)
justice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2011, 16:53   #11
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bu mevsimde telleme yapmayın. Üzeri plastik kaplı teller kullanmayın.
İlk fidanlar biraz keyifsiz gibi duruyor. Sonuncu fidan çok güzel görünüyor çok güzel bir bonsai olacak bence.
Çok ince ve çok ince uzun fidanlar ileri aşamalarda biraz bıktırıcı olabiliir. Onları daha sonra ilgilenmek üzere büyümeye bırakın.
Bu mevsim içine gübre ve katkı maddeleriyle gelişmelerini teşvik etmelisiniz.

bb_re beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2011, 20:11   #12
Ağaç Dostu
 
justice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2010
Şehir: Düzce
Mesajlar: 236
sn gürbüzün uyarısıyla resimdeki fidanların fiyatlarını yazma ihtiyacı duydum.ilk fidanlar sanırım yanlış hatırlamıyorsam 1 sene önce alındı ama fidanlıktaki dostlarım sayesinde ücret ödenmedi sadece son 2 resimdeki 10 tlye alındı.

justice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
beykoz, devlet, fidanlık, göktürk


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024