View Single Post
Eski 28-04-2011, 13:08   #16
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gossip Mesajı Göster
sn. Jeomeo , sn. Ali H. Ali , sn. Bonsaisan
öncelikle teşşekkür ederim.
yazdıklarınızla aşağı yukarı ortak görüş belirtmişsiniz. Bir yandan baktığımızda doğru ancak doğadan alınan bir çalı, iyi bir elde(yetenekli ve tecrübeli) şekillendirildiğinde anlattığınız özelliklere çok kısa sürede belkide birkaç saatte sahip olur. Bakanı etkiler , sanatsal gözükür belki. bu kadar kısa sürede oluşan bir eseri bonsai sıfatıyla ödüllendirebilir miyiz?

Diğer yandan yaprak küçültmek için sarf edilen çabalar , bitkinin gelişimini azaltmak için küçük saksılara dikmek ve orada yaşatabilmek için verilen mücadeleler, istenilen dal sayısına ulaşmak için yıllarca sabırla yapılan budamalar bir kalemde önemsiz duruma geliyor.

Bana odunsu bitkiler ile yapılan bonsailer matbaada basılan tablolar gibi geliyor.Bir taraftada yağlıboya ile yapılan tablo doruyor. sizce hangisi daha sanatsal?
Tercih meslesi denebilir belki ama ...
benim tercihim ağaçları sabırla minyatürleştirmekten yana olacak

Belkide Bonsai , heybetli bir ağaca sahip kişinin başka bir yerde yaşamak zorunda olduğunda ağacını yanında götürememesinin üzüntüsüyle çıkmıştır. ne dersiniz
Sayin gossip, bir caliyi bir iki saat gibi kisa bir zamanda bonsai (agac gorunumunde) yapabilirsiniz ve ona da bonsai diyebilirsiniz. Cunku bonsaiye her seyi ile uygun bir caliydi ve sanatci gozuyle hangi dallarin budanacagi hangi dalladin tellenip nerelere egilecegi dizilecegi bilindigi icin kisa surede bir bonsai yapilmis olur ama is bitmis olmuyor. O calinin her zaman bonsai olarak kalabilmesi icin uzerinde surekli calismalisiniz. Gerekirse yapraklarini da kucultmelisiniz. Dal eklemeniz gereken yerlerdeki ve diger sorunlari(canli bir meteryal uzerinde calisildigi icin beklenmedik sorunlar olusabilir.) cozmeniz icin surekli cozumler uretmelisiniz bu da sizi agacinizla(calinizla) surekli ilgilenmenizi sagliyacak ve agacinizla birlikte, onunla calisirken, onunla ilgilenirken zamanin nasil gectiginin farkinda olmiyacaksiniz. Oysa bonsaide zaman cok onemlidir cunku agaclar uzerinde surekli calisildigi icin, agaclara sevgi ile birlikte zamanin biriktirdigi emek vardir bu emegin karsiligi da yillarca birlikte zamani keyifle paylastigin agaclardir.
O yuzden birkac saat icerisinde bir calidan olusturdugun bonsai de bonsaidir. Ayni cali 50 yil sonra da bonsaidir ama ona ilk gunlerdeki gibi degil artik 50 yillik bir dost duygulari ile baktigin bir bonsaidir.

Bonsai seni sardikca bonsai uzerinde yapilan hicbir calismanin hicbir zaman onemsiz duruma dusmedigini daha iyi anliyacaksin.

Odunsu bitkilerden yapilan bonsaileri matbaada basilan taplolar gibi algilaman dogaldir nedeni de bonsaiyi hep fotograflarda gordugundendir. O fotograflarini gordugun bonsailer gibi gercek bonsailer gordugunde de taplo ve bonsai arasinda ne kadar buyuk bir fark oldugunu goreceksin.

saksidaki bitkinin kucuk ve ya bonsai saksisinda olmasi onu bonsai yapmiyor. Bonsainin kucuk olmasi da yeterli degildir guzel bir estetikde ve agac gorunumunde olmalidir.

Fotograflarina baktiginiz kalin govdeli bonsai acelyalar ve marketlerde satilan acelyalar arasindaki farki gorebilirsiniz biri bonsai, digeri normal acelya. Birinde zaman ve emek birikimi var digeri ise sadece saksiya dikilmis bir acelya.

Bonsaide olcegin onemi kadar agac gorunumunde olmasi da onemlidir. Bir bonsainin altinda ve yaninda, isterseniz cali gorunumunde baska bitkiler kullanabilirsiniz, ama onlar bonsai degildir agaciniz bonsai, onun yaninda ve altinda yetisenler de calidir.

Kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön