View Single Post
Eski 25-02-2007, 22:53   #18
saka
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Sorunuza genel geçer bir cevap vermek güç, eğer akvaryumlarınız balık yoğun ve bitki olarak az bitki içeren akvaryumlarsa; böyle bir akvaryum suyu organik gübre sayılabilecek maddeler içerdiği için uygun görülen diğer bitkilerde sulama suyu olarak kullanıldığında haricen makro gübreleme gerekmeyebilir. Hatta bu durumdaki akvaryum suyu, şebeke suyuna göre daha faydalı bile olabilecektir.

Bununla beraber, akvaryum suyundaki eser elementleri tüketen bitki gibi canlılar aslında suyu fakirleştirirler, haliyle fakirleşen su, şebeke suyuna göre bazı yönlerden (bilhassa eser elementler) daha fakir bir su olacaktır.

Görüldüğü üzere duruma göre değişen haller söz konusu olabiliyor. Ülkemizde akvaryumlar genellikle balık-yoğun akvaryumlardır, ve bu akvaryumların suyu Nitrat ve Fosfat olarak yüksek değerler içerir. Bunların temel sebepleri;
-Yemlerden suya karışan fosfat
-Nitrifikasyondan dolayı son ürün olarak oluşan nitrat kabaca ilk akla gelen olarak sayılabilir.

Aslına bakarsanız, su kaynaklarının etkin kullanımı için "suyun yeniden kazanımı" işlemlerinde benzer süreçler işletilir. Duruma göre ev ortamında da, bunların pratiği denenebilir. Bu pratikler, deneysel çalışmalarda farklı farklı sonuçlara ulaştıracaktır. Bu sebeple, genel-geçer bir yargıya varmak güç ancak bilhassa balık yükü yoğun akvaryum suyu aslında yerine göre belkide şebeke suyuna göre çok daha yararlı olacak yerler bulabilir. Bu suda, doğal olarak bulunan ve mikrobiyolojik olarak oluşmuş olan azot bileşikleri ve fosfatlar aslında organiktir ve bence kimyasal gübreler katılmış gübrelere göre çiçeksi bitkilerde daha faydalıda olabilir. Bunun yanında sudaki her bir elementin eksikliğini tek tek tesbit etmek pek güç olacağı için (bilhassa bitki akvaryumları çok dinamik tüketim eğrilerine sahiptir) her akvaryum suyu her çiçeksi bitkide
harikalar yaratır denemez diye düşünürüm. Bunu yanında doğada balık ve bitkilerin bir arada yaşadığı düşünülürse aslında bunlar arasındaki etkileşimi kopya çekmek, aslında hem doğayı taklit etmek hemde dediğiniz gibi kaynakları etkin tüketmek manasınada gelebilecektir.

saygılarımla,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön