View Single Post
Eski 25-02-2007, 19:34   #9
guder
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: Samsun
Mesajlar: 3
Bu kuraklık haritasının biz yıllardır biliyoruz ve alınması gereken tedbirleri konuşmak gerektiğine inanıyorum.Sorunu söylemek nekadarda sorunun çözümüne giden yol ollarak kabul edilsede çözümü oluşturmaz.Bir gurp arkadaş olarak ne tür tedbirler alınmalı sorusuna kendimizce yanıt aradık . öncelik le yapılanları ele aldık.Kuraklığa karşı en etkili çözümün ağaçlandırma ve ormanlarımız oldugunu hepimiz bilmekteyiz.Bu güne kadar yapıla gelen uygulamalara bakarak devletin ağaçlandırma konusunda gereken hassasiyeti gösterdiği orman alanlarının verimliliğini arttıran çalışmalarda başarılı çalışmalar yürüttüğüdür.Ama orman alanları genel olarak halk arasında dağ köyleri diye tabir edilen kamuda orman köyleri olrak bilinen alanlar da gerçekleşmektedir. Bizler yaptığımız araştırmalardan şunu çıkardık : Kuraklık ve çölleşme düzlük ve ovalarda başlayan erozyonlar ile tetiklenip su kaynaklarının yanlış kullanımı ve kirlenmesi sonucu ortaya çıkıyor.şunu belirtmek isterim bizler akademisyen veya konuda uzman değiliz .Ama şunu iyi biliyoruz ki !ağaçlar foto sentez yolu ile karbon dioksidi oksişene çevirmekle kalmaz aynı zamanda toprağa inen kökleri ile toprak içinde bulunan zararlı kimyasaklarıda alır ve gövdesine hapseder dolayısı ile yer altı sularını da rafine etme işini üstlenirler.Herkazin bildiğini tekrarlıyorum amayağmur toplama gibi hayati önemide vardır.
işte bu bağlamda biraz katı bir tedbir ğibi gelsede aşağınadi metni çevre bakanlıgına ilettim.
Ülkemizde erozyonla mücadele **** orman yangınları hakkında yıllardır etkin tanıtım reklamları yapılmakta kamu kuruluşları bilgilendirme çalışmaları yürütmekte olmasına rağmen halk genelinde duyarsızlık ve bana necilik Ülkemizin daha yeşil bir ülke olması için yapılan çalışmaları sonuçsuz bırakmakta genel olarak kamu kuruluşları ve belediyelerin park bahçe çalışmasından **** meyveciliğe dayalı yatırım yapan çiftçiler dışında bir katılım olmaması hatta ova köylerinin adeta çölleşir yapıya bürünmesi bazı yasal önlemlerin alınmasını beraberinde getirmiştir .
Halk genelinde tarla sınırları (an,sınır,hudut) ekilmeyen ve yeri değiştirilmeyen atıl alanlardır. İşte bu alanlarda ağaçlandırma çalışması yapılması yasal zorunluluk haline getirilmeli .Bu zorunlulukla bireylerin ağaç sevgisini ve çevre düzenlemesi bilincinin oluşması hedeflenmektedir. Bu işlem kendi içinde oluşturulacak bir oto kontrol sistemi ile kamuya bir yük getirmemesi sağlanmalıdır.
Oto kontrol için muhtemel tasarı:
a) Bu yasa ile birlikte kamulaştırma çalışması yapılan alanlar (yol,baraj vb.) , tarımsal ürün sigortası , doğal afet sonucu devlet desteklemeleri içi yapılan ödemelerin tümünü kapsar ve kanun hükümlerine uymayan özel **** tüzel şahıslar için yukarıda belirtilen ödemelerin % 50 oranında indirimi **** oluşan zararda ihmal kabul edilip ödeme yapılmaması( ör:Sel baskını sonucu devlet zararı tazmin etmez.) hükmünü getirir.
b) Aynı zamanda tapulu arazilerin satış ve devri gibi işlemlerde arazi sınırlarında ekili bulunan ağaç karnesi istenir karne almamış ve yasaya uygun ekim yapmamış olan özel **** tüzel kişilerin yükümlülüğünü yerine getirene kadar satış **** devir işlemleri yapılamaz.
c) Botanik yapı ve ağaç karnesi verme yetkisi: Karne karşılığı fidan satışı yapmak için ilgili kurula başvuru yapmış ve gerekli şartları taşıyan fidan çiftlikleri veya bunlara bağlı satış merkezlerince verilir .
d) Botanik yaşam ve erozyonla mücadele kurulu: Kurul ülke genelinde ekolojik dengeyi göz önünde bulundurarak bölgesel iklim şartlarını değerlendirmek şartı ile ekilmesi öngörülen ağaç çeşidini belirler.Fidan yetiştiriciliği yapan işletmelere bilgi verir . Bu işletmeleri denetler. Fidan ve tohum yetiştirilmesi ve karne düzenleyerek satış yapan firmalara yetki belgesi verir, kusurlu bulunan firmaların yetkilerini iptal eder.Fidan satışlarında tavan fiyatı belirler.
e) Botanik yaşam ve erozyonla mücadele için fon oluşturulması: Satılan her fidan için belirli bir harç alınmak kaydı ile oluşturulacak fon kurulun faaliyet ve denetimleri finanse eder.zaman içinde fonda toplanan yekun artınca fidancılık ve tohum üretimi yapan sektörlere kaynak oluşturup ucuz üretim olanağı sunar.
f) Bu yasanın teşvik edilmesi : Ülkemizde ziraat ürün desteklemeleri akar yakıt destekleri gibi destekler mevcut olup buna erozyonla mücadele desteği adı altında cüzi miktarda bir pirim verilmesi gerekli şartları tamamlayan unsurlardır diye düşünüyorum.

Yukarıda belirtmiş olduğum ve temel ihtiyaç olarak gördüğüm hususları; bir sorumlu vatandaş bilinci içinde ,daha yeşil ve güzel bir Türkiye için çalışan kadronuzdan ve sizden bu yönde bir kanunu TBMM gündemine getirmenizi ve yasalaştırmanız için gerekenlerin yapılmasını saygı ve hürmetimle arz ederim.
MEHMET ALİ GÜDER

guder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön