View Single Post
Eski 04-02-2011, 00:20   #363
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster


...............................................
Bu arada, geçici ama çok etkili başka bir metod önerebilirim.

Toprakta bu larvaların bulunduğunu düşündüğünüz yere bir kompost kabı yapın. Kabın altı toprakta olsun. Yeşil, kahverengi karışımla malzemenizi hazırlayıp kompostu başlatın (kompost başlığında detay bilgi var). Kısa sürede kompostun içi ısısı 60-65 dereceye çıkar. İki hafta sonra soğumaya başlar ve 25-30 dereceye iner.

Bu durumda iken, civarda ne kadar larva varsa toprak altından gelerek komposta girerler ve ılık ortamda komposttaki organik malzemeyi yerler. Granül şeklindeki dışkıları da kompostu zenginleştirir (tecrübeyle sabit). Nisan sonu, Mayıs başı kompostu elden geçirir ve ne kadar larva varsa toplarsınız.

Bu larvaların kök yeme alışkanlıkları sadece sonbaharda. Onun dışındaki zamanda sadece humus ile besleniyorlar. Bu yüzden kompost kabı yıl boyunca bir tuzak işlevi görür. Sonbaharda da ılık kompost varken kökleri tercih edeceklerini sanmam.

Hazirandan önce ne kadar iri larva varsa hepsini tuzaklamaya bakın. İki yaşındaki larvalar koza yapıp ergin olarak uçarlar. Bir ay sonra da yumurtlayıp ölürler. Maksat yumurtlatmamak olmalı.

Üç kompost yığınımdan topladığım larva miktarı 20 kg. İnanılır gibi değil ama öyle. Hiç birini öldürmedim. Nematod denemeleri için muhafaza ediyorum.

Kadı lokması için bu harika bilgiyi _tecrübeyi_ kaçırmışım. Teşekkürler Meyvelitepe.

Bir kompost denemede, kompost dibinde birçok kadı lokması çıkınca moralim bozulmuştu.
Halbuki yetiştirilecek bitkilerin yanlarına kompost kümeleri oluşturarak kadı lokmalarının buralara çağrılması tuzak görevi de görür. Güzel düşünce...

Kadı Lokması, gübresiyle kompostu zenginleştirirken, kompost içinde bıraktığı yumurtalar _ kompost kullanıldığında_ tehlike oluşturmaz mı?


Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön