View Single Post
Eski 12-02-2007, 00:58   #7
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Malina, ben baktım.

Ben, her bir tercihe göre değişen bir harita gördüm Türkiye için.

Öncelikle belirtmeliyim ki, sitede kuraklık seviyesi 5 kategoriye ayrılmış.

En hafiften en şiddetliye sıralarsak:
1- Minor/Hafif, 2- Moderate/Orta Derecede, 3- Severe/Şiddetli, 4- Extreme/Aşırı, 5- Exceptional/Olağandışı.

Başlamak için dünya haritasının içinde Türkiye'nin haritası üzerine tıkladım. Türkiye haritası belirgin bir hal alacak kadar büyüyene kadar sanırım 4 defa tıkladım aynı yere.

Ondan sonra da ekranın en sol kolonunda kalın siyah harflerle "Select Drought Assessment Period" başlığı altında, içinde bulunduğumuz tarihten kaç ay ilerisine ait tahmin haritasını görmek istiyor isek ona göre seçim yapabileceğimiz yerden, önce "12 Months" kutucuğuna tıkladım.

1 yıl sonrasına (12 Months) ilişkin olarak yalnızca Bartın-Kastamonu civarında 4.derece (Aşırı) kuraklık öngörülmüş. İstanbul havalisi için ise orta şiddette kuraklık tahmininde bulunulmuş.

2 yıl (24 Months) sonrasına tıklandığında ise İstanbul'da kuraklık öngörülmüyor.
Sadece Kocaeli-Sakarya bölgesinde hafif ve orta derece kuraklık var.

3 yıl (36 Months) seçeneği tıklandığında ise İstanbul bölgesinde sadece hafif derece kuraklık görülüyor. Bu zaman diliminde sadece Adana ve Niğde-Kayseri civarında 4.derece (Aşırı) kuraklık tahmininde bulunulmuş.

1-3 yıllık zaman aralığında, belirttiğim bölgeler dışında 4.derece ve üstü kuraklık yaşayacağı öngörülen ilimiz yok. Ancak, tahmin verisinin her ayın 15'inde güncellendiğinin belirtildiğini de eklemeliyim.

Umarım yardımı olmuştur.

Saygılar...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön