View Single Post
Eski 29-10-2010, 00:57   #1228
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kurtkus Mesajı Göster
Değerli arkadaşlar bundan 9 yıl önce 4850 metrekarelik bir tarlama ceviz kapama bahçesi kurdum.Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan bu bahçeme ilçe tarım müdürlüğünün tavsiyesiyle Kaman,Şebin ve Bilecik diktim.İlk defa 6 yaşında 16 kg ceviz verdiler.İki yıldır da ceviz alamıyordum.Çiçekteyken ilkbahar geç donları yakıyordu.Bu yıl50 ağaçtan yaklaşık 90 kg ceviz aldım.10.yılda 100 kg bir aldatmacadır.

Çiçekteyken ilkbahar geç donları yakıyordu diyorsunuz, bir de 10.yılda 100 kg bir aldatmacadır diyorsunuz.
Şimdi ilkbahar geç donlar yakıyorsa bunun olamayacağını nasıl söylüyorsunuz.

Bölgeye iklime göre çeşit seçimi yapılmadığı sürece böyle yanıltıcı söylemlerde olacak .

Onuncu yılda 100 kilogram çok ta altatmaca gelmiyor, bu gibi söylemleri bende görünce okuyunca hadi canım dediğim çok olmuştur, bu söylem bölge çeşit toprak ve en iyi bakım koşulların da olabilir gibime geliyor.
Bölge çeşit iklim ve bakımlarına dikkat etmeden yapmışsak ve verimde alamıyorsak bu bir aldatmacadır demekte yanlış olur.

Bir arkadaşımla karşılaştık şikayetini söylüyor, sekiz sene oldu cevizleri ekeli daha bir tane ceviz alamadım dedi. nasıl olur sekiz sene olur da daha bir ceviz alamazsın dedim ve bir gün bahçesine gittim, ne göreyim bele kadar otların içerisinde ben ceviz ağaçı arıyorum ne bir sürüm ne bir bakım budama ne bir sulama ne bir ilaçlama hiç birşey yok ekmiş bırakmış.

Böyle bir bahçeden sekiz sene değil onsekiz sene de olsa verim alamazsınız.

Bu arkadaşım bu forumda deseki sekiz sene oldu verim alamadım bu bir altatmacadır derse tabi ki hepimizin şevki kırılır, nedenleri niçinleri bilinmeden araştırmadan söylenen sözlerde bilinmeden ve fark edemediğimiz bir altatmaca oluyor.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön