View Single Post
Eski 09-10-2010, 23:52   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Sushi ( Suşi)

Bugün Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği - JIKAD'ınTürkiye' de Japonya yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği " Sushi Mutfak Çalışması" na katıldım ve Hajime-san' dan eğitim aldım . Narlıdere' de Ekose Mutfak- Cafe JIKAD' a bu organizasyonda ev sahipliği yaptı. Benim de etkinlikten bu vesileyle haberim oldu. Çünkü kız kardeşim Ekose' nin sahibi ve şefi.

Tercümanımız Inoue Tomoko, uygulamada bizlere yardımcı olan kişi ise Hiroki Kishi' ydi. Son derece sıcak ve sevimli bir hanım olan Inoue üstün bir performansla Hajime-san' a yardım etti. Bugün 2 ayrı suşi yapmayı öğrendim. Maki-zushi ve nigiri-zushi.

Gerekli malzemeler katılımcılara JIKAD tarafından sağlandı.

Name:  IMG_1728.jpg
Views: 1283
Size:  41.2 KB

Maki-zushi malzemeleri

Haşlanmış pirinç (Gohan) ( bizim Osmancık veya Baldo pirincimiz uygunmuş),
Yosun(Nori),
Haşlanmış havuç ( soya sosu, şeker ve daşi denilen balık, mantar veya yosun suyu ile haşlanmış),
Awaze zu ( karışık sirke-100 gr limon veya pirinç sirkesi, bulamazsanız üzüm sirkesi, 50 gr su,30 gr şeker ve 5 gr tuz karışımı),
Kani kamaboko ( yapay yengeç eti, bu balık eti ve mısır nişastasından yapılmış, tadı yengeç etine benzeyen ama ucuz bir yiyecek olduğundan Japonya' da çok kullanılırmış). Usta burada başka bir diri fileto balık kullanılabileceğini söyledi ama keskin bir lezzeti olmaması gerekiyormuş. Konacak balık diri haşlanacak.
Tuzlu suda haşlanmış ıspanak veya salatalık.
Ni kanpyou- soya sosu daşi ve şekerle haşlanmış bir çeşit kurutulmuş kavun dilimi ( İnoue burada bulunmadığından kendisi evde yaparken koymadığını söyledi)
Tamagoyaki (Sıvı yağ ile ıslatılmış tavada, içine az tuz ve az şeker katılarak pişen omlet)

Malzemelerimiz kutularda hazırdı.

Önce yosunu bambu matın üzerine koyuyorsunuz. yosunun alt kenarı bambu ile çakışmalı. Alttan 1 cm ve üstteki 2 cm alan boş bırakılıyor. Yanlar iyice örtülerek haşlanmış pirinç yosuna yayılıyor. Bu arada elleri ıslatmak önemli yoksa pirinç yapışıyor ve yayılmıyor. 1,5 cm. kalınlığında olacak.

Malzemeleri hepsi şerit halinde pirincin başlangış noktasından 3 cm yukarıya konuyor. Önce ıspanak sonra havuç, yengeç, kavun ve omlet en son. Malzeme kenarlara kadar ulaşmalı yoksa dilimlenince boş kalır ve hatta düzgün dilimlenmez.

Name:  takım.jpg
Views: 1356
Size:  56.9 KB

Sonra işin en zor yanı yuvarlamak. Öyle rulo filan olmuyor. O yanlış suşiymiş. Şuşinizi sıkıca bastırıyorsunuz ki dağılmasın, zaten pirinç yapışkan size yardımcı oluyor. Sonra üstteki 2 cm lik boşluğun kenarına gelecek şekilde şusşiyi bambu matla birlikte deviriyorsunuz. Sıkıca bastırıyorsunuz. 2 cm lik boştaki yosun şeridini su ile ıslatıyorsunuz. Bambuyu açıp yosunu şusiye yuvarlıyorsunuz. İşte bu kadar, mutlu ifadem aşağıda

Name:  tam2.jpg
Views: 1256
Size:  65.5 KB

Kesilmesi ise ayrı zorlukta ve önemdeymiş. Baştan ve sondan 2' şer santimlik birer dilim çok keskin ve ıslatılmış bıçakla çıkarılıyor. geriye kalan parça yedi eşit dilime bölünüyor.

Dilimler soya sosu ve Wasabi (Acı hardal tozuyla hazırlanan yeşil renkli krem sos) eşliğinde servis ediliyor ve bambu çubuklarla yeniliyor.

Name:  dilimli.jpg
Views: 2591
Size:  63.8 KB

Nigiri- zushi' yi de bir sonraki mesajımda, fotoğrafları düzenleyince anlatacağım.

Bu arada eğitimin sonunda dağıtılan bu minik belge pek hoştu

Name:  09102010338.jpg
Views: 1160
Size:  32.3 KB

Harika bir gün oldu. Teşekkürler JIKAD

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön