06-08-2008, 14:26
|
#23
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
|
Güneşte salça yapmayı bir kere denemiştim; başarısız olmuştum. (Üst yüzeyi küflenmişti) Sayın berduray sizinki gibi yapmayı deneyeceğim. Umarım bu sefer yapabilirim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray
Ben yıllardır salçamı kendim yaparım, gerek kırmızı biber, gerekse domates.
***Bir kaç kasa domates alırım her yıl, genişçe leğende yıkarım.
***İrice doğrarım leğene koyar güneşin kollarına bırakırım.
Damlar bu iş için çok uygun, orta katlardaki dostlar balkon kullanabilir.
(Ben robotla uğraşmam, güneş altında birkaç gün içinde yumuşar, kabuğundan kolayca ayrılır)
***Birkaç gün içinde doğranmış domatesler yumuşar, süzgeçten geçirir, çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılmasını sağlarım.
***Bir hafta, on gün içinde domatesler salça kıvamı almaya başlar.
***İyice suyunu çekip kıvama gelince irituzu ekler, bir gün daha güneşte bıraktıktan sonra toparlar, üç kiloluk yoğurt kovalarına doldurur, mutfak dolabımın altına koyarım.
3 sene bozulmadan salçam durur.
Enerji tasarrufu için kaynatmaya karşıyım ama Karadeniz gelini olarak oraların rutubetini bildiğim için yapacak bir şey yok.
***Salça suyunu gündüz güneşte, gece ayazda çeker, ben hiç süzdürmem suyunu.
Yemekte de önemli ama ben asıl kahvaltıda ekemeğin üzerine sürmeyi sevdiğim için olabildiğince doğal yöntemleri seviyorum, kaynat , süzdür, aspirin bana göre değil.,
sadece kişisel fikrim, elbette bölgenin durumuna göre salçayı nasıl korumak gerekiyorsa öyle yapmalı...
|
|
|
|