12-09-2007, 10:09 | #61 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Meyva suyu şişeleri bu iş için ideal. Sadece bir taşımlık kaynatıyor ve sıcak sıcak şişelere dolduruyorsunuz. Şişe ağızına doğru bişr parmak boşluk bırakın orayada sıvı yağ ilave edin. Kapağını kapatıp su dolu bir kaba baş aşağı dikin ve soğuyana kadar öyle kalsın. Yani bir tür konserve yapmış oluyorsunuz. |
13-06-2008, 07:21 | #63 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tarifinizi dün denedim, şimdi kuruma aşamasında. İlk defa salça yapıyorum. Paylaşımınız için teşekkürler |
|
13-06-2008, 10:01 | #64 |
Ağaç Dostu
|
Elinize sağlık Ne iyi etmişsiniz. Umarım memnun kalırsınız. Geçen yıl yaptığım domates ve biber salçalarını bütün bir kış kullandım. Dün, domatesin sonuncu kavanozunu açtım. Bu yıl yapma olanağı bulabilecek miyim bilemiyorum ama zamanı olanlar lütfen bir deneyin. Öyle fazla bir eziyeti yok. Tek sorun, arada bir karıştırmak için evde olmak Son derece dayanıklı. Kapaklarını iyi vakumlamışım ki hiç fire vermedim. Aynı zamanda çok sağlıklı, içinde katkı maddesi yok. Ne yediğinizi biliyorsunuz. |
19-07-2008, 01:50 | #65 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 124
|
Segili sercanın tarifi harikadır kahvaltılık salça(lütenitsa) ben domates kabuğunu ve çekirdeğini ayırmadan yapıyorum 5 kg yağ biberi ve patlıcan közlenip kabuklar ayrılıp kıyma makinesinden geçirilir 10 kg domateste kıyma makinesinden geçirilir salça tavasında altına da ateş yakılarak(eğer uygun ortam varsa bahçe gibi) pişirilmeye başlanır. patlıcan ve biberler piştiği için sonuna doğru katılıp biraz daha pişirilir(patlıcan ve biberi közlemeden de oluyor çiğden etmakinesinden geçirilip domatesle beraber pişiriliyor. takdir edersiniz ki közlenenlerin tadı daha güzel) bol sarımsak ezilip tuz ve sıvı yağla(yağ miktarı zevke bağlı ama bol olursa lezetide güzel oluyor ) azıcık daha pişiriliyor indirdiğinizde zevkinize göre doğranmış maydanoz katıp steril kavanozlara doldurulup sıkıca kapatılıp kaynatılıyor. Soğuduğunda bir kaç yıl dayanabilmesi mümkün. Biz bu salçaya bayılırız kahvaltımızdan da pek eksik olmaz. Acılı seven varsa küçük süs biberlerinden bazı kavanozlara ekleye bilir. Ayrıca yemeklerimize katmak için domates suyu da hazırlarız kışlık. |
04-08-2008, 14:49 | #66 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-08-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 2
|
merhaba ben yeni üyeyim. foruma evdeki 5 kg. domatesi nasıl değerlendirebileceğime dair çözümler ararken rast geldim. pek çok seçenek sunulmuş gerçekten ama hala emin değilim. bir kere benim domateslerim ayaş domatesi, sulu.. ama gördüğüm kadarıyla yukarıdaki seçenekler daha çok yumurta domates gibi suyu az olan ve dolayısıyla çabuk kuruyabilen domatesler için daha uygun.. diğer seçenekler ise riskli geldi biraz, patlama tehlikeleri filan şu patlıcanlı, biberli tarif çok hoşuma gitti.. ama zahmetli ve zaman alıcı geldi o da..sizce çalışan, zaman kısıtı olan, ve ilk kez deneyecek biri için en garantili seçenek hangisi olabilir? |
04-08-2008, 18:49 | #67 |
Ağaç Dostu
|
Ben yıllardır salçamı kendim yaparım, gerek kırmızı biber, gerekse domates. ***Bir kaç kasa domates alırım her yıl, genişçe leğende yıkarım. ***İrice doğrarım leğene koyar güneşin kollarına bırakırım. Damlar bu iş için çok uygun, orta katlardaki dostlar balkon kullanabilir. (Ben robotla uğraşmam, güneş altında birkaç gün içinde yumuşar, kabuğundan kolayca ayrılır) ***Birkaç gün içinde doğranmış domatesler yumuşar, süzgeçten geçirir, çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılmasını sağlarım. ***Bir hafta, on gün içinde domatesler salça kıvamı almaya başlar. ***İyice suyunu çekip kıvama gelince irituzu ekler, bir gün daha güneşte bıraktıktan sonra toparlar, üç kiloluk yoğurt kovalarına doldurur, mutfak dolabımın altına koyarım. 3 sene bozulmadan salçam durur. Enerji tasarrufu için kaynatmaya karşıyım ama Karadeniz gelini olarak oraların rutubetini bildiğim için yapacak bir şey yok. ***Salça suyunu gündüz güneşte, gece ayazda çeker, ben hiç süzdürmem suyunu. Yemekte de önemli ama ben asıl kahvaltıda ekmeğin üzerine sürmeyi sevdiğim için olabildiğince doğal yöntemleri seviyorum, kaynat , süzdür, aspirin bana göre değil., sadece kişisel fikrim, elbette bölgenin durumuna göre salçayı nasıl korumak gerekiyorsa öyle yapmalı... Düzenleyen berduray : 07-08-2008 saat 00:54 |
04-08-2008, 19:28 | #68 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Berduray öyle güzel anlattınız ki ben de mi yapsam Ama İstanbul'un havası sizinki gibi değil. Sayın Nisalp, çalışırken yaptığım alışkanlığımı devam ettiriyorum: Domatesleri yıkayıp, kaynar suda bir kaç dakika beklettikten sonra soyuyorum. Dilimleyip sonra da bir müddet kaynatıp (kıvamı önemli değil), uygun poşetlere yerleştirip derin dondurucuda saklıyorum. Bu şekilde yaptıklarımı yemeklerde kullanıyorum. Bir de yıkanan domatesleri kabuklarıyla beraber doğrayıp biraz pişiriyorum, blender ile iyice parçalayıp, poşetlerde derin dondurucuda saklıyorum. Bunu da mis gibi domates çorbası yaparken kullanıyorum. Ayrıca bazen de bütün(doğranmamış) domatesleri yıkayıp kabuklarıyla beraber derin dondurucuda saklıyor, yemek yapacağım zaman suyun altına tutup kabuklarını soyuyor, sonra da kesip kullanıyordum. Ama forumda bazı sebzelerin kaynatılmadan dondurulduğunda bakteri problemi yaşayabileceğini okudum. Bu nedenle domatesteki durumu bilemediğimden tavsiye de edemiyorum, zira en pratik metod buydu. |
05-08-2008, 22:34 | #69 |
Ağaç Dostu
|
Bodrum sıcağında öyle yapılır tabi buralar serin diye düşünenler olabilir ancak ben Ankara'da yaşadığım yıllarda da bu yöntemle yaptım, dediğim gibi salça gündüz güneşten, gece ayazdan kıvamını bulur, az bir kısmı da bu yöntemle deneyin, olmazsa bildiğinizden şaşmazsınız. Sevgiyle kalın, "AĞAÇLAR"la kalın. |
06-08-2008, 00:50 | #70 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, Daha öncede yazmıştım başka bir başlık altında ama iyi bir cevap gelmemişti. Marketlerde satılan dogranmış domatesler nasıl diri duruyorlarmı yoksa ezik domates gibilermi. Şayet durumları iyise kışın kullanmak üzere o şekilde dogranmış domates saklama şansımız varmıdır varsa nasıl. İlker |
06-08-2008, 01:15 | #71 |
agaclar.net
|
Salatada kullanılır halde değiller. Sormak istediğiniz bu mu? Ya da şöyle sorayım, nasıl bir kullanım için düşünüyorsunuz? |
06-08-2008, 01:28 | #72 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sormak istedigim buydu "Salatada kullanılır halde değiller". Tesekkürler. İlker |
|
06-08-2008, 02:51 | #73 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
domates reçeli tarifi yazım mı? |
06-08-2008, 12:59 | #74 |
agaclar.net
|
Tabii, bekliyoruz |
07-08-2008, 00:52 | #75 |
Ağaç Dostu
|
Küflenme ; suyunu yeterince çekmediğinden ya da tuzunun azlığından kaynaklanır, bu sizi yıldırmasın arkadaşlar, ben dayanmasını istediğim salçaya tuzu biraz fazla koyunca yemeğe pişerken hiç tuz koymuyorum böylece dengeliyorum, denemelerinizde başarılar, hemen pes etmeyin. |
07-08-2008, 17:22 | #76 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
Domates reçeli Domates Reçeli yunan mutfağına ait bir tarif. Yunanlılar kahve yanında misafirlerine ikram ediyor. Türkiye sınırlarında Bozcaada da bulabilirsiniz. Malesef bozcaada'da satış fiyatı bana çok yüksek geldi. Küçük bir kavanozu 7-7.5 ytl'ye satıyorlar. Bende evde kendim yapmaya karar verdim ve bire bir aynısını yaptım. Bu arada ben ölçüleri tahmini olarak kullandım. Size en yakın ölçüleri vermeye çalışıcam. Öncelikle gerekli olan kireç suyu. 6 litre suya 250 gram toz kireç ekleyip suda eriyinceye kadar karıştırın ve bir kenarda 6 saat unutun. Daha fazla unutmanızda sakınca yok. Bu kireç suyunu kabak tatlısında, kivi gibi yumuşak meyve reçellerinde kullanabilirsiniz. Fazla yapıp şişeleyip saklayabilirsiniz. 6 saat sonunda dibe çöken kireci havalandırmadan suyu süzerek ayırın. Reçel için erik domates gerekiyor. Cherry domates boyutunda ama yumurta gibi olan küçük domateslerden. Diyelimki 1 kilo domates kullandınız 1 kilo domatese 1 kilo şeker 500 lt su kullanın. Domatesleri yıkayıp kabuklarını domatesleri zedelemeden soyun. Soyulmuş domatesleri 2 saat kireçli suda bekletin. Bu arada domates adedi kadar kavrulmamış bademi sıcak suya atıp kabuklarını soyun. 2 saat sonunda domatesleri bol su ile 2-3 kez yıkayın. Yıkadıktan sonra domateslerin üst veya alt tarafından bir delik açıp, elinizde hafifçe sıkın. İçinde suyu ve çekirdeği kalmasın. ve her birinin içine soyulmuş bir badem koyun. Bütün domatesleri bu şekilde hazırladıktan sonra su ve şekeri kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra domatesleri içine atıp kaynatmaya devam edin. İçine yarım limon sıkın. Ekşi olmasını isterseniz limon tuzu kullanın veya limon miktarını artırın. Diğer reçellerde olduğu gibi şeker kıvama gelince olmuş demektir. En son üstüne bir paket vanilya ekleyip karıştırın. Zahmetli gibi görünse de yapımı çok eğlenceli. Tadı, kokusu domatese hiç benzemiyor. Tadanların aklına domates reçeli olabileceği hiç gelmiyor. Sofrada güzel bir ayrıntı oluyor. |
09-08-2008, 00:48 | #78 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: sarıgöl
Mesajlar: 166
|
Salçanın küflenmemesi için benden bir kopya size:Kullanmadığınız salçanın üzerini düzleyin ve sıvı yağ (zeytinyağı tercih) dökün.Hava ile teması kestiğiniz için küflenmez.. Küçüklüğümde anneanneme yardım ederdim.Büyüdüm evin salçasını ben yaptım.Evlendim mecburen ben yapıyorum |
09-08-2008, 01:22 | #79 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: sarıgöl
Mesajlar: 166
|
Sarıgöl'de gördüğüm domates saklama veya domates sosu vs. vs. ne derseniz bir sos var (Kusura bakmayın cümleyi nasıl toparlayacağımı bilemedim).. 1-Bir yıl boyunca içtiğimiz maden suyu şişelerini saklıyoruz. 2-Yazın bu şişeleri güzelce kaynatıyoruz. 3-Bu arada domateslerin kabuğunu soyuyoruz. 4-Robattan veya kıyma makinasından veya salça makinasından(eğer bu varsa kabuklarını soymaya gerek yok.Çünkü makina kendisi ayırıyor) geçiriyoruz. 5-Maden suyunun kapakları (kullanılmamış) satılır,onlardan alıyoruz.Kullanacağımız kadarını kaynatıyoruz. 6-Maden suyu şişelerini bu domateslerle dolduruyoruz.Üzerine biraz tuz ekliyoruz. 7-Burada gördüğüm kapak kapatma makinası var .Şişenin ağzına kapağı koyup makinayla bastırıyoruz. 8-Daha sonra bu şişeleri kaynatıyoruz.Ama kaynadıktan sonra hemen çıkarmıyoruz. Kendiliğinden soğuyor. 9-Kışın özellikle tarhana çorbasında, kurufasulyede ve diğer çorbalarda salçayla birlikte kullanıyoruz. Ben salçayı çok az koyuyorum veya hiç koymuyorum. 10-Aynı bu şekilde meyve suyu da yaptım. Kayısı, erik, şeftali...Çocuklar kahvaltıda çay içmedikleri için bunu çok sevdiler. Tabi tuz yerine şeker koydum. Açtığımda çok koyu oluyor biraz sulandırıyorum. 70-80 şişe yapanlar var.Hatta kahveciler şişeleri parayla satıyorlar Cam şişeler de değerlendirilmiş oluyor. |
16-08-2008, 02:02 | #82 |
Ağaç Dostu
|
Güneş salçası yapma denememde ikinci kez başarısızlığa uğradım. Bir şeyi yanlış veya eksik yapıyorum. Akşamdan domatesleri ikiye böldüm. Ertesi gün dipte biriken suyu dökerek (annem acı su dediği bu suyu salçada kullanmaz, bende onun gibi yapıyorum) domatesi rendeledim. İlk iki gün bir problem olmadı, sabahları karıştırıp; güneşe bırakıp, akşamları içeriye alıyordum. 3. gün üst tabakada güneşin kurutmasıyla oluşan çatlaklarda beyaz oluşumlar görünce (çok hızlı yayılıyorlar) dökmek zorunda kaldım. - Karıştırmayı az mı yapıyorum, ne sıklıkda karıştırmak lazım. - Tuz hangi aşamada koyuluyor? Rendeledikten sonra tuz koymak gerekiyor mu? - Veya ... ? Acaba nerede hata yapıyorum? Önceki denememde domatesi rondodan geçirmiştim; çok sulanmıştı. Üzerine tül örtmüştüm (tek kat örtecektim, tül büyük olunca düşünmeden dörde katlayıp kullanmıştım). Ondaki küflenme daha farklıydı. |
16-08-2008, 14:48 | #83 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Sn uzum Domatesleri ikiye veya üçe kesince üzerine iri tuz ekleyin. Düzenleyen çilek_2 : 17-08-2008 saat 21:43 |
16-08-2008, 16:41 | #84 |
Ağaç Dostu
|
Salça yapımı
Sayın Üzüm demişsiniz ki; [QUOTE=uzum;268906] sabahları karıştırıp; güneşe bırakıp, akşamları içeriye alıyordum. 3. gün üst tabakada güneşin kurutmasıyla oluşan çatlaklarda beyaz oluşumlar görünce (çok hızlı yayılıyorlar) dökmek zorunda kaldım. - Karıştırmayı az mı yapıyorum, ne sıklıkda karıştırmak lazım. - Tuz hangi aşamada koyuluyor? Rendeledikten sonra tuz koymak gerekiyor mu? Ben detaylı anlatmıştım,demiştim ki salça gündüz güneşten, gece ayazdan olur. *Akşamları içeri almışsınız, bırakın olduğu yerde kalsın, kendinizi yormayın. *Beyaz oluşumlar dediğiniz şey yüzünden mi döktünüz domatesleri, hiç gerek yoktu.Günde 2 kez şöyle kaşıkla karıştırıverseniz o beyaz oluşumlar oluşmazdı, diyelim ki oldu ben şimdiye dek zehirlenmedim, karıştırınca kaybolur o. Bu oluşumlar genelde salçanın ağzı sıkıca kapatılınca,buharlaşma yapılmayan durumda olur, tepsi ya da kapak filan kapattıysanız üzerine sebep budur. En ideali ince bir tül, eski bir tülbenttir, tozun, böceğin giremeyeceği engeldir ama buharlaşmayı engellemez. *Rendeleyip bir sürü uğraşmışsınız hiç gerek yok, güneş altında 2 gün kabuklarından ayrılması için yeterli,yapmanız gereken tek şey süzgeç, iliştir neyse ondan geçirmek. *Tuzlama aşaması salçanın artık tamamen koyulaşıp, kıvam almasından sonra.Kıvam tamam olunca irituzla tuzlayıp 1-2 gün daha güneşte bekletince saklama kaplarına doldurup, afiyetle yemek kalıyor geriye. |
18-08-2008, 09:09 | #85 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şimdi tekrar deneyeceğim. Sayın berduray, Sayın çilek_2 verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. |
|
18-08-2008, 14:44 | #86 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
Domates kurutma işlemine bugün başladım. Tepsiyi güneş gitse bile gece gündüz hep balkonda mı tutucam? yoksa akşamları içerimi almalıyım? |
18-08-2008, 18:11 | #87 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
(Sabah erken saatde dış mekan bitkileri üzerinde çiy oluyorsa içeri almanız iyi olur) |
|
27-08-2008, 22:23 | #88 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
30-08-2008, 09:38 | #89 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
Domates kurutma işleminde başarısız oldum. Malesef 3.-4. günlerde tek tek küflenmeye başladılar. Halbuki neredeyse kurumuşlardı. |
30-08-2008, 12:34 | #90 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|