View Single Post
Eski 19-01-2007, 11:32   #6
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Herkese merhaba, Ismail Fazil bey aramiza hos geldiniz Degerli bilgilernizi bizlerle paylastiginiz icin tesekurler. Bu konuyu BONSAI forumlarinda paylasmak istediginizden yola cikarak, bir bonsai sever oldugunuzu dusunuyorum. Bonsai hakkinda her sey paylasmak dilegi ile tekrar hos geldiniz.

Arkadaslar burada onemli bir konuya tekrar deginmek istiyorum, bonsai bir ic mekan bitkisi deyildir [bazi tropik bitkilerden yapilan bonsailer ic mekanda tutulabilir] Yani bonsai salon cicekleri gibi surekli iceride tutulursa sagligi kisa bir sure sonra bozulacaktir, Bonsailerinizi iki uc gunden fazla ic mekenda tutmamalisiniz[ Ismail beyin bahsettigi bir isik sistemi altinda bonsai uzun sure diyelim ki en az 15 yil, saglikli bir yasam surdurebilirmi bilemiyorum bu konuda hic bir deneyimim yoktur] uc gunden sonra mutlaka bonsainizi disardaki eski yerine koymalisiniz. Bonsai olumlerinin onemli sebebleri, cok sulama, susuz birakma bir de surekli ic mekanda tutmadir. Bonsai isikla birlikte, temiz hareketli hava ister, yagmur ister, gubre ister, gok yuzunu gorme ister ve en onemlisi sizden sevgi ister.
Cok soguk ve don tehlikesi olacagi zaman bonsaileriniz korumak icin onlem almalisiniz. bu balkon gibi ustu ortulu yerlerde olabilir imkaniniz yoksa ve agacinizi ic mekana alacaksaniz, don tehlikesi gecerkenden onu tekrar disariya almalisiniz.
Bu yazdiklarim sizlerin dusuncelerine ters dusebilir, bunu deneyimlerinizle sizlerde gozleyebilirsiniz [ornegin iki cin karaagacinin birini ic mekenda digerini dis mekanda yetistirin iki agac arasindaki deyisikligi iki uc hafta icerisinde hemen farkedeceksiniz]
Bonsaili gunleriniz bol olsun.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön