View Single Post
Eski 22-07-2010, 10:55   #12
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu konunun başlığı "boğazdaki akıntılardan elektrik edilebilirliği" ile ilgili ve başlığın nükleer enerji ile hiç ilgisi yok. Belki şu bakımdan ilgisi var. Nükleer enerjiye yatırım yapmaksızın, yenilenebilir kaynaklardan enerji elde edebilme olasılığından hareket edilmiştir. Yani işin temelinde nükleer enerjinin dışında kalabilme çırpınışları vardır. Bu sebeple, bu başlıkda sadece boğaz akıntısı veya benzer su güçlerinden enerji elde edilebilme konuları yazışılmalıdır.

Evet, su gücünden, akıntılardan, gelgitlerden, çırpıntılı denizlerdeki dubaların in-çık'larından enerji elde edebilmek belki daha pahalıdır. Fakat insanlar, gerçek mühendislerden bunun üzerinde çalışılmasını istiyor.

İnsanlar üzerinde yaşadıkları dünyanın, göz göre göre yok olmasına sebep olacak, kendi soylarının da sonunu getirecek bir "bugün"e razı değiller.

Bir yandan daha fazla enerji ihtiyacı pompalanırken bir yandan da kolaycılık ve günün kapitalist kurallarına göre kaçınılmaz ve alternatifsiz olarak dayatılan, nükleer atıklar, radyasyon, karbon emisyonları, manyetik kirlilik, genetiği değiştirilmiş canlılar vb. yeni rant kapılarının çözüm olarak benimsenmesine teslim olmak istemiyor insanlar.

Günümüz sisteminin kuralları çerçevesinde nükleer enerji gibi GDO'lar da alternatifsizdir. Manyetik kirlilik, radyasyon ise yine sistemin alternatifsiz olarak dayattığı yaşama ölçütlerinin bir sonucudur. Karbon emisyonlarını ise ciddiye almak bile gereksizdir, ki ciddiye alınmıyor zaten. Çünkü aslolan "fiscal year profit" (cari yıl kârı)dir, ve kurumların performasları buna göre ölçülür. Toplumlar, insanlar, milyonlarca yıllık doğa mirasının önemi yoktur, çünkü onlar herhangi bir performans parametresi değildir ve scorecard'larda yeri yoktur. Bu sistem, emrindeki tüm mühendisleri, iktisatçıları ve diğer beyin gücünü bu doğrultuda motive eder. Bu motivasyonun sınırları çok net bir şekilde çizilidir. Alternatifleri görebilmek, hatta düşünebilmek için çizginin dışına çıkabilmek gerekir. Sistem çizginin dışına çıkılamasın diye her türlü önlemini de almıştır. Eğitiminden tutun da, medyası, reklamları, hukuk ve kanunları, yönetmelikleri, her şeyiyle bir bütün olarak çizgileri korur. Bazı marjinaller de gelip ağaçlar.net'de boğaz akıntısından elektrik olur mu diye başlık açar.

Naçizane, bu marjinallere ve bu başlıkta bilgisiz bile olsa, hayal bile olsa, arzularını dile getirenlere, çizgileri geçme girişimlerine ihtiyacımız var. Belki, mühendislerimiz buradan bir ders çıkarıp tekrar düşünürler.

Moderatör olarak ricam, bu başlıkta sadece su gücünden enerji elde edebilme konusu tartışılsın. Gün sonunda, ilgisiz sayılabilecek mesajları tesbit edip silmeyi düşünüyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön