View Single Post
Eski 17-01-2007, 23:25   #16
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Toprak dezenfeksiyonu amaçlı aslında ısıyı kullanıyoruz. Solarizasyon ( burada sıcaklık 55dereceyi bulur) ve buharla dezenfeksiyonda da sıcaklık sayesinde toprak patojenlerini öldürüyoruz( 100 derece). Fideliklerde kaynar su uygulaması da yapabiliyoruz. Elbette burada yararlı olan mikroorganizmaların da kaybı söz konusu. Ancak toprak kaynaklı hastalıklar yüzünden bitkinizi kaybetme durumunuz söz konusuysa dezenfeksiyonu tercih etmeniz gerekir. Yoksa akabinde aşırı ilaç kullanmanız gerekebilir. Toprak dezenfeksiyonu Entegre Hastalık Zararlı Mücadelesi'n de de (IPM) önemli bir unsurdur. Kimyasallar yerine ısıl işlemler tercih edilir.

Bu işlemler toprağınızdaki temel makro ve mikro elementler üzerinde etkili olmaz, ancak belirtildiği gibi yararlı unsurları da yok etme riski her zaman vardır. Bunun telafi geçmek için de mikrobiyal gübreleme yapılabilir.

Saksıda solucan faaliyeti zaman zaman bitkilere zarar verir. Saksı kısıtlı bir mekan olduğundan dolayı aşırı solucan hareketi ve miktarı olursa bitkinin kılcal kökleri zamanla bundan zarar görebilir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön