Konu: Yılan
View Single Post
Eski 10-07-2010, 00:37   #184
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Süt içen yılan

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fikirci Mesajı Göster
Bu süt içen yılan konusuna şüpheyle bakıyorum. Koca inek veya huysuz bir keçi buna neden izin versin? Üstelik galiba sadece bizim ülkemizde oluyor bu olay:=)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fikirci Mesajı Göster
Köylümüzün hayal gücünü ise hep takdir etmişimdir.
...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fikirci Mesajı Göster
Aslına bakarsanız. Anadoluyu çok dolaştım ve kendim de kırsal hayatı iyi bilirim. Uzun yıllarım Anadolu yollarında, köylerde geçti. En azından kendi çevremde hiç duymamıstım bunu.
Sanırım yerel bir söylence diye düşüneceğim. …

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fikirci Mesajı Göster
Yılanların sü içtiği.

Bu konuda şüpheciliğimi koruyacağım izninizle.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fikirci Mesajı Göster
İşte benim yukarıda bahsettigim "folklor" da bu...
mış mış mışş mışş.

Burada ben daha çok gerçek gözlem ve deneyimleri tercih ederim. Agaçlar.net’te birbirimize deneyimlerimizi anlatıyoruz değil mi? Yoksa efsanelerin üzerine az bilimsellik. Bilgiçce cümleler. Konuyla ilgili tevatüre katkı sağlayıp yeni bir efsane üreten köylü seviyesine indirir bizi. Sonra kendimizde inanırız, acarca yaptığımız yoruma.

Bu kadar mış lı hikaye dinleyen herkes eline süt kabı almaktan korkmaya başlayacak.
Böyle mi koruyacagız doganın harika yaratıkları yılanları.
Yeni efsaneler üreterek.

Yine tekrarlıyorum. Hakkında köy odası efsanelerinden baska bir şey olmayan bir konuya karşı müstehzi bir gülümsemeyle bakıyorum.

Yukarıda anlatılan seylerin hemen hepsi konuyu inceleyen kişiler için uzak arkaik kültler ve tabuları işaret ediyor.

Kan ve süt tabusu Lohusa kadın ve bebek fetişi , yılanın kutsallaştırılması vsvsvs.
Eski anadolu inançlarında hepsi tek tek vardır. Hatti tanrılarına kadar gider olay.
bir gün bir belgeselde görürsem ancak ozaman derimki - evet yılanlar diğer hayvanlardan besin sağlamanın ilginç bir yolunu bulmuşlar gerçekten. Bu onları sosyal korsanlar haline getiriyor -.

O zamana kadar binlerce benzerini dinledigim hoş Anadolu hikayelerinden biridir memeden süt içen yılan vakaları.

“Efsane üreten köylü seviyesi”nden merhaba,

Fikirci’nin “Anadolu folkloru” ile, köylü“, “köy odaları”nda konuşulanlar ve konuşanlar ile arası hiç de iyi değil anlaşılan.

Olabilir, bizi ilgilendirmez. Fikirlerinde hiçbir değişiklik yapmayı düşünmeyişi de ilgilendirmediği ve bu konuda “alaycı bakış” açısından başka bir bakış ortaya koyamadığı gibi. Tamamen kendi sorunudur.

Ancak, fikirlerinde değişiklik yapabilenler, yeni veri ve bilgilerden o kadar da korkmayanlar için tekrar edecek olursak; ‘yılan – süt’ bağlantısı ile "ineklerin memelerinden süt içen yılan efsanesi”nin (mitinin) bize (Türk, Anadolu, köylü, köy odası kültürüne) özgü olmadığını hemen tüm dünyada geçerli olduğu, yorum değil bilgisini dikkate almak durumundadır.

Önceki yazım da sadece bu konudaydı ama fikirci, yorum ve yeni efsane yaratmaya ve sonra buna inanmaya yönelik çabadan ibaret görmeyi üstün tuttu anlaşılan. 'Üstün tuttu' derken bu davranışları üstün tuttuğu ya da eşit gördüğünü söylemiyorum tabii ki.

İngilizce konuşan "Anadolu köylüsü seviyesinde"kilerin Lampropeltis'lerden 20 den fazla alt türe süt yılanı denmesini yadırgamayacakları ya da Hindistan'ın içinde bulunduğumuz ay kutlanan Pag Nanchami (yılan günü) festivalinde geleneksel olarak (Anadolu geleneği olarak değil ama) yılanlara süt ikramını ya da University of Massachusetts Amherst tarafından yılanların ineklerin memesinden süt emmesi efsanesini ve yılanlarla ilgili diğer efsaneleri (mitleri) doğal kaynak ve çevre koruma açısından incelemesini yadırmayacaklar ve müstehzi bakışlardan fazlasını bakıp, görebileceklerdir.

Evet, haklarındaki efsaneleri paylaşmak da yılanları korumak için kullanılabilir. Hatta yılanlara 'görüldüğünde öldürülecek' olarak bakanlara karşı bu konudaki mitler de efsane oldukları vurgulanarak anlatılmalıdır.

Sonuç olarak efsaneler (mitler) sadece efsanedir. Doğruymuş, bilimselmiş, ya da alay edilmesi gereken şeylermiş gibi bakarsanız, bir süre sonra gerçekten böyle olduklarına inanmaya ve inanmayanlara müstehzî bakışlar atmaya başlar, "az bilimsellik" ve "bilgiççe cümleler"inizle bir 'efsane' olursunuz. 8>)

Lütfen bilimsel bilgi ve şüpheciliği 'efsane olmak' için değil; gördüklerinizi, okuduklarınızı doğru değerlendirmek için kullanın ve sürekli kullanın, yüceltip, onları da efsaneleştirmeyin. Yazıktır, her gün, her an gerekli bir şeyi efsaneleştirmek büyük bir fikir israfıdır.


gece
süt-yılan bağıntısını evrensel kültürün parçası olarak gören, (yerel olsa bile) folkloru "mış, mıştan" ibaret ve hor görmeyen forum kişisi

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön