View Single Post
Eski 08-07-2010, 23:19   #1
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Boğazdaki akıntılardan elektrik elde edilebilir mi?

Merhaba.

Boğaz'daki akıntılardan elektrik elde edilebilir mi?

Bu haftasonu, Arnavutköy'deki Akıntıburnu fenerinin önünde denize girdim. Uzun süredir Boğaz'da yüzmemiştim. Gençlerin, Bebeğe doğru yürüdükten sonra 100 metre ileriden kendilerini denize bıraktıklarını ve akıntıyla birkaç saniyede fenerin önlerine geldiklerini gördüm. Ben de denedim. Harikaydı.

Yaklaşık bir yıl önce, Belgesel kanallardan birinde, Norveç'teki Fiyortlarda gelgit dalgalarından elektrik elde etmenin yolları anlatılıyordu, İlginçti. Otobüs uuzunluğunda ve 3 m çapında bir borunun içindeki pervaneler yardımı ile elektrik elde edilebiliyordu. Pervaneler öyle ayarlanmıştı ki hem gelirken hem de giderken dalgaların pervaneleri çevirebileceği bir düzenek yapılmıştı.

Boğaz'daki akıntının şiddeti müthiş. Ayrıca ters akıntılar da var yani 2 m açığa çıktığınızda Marmara'ya doğru akan su, iki metre içeriden Karadenize doğru akmakta. Şiddeti aynı sayılabilir. Ayrıca benim bildiğim Sarıyer, Kireçburnu, Emirgan, Sarayburnu, Vaniköy, Paşabahçe ve Beykoz da da benzer su akıntıları var.

Merak ettiğim ise, biz neden bu kadar elverişli imkanlar varken, bu yolla, elektrik elde etmeyi denemiyoruz? Acaba akıntının şiddeti mi yeterli değil? yoksa teknik imkansızlıklar mı var? Elektrik Mühendisleri bu işi araştırsalar diye düşünüyorum. Belki de çoktan araştırmışlardır.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön