View Single Post
Eski 02-01-2007, 22:56   #19
Yücel Özlem
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zerrin uslu Mesajı Göster
Bir yaşıma daha girdim; bugün evime gelen bir misafir mezarlıkta yıllarca budanmayan gül kuşburnuna dönüşüyormuş diye iddia etti ,inanmak çok zor, doğruluk payı var mı ?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zerrin uslu Mesajı Göster
Arodopman o zaman şöyle desem doğru olur mu ?'Yıllarca bakımı yapılmayan gül ,yabani gül oluyor daha sonra da kuşburnu ağacı oluyor öyle mi?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arodopman Mesajı Göster
Sayın Zerrin Uslu,

Tam öyle olmuyor ama, size iddiayı kazandıracaksa öyle de olabilir diyelim. Çünkü burada yıllar söz konusu. Artık o yıllar içinde gülün dibinden fışkıran yavru güller mi yabani gül oluyorlar, yoksa düşen tohumlardan mı üreyenler yaban gülü oluyorlar o kadarını bilemiyorum. Ama nasıl oluyorlarsa olsunlar da Kuşburnu oluyorlar ya, biz onu bilelim yeter. Çünkü Kuşburnu hakkında bilmemiz gereken pek çok şey var. Mesela ben size klasik bir Köpek Gülü (Kuşburnu) tanımı yapayım. Artık siz varın mezarlıkta görülen o gülün buna benzeyip benzemediğine bakın.
-Aramızda, ziraat mühendisleri, orman mühendisleri, botanikciler var. Onlara saygısızlık olmaz ise ben bildiğimi anlatayım.

- Şayet dikilen gül aşılı değil de çelikten üretilmişse mezarlıkta, bahçede, parkta ya da başka yerde budanmadı diye kuşburnuna dönüşmez. Ağacın bakım ve beslenmesine bağlı olarak çiçeklerin miktarı ve büyüklüğünde bazı değişimler olabilir. Ama cinsinin değişmesi sözkonusu olamaz.

-Ancak, eğer gülümüz aşılı ise o zaman durum biraz farklı. Bu güllerin dibinden, anaçdan çıkan sürgünleri kesmek şarttır. Çünkü anaç sürgünleri, üzerindeki aşnın besinlerini aldıklarından onun zayıflamasına ve ölmesine sebep olurlar. Bu durumda gülümüz, artık aşılı gül değil yabani güldür. Fakat yine de illaki kuşburnu değildir. Hatta kuşburnu olma ihtimali hemen hemen yoktur. Çünkü bildiğim kadarı ile kuşburnu aşılı gül fidanı yetiştirilmesinde uygun bir anaç değildir. Aşılı gül fidanı üreticileri, kuşburnunu değil, kök yapısı sağlam ve dikensiz anaçları tercih ediyorlar


Düzenleyen Yücel Özlem : 03-01-2007 saat 00:04 Neden: Yazım hatası
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön