View Single Post
Eski 31-03-2010, 14:09   #6
jeomeo
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Gelişmişi demek doğru olmaz. Perlitin karışma girmesi çakıl veya kum yerine geçmez. Perlit kullandığınız bir karışımda bir de esas malzemeyi ( veya dolgu malzemesini) oluşturacak bir şey kullanmanız gerekir. Çünkü perlit çok hafiftir ve sulama esnasında su yüzeyine çıkar. Esas malzemeniz de torflu bahçe toprağı veya sadece torf olabilir. Yalnız torf ve perlitten oluşan bir karışım çok fazla su tutacaktır. İçine ince dere kumu eklemenizi tavsiye ederim. Tabi burda ağacınızın türü çok önemli.

Size kendi tecrübemden bir örnek vereyim. Eylül 2009'da ficus ginseng türü bitkimi eşit miktarlardaki torf,perlit ve yanmış hayvan gübresinden oluşan bir toprak karışımıyla, yaklaşık 2 avuç kadar toprak alan çok küçük bir saksıya diktim. Saksının altında 4-5 tane delik var ve deliklerin üstünde yaklaşık 2 cm'lik çakıllar var. Şu an kökleri o kadar kuvvetli ki neredeyse saksıyı doldurdu. Deliklerin altından su çıkacak kadar sulama yaparsam yaklaşık 2-3 gün nemini koruyor. Bu bitkiye kasım 2009 başından itibaren iç mekanda bakıyorum ve haziran başında tekrar dışarı çıkarmayı düşünüyorum. Yalnız bitki yazın dışarıda iken 2 günde bir sulama istiyor.

Ficus türleri susuzluğa kısmen dayanıklı bitkiler olsa da toprağında her zaman nem istiyor. Bu yüzden kum kullanmamam herhangi bir probleme sebebiyet vermedi.

Burada dikkatinizi çekmek istediğim üç nokta var birincisi bitki türü, ikincisi saksı büyüklüğü, üçüncüsü ise sulama aralığı . Bu karışımı ve sulama aralığını 20 litrelik bir saksıdaki çam veya ardıç türüne uygularsanız muhtemelen 2-3 aya köklerinin neredeyse tamamı çürümüş olur.

Dün üç ayrı ficus ginsengin saksısını ve toprağını değiştirdim. Bu sefer daha büyük saksılar kullandım ve vermikülit, iki ayrı markanın kedi kumu, ince dere kumu ve torflu toprak kullandım. Toplamda organik malzeme miktarı inorganiklere eşit miktarda. Bu sefer saksı diplerine kalın bir tabaka küçük çakıl döktüm ve saksı delikleri önceki tecrübeme göre çok daha büyük. Merak ederseniz ileride böyle bir karışımdaki bitkinin gelişimindeki etkisini diğeri ile karşılaştırabilirim (ama dediğim gibi saksı değişimini dün yaptım)


Düzenleyen jeomeo : 31-03-2010 saat 14:16 Neden: eksik bilgi
jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön