View Single Post
Eski 10-02-2010, 19:07   #2
Samsunlu55
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Yollarda bazı tabelalarda, ışıklandırmalarda küçük güneş enerjisi panelleri hep dikkatimi çekerdi. Kimi haftalar hiç güneş olmuyor ama onlar sürekli çalışıyor. Şöyle bir sorup soruşturim dedim, ülkemizde malesef kullanımı yok yabancılar üretiyor ve fiyatlarıda oldukça pahalı...

Karadeniz'in İlk Rüzgar Santrali

Samsun'un Kutlukent Belediyesi, Karadeniz Bölgesi'nde bir ilki gerçekleştirerek rüzgar santrali kurdu.

Karadeniz Bölgesi'nde ilk defa Samsun'un Tekkeköy İlçesi'ne bağlı Kutlukent Belediyesi, rüzgar enerjisiyle elektrik üretimine başladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgar enerjisi, Karadeniz'de santrale dönüştü. Yıllık kesintisiz rüzgar esinimini 300 gün olarak hesaplayan Kutlukent Belediyesi, enerji santralini Asarağaç Köyü'ndeki belediyeye ait piknik alanına kurdu. Belediye yetkilileri, günde elde edeceği yaklaşık 30 kilovatlık enerjiyle piknik alanını aydınlatacaklarını kaydetti.

Karadeniz Bölgesi'nin coğrafi yapısı itibariyle rüzgar enerjisine uygunluğundan hareketle böyle bir santral kurduklarını belirten Kutlukent Belediye Başkanı Hayati Tekin, bu santralde üretilen temiz enerjiyi bütün Karadeniz'e tanıtacaklarını söyledi. Gelecek nesillere pis ve riskli çevre bırakmamak için böyle enerji kaynaklarının kullanılmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Tekin, "Bu tip bir doğa yapısının rüzgar sirkülasyonuna elverişli olmasından hareketle rüzgar enerjisine dayalı bir şey yapmak istedik. Oluşan rüzgar koridorunu santrallerle yakalamak gerekiyordu. Biz de 'böyle bir santral kuralım' dedik. Buradan 30 kilovat/saat enerji alacağımızı ümit ediyoruz. Bir ilki başlatarak örnek olduğumuza ve rüzgar santrallerinin rüzgarın bol olduğu bölgede hızla yaygınlaşacağına inanıyoruz" dedi.

Piknik alanına kurulan rüzgar enerjisi santrali, organize sanayi bölgesindeki bir firma tarafından yapıldı. Bir ayda tamamlanan santral, yaklaşık 10 metre yüksekliğinde, 3 pervaneyle çalışıyor ve rüzgarın süresi ve şiddeti karşılığında enerji üretecek. Küçük çaplı olması sebebiyle sadece dar bir alanın aydınlatılmasında kullanılacak olan santralin Karadeniz'e örnek olması düşünülüyor.

http://bilimhaberleri.com/index.php/...lk-rr-santrali

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön