agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-02-2010, 15:49   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
Hangi Enerji Kaynağı?

Hayatımızın en büyük sorunlarından biri belkide en önemlisi enerjidir. Her tarafımızda farklı enerji türleri bulunsa da bu kaynakların üretilebilir, taşınabilir, satınalınabilir ve sürdürülebilir olması gerekmektedir.

Günümüzde ise bireyler sürekli olarak farklı kaynaklara eleştiriler de bulunmaktadır. Ancak bu eleştiriler ,ne yazıkki, sadece eleştirmekte alternatif vermemektedir.

Acaba en kullanışlı kaynaklara nasıl ulaşabiliriz? Hem bireysel olarak -doğada-; hemde yoğun enerji kullanımı olan sanayi vb tesislerde.

fskandemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 20:07   #2
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Yollarda bazı tabelalarda, ışıklandırmalarda küçük güneş enerjisi panelleri hep dikkatimi çekerdi. Kimi haftalar hiç güneş olmuyor ama onlar sürekli çalışıyor. Şöyle bir sorup soruşturim dedim, ülkemizde malesef kullanımı yok yabancılar üretiyor ve fiyatlarıda oldukça pahalı...

Karadeniz'in İlk Rüzgar Santrali

Samsun'un Kutlukent Belediyesi, Karadeniz Bölgesi'nde bir ilki gerçekleştirerek rüzgar santrali kurdu.

Karadeniz Bölgesi'nde ilk defa Samsun'un Tekkeköy İlçesi'ne bağlı Kutlukent Belediyesi, rüzgar enerjisiyle elektrik üretimine başladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgar enerjisi, Karadeniz'de santrale dönüştü. Yıllık kesintisiz rüzgar esinimini 300 gün olarak hesaplayan Kutlukent Belediyesi, enerji santralini Asarağaç Köyü'ndeki belediyeye ait piknik alanına kurdu. Belediye yetkilileri, günde elde edeceği yaklaşık 30 kilovatlık enerjiyle piknik alanını aydınlatacaklarını kaydetti.

Karadeniz Bölgesi'nin coğrafi yapısı itibariyle rüzgar enerjisine uygunluğundan hareketle böyle bir santral kurduklarını belirten Kutlukent Belediye Başkanı Hayati Tekin, bu santralde üretilen temiz enerjiyi bütün Karadeniz'e tanıtacaklarını söyledi. Gelecek nesillere pis ve riskli çevre bırakmamak için böyle enerji kaynaklarının kullanılmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Tekin, "Bu tip bir doğa yapısının rüzgar sirkülasyonuna elverişli olmasından hareketle rüzgar enerjisine dayalı bir şey yapmak istedik. Oluşan rüzgar koridorunu santrallerle yakalamak gerekiyordu. Biz de 'böyle bir santral kuralım' dedik. Buradan 30 kilovat/saat enerji alacağımızı ümit ediyoruz. Bir ilki başlatarak örnek olduğumuza ve rüzgar santrallerinin rüzgarın bol olduğu bölgede hızla yaygınlaşacağına inanıyoruz" dedi.

Piknik alanına kurulan rüzgar enerjisi santrali, organize sanayi bölgesindeki bir firma tarafından yapıldı. Bir ayda tamamlanan santral, yaklaşık 10 metre yüksekliğinde, 3 pervaneyle çalışıyor ve rüzgarın süresi ve şiddeti karşılığında enerji üretecek. Küçük çaplı olması sebebiyle sadece dar bir alanın aydınlatılmasında kullanılacak olan santralin Karadeniz'e örnek olması düşünülüyor.

http://bilimhaberleri.com/index.php/...lk-rr-santrali

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2010, 10:56   #3
Yeni Üye
 
nanoSAFE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 6
Paylaşımınız için teşekkürler. Foruma geç üye olmakla beraber doğal olarak geç cevap veriyorum. Konu aslında çok akilane bir konu değerlendirildiğinde gelecek için çok güzel olacağı kesin. Fakat malesef biz güneş ve rüzgar enerjilerine hazır olmayışımızdan dolayı olsa gerek yaygınlaşmadığı iiçin pahalı geliyor. Yatırımcılar çoğalırsa doğal olarak rekabet ortamları açılacak ve herkesin ulaşabileceği bir yatırım olacaktır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi sistemleri yapılan yatırıma göre kendisini 16-20 yıl ortalamasında amorti ediyor. Bu bağlamda Rüzgar enerjisi kendini yapılan yatırıma göre daha kısa sürede ortlama 13-16 yılda amorti ediyor bunun içinde hesaplı bir yatırım kaynağı oluyor.

nanoSAFE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2010, 14:11   #4
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Başlık ile ilgili arkadaşlarımız için, Nusret Alemdaroğlu'nun, İstanbul Ticaret Odası (İTO) yayınları arasında çıkan "Enerji Sektörünün Geleceği, Alternatif Enerji Kaynakları ve Türkiye'nin Önündeki Fırsatlar" isimli eserini önerebilirim.

Toplam 128 sayfalık bu eserin tam metnini yine İTO'nun bilgi paylaşımı yönündeki örnek yaklaşımı ile bu adresten indirip okumak mümkün.



gece
fikir sahibi olmak için önce bilgi sahibi olunmasının gereğine inanan forum kişisi.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
doğal, enerji, nükleer, sürdürülebilir, temiz

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024