View Single Post
Eski 24-01-2010, 19:21   #2
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Merhaba.

Son yirmi yılda, Zeytin Ağacının en çok bulunduğu bölgeler arasında yer alan Edremit Körfezinde, Ağaç kıyımı sürmektedir.

18.Ocak- 23 Ocak.2010 tarihlerib arasında Altınoluktaydım. Her zaman olduğu 4-5 insan kalınlığındaki Zeytin Ağacı'nın kökleri parçalanıp yakacak odun yapılıyordu. Yanımda fotoğraf makinam olmadığı için bu sefer resimlerini çekemedim.

Sadece Altınolukta değil, bütün körfezde ısınmanın temeli Zeytin odunudur. Lafta kanunlar ile korumaya alınmış olan Zeytin Ağacı malesef tehlikededir. Yazın verilen inşaat ruhsatlarında. esasında dikkat edilmesi gereken %10 ağaç kesilebilir zorunluluğuna kimse dikkat etmemektedir.

Belediyeler kesilen ağaçları değil de, kasalarına giren inşaat harçlarına daha çok önem verdiği sürece Zeytin Ağacının geleceği tehlikede olmaya devam edecektir.

Kanunu aşağıya yapıştırıyorum.

Alıntı:
Madde 20 - (Değişik madde: 28/02/1995 - 4086/5 md.)

Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.

(Değişik fıkra: 23/01/2008-5728 S.K./99.mad) Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması hâlinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10'unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu hâlde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına altmış Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Bu Kanunun yayımından önce zeytinlik alanlarına ilişkin kesinleşmiş imar planları geçerlidir.
İşte bu kanuna göre isteyen arazisinden istediği kadar Zeytin Ağacı kesemeyecektir. Ama bu kanuna uyan veya uyulması için harekete geçen yoktur.

Edremit Körfezinde inşa edilen her villa için Zeytin Ağacı kesilmektedir. Ve 3573 sayılı yasaya kimse uymamaktadır. Başka bir husus ise 3 km mesafeye kadar fabrika veya tesis yapılması yasaklanmışken bölgede bir sürü taş ocağı ve Kireç tesisi ile beton fabrikası Zeytinlikler içinde faaliyettedir. Bu tesisiler acaba nasıl ruhsat almışlardır?

Yetkililere duyurulur.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön