View Single Post
Eski 09-10-2009, 07:43   #21
Selim-i Ahir
Ağaç Dostu
 
Selim-i Ahir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 343
Sayın Kuyucu;

Ben yedek subaylığımı Yalova'da yapmıştım. Bahsettiğiniz soğukları bizzat tecrübe ederek öğrenme fırsatım oldu. Trabzon'da ise kışın belli zamanlarında Yalova'da görülenden çok daha düşük sıcaklıklarla karşılaşabiliyoruz. Bu durumda bizim Diospyros digyna için tehlike çanları çalıyor.

Fidanları getirecek olan Meksikalı öğrencim çöle yakın bölgelerde, sıcaklığın -18'lere kadar düştüğü yerlerde yaşayan ve meyve veren çeşitleri olduğundan bahsetti. Seçici davranmaya çalışacağız. Yine de her ihtimale karşı sera yapmak en iyisi galiba.

Bir de Sayın Copur 90'ın dediği gibi yerli çeşitlere, özellikle de bu bölgenin florasının bir parçası olan ve ağır kış şartlarından etkilenmeyen küçük meyveli yabanilere aşılamak suretiyle dayanakılığı artırılarak bu bölge şartlarına adaptasyonunu sağlamayı denemek gerek.

Meksikalılar bu meyveye tabir caizse tapıyor. Meyve olarak çokça tükettikleri gibi, tatlı ve sos yapımında, içki imalinde de kullanıyorlar. Yerel tababette sinüzit ve böbrek taşı tedavisinde de kullanılıyormuş.

Kendi üzerimde deneme fırsatım olmadı ama konuştuğum meksikalılar sabah akşam aç karnına yenen birer adet yaş meyvenin 6-8 haftalık bir kürle sinüziti tamamen ortadan kaldırdığını 3-4 haftada en inatçı böbrek taşlarını parçalayarak düşürdüğünü söylüyorlar.


Düzenleyen Selim-i Ahir : 09-10-2009 saat 17:47
Selim-i Ahir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön