View Single Post
Eski 23-08-2009, 16:22   #15
mt55
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 19
Mine Hanım Mazı üretiminde çelikle üretimi ile ilgili detaylı bilgi verirmisiniz acaba ?

Ben kendi seramda tohumla üretimle çok kolaylıkla üretiyorum çelikle yaptığım denemeler ne yaptıysam hüsran oldu bu kadar zahmetli bir çaba göstermektense tohumdan üretmek daha mantıklı değilmi.

Bilmeyen arkadaşlar için bölgeden bölgeye değişebilir ama genel itibariyle Ağustos ayının sonlarında ve Eylül başlarında tohumlar toplanır muhtemelen tohumlar olmuştur yeşil kozalakların içinde isterseniz kozalağı yarıp içinde tohumu dişinizle ısırp bakabilirsiniz tohum kabuğu koyu renktir ve içi olmuştur.
Toplanan bu tohumlar plastik saksı altlığı gibi büyükce bir kaba konulur ve hiçbir işleme tutulmaksızın tamamen kurumaya ve beklemeye bırakılır zaman içinde o kozalaklar açılıp tohumlar içinden bulunduğu kaba dökülecektir .
İlkbahar geldiğin de mart donlarından korumak için en garantisi nisan ayında üretim fıçılarına en büyük boy plastik saksılara dibinde kumlu toprak üst 30 cm lik bölümünde su tutması için torf ve en üst bölüme ince elenmiş kumlu toprak ve yine elek yardımıyla üstü kapatılır tohumun ince elenmiş kestane ormanlarından gelen siyah toprakla örtülür ve 1-2 hafta içinde çimlenme başlar.. çimlendikten 7-8 ay sonra poşete alınan mazılar 1 sene burda bekletildikten sonra ister saksılara alınıp isterse toprağa gömülüp en ideali topraktır büyümeleri gözlenir en ideal boy 50 cm - 150 cm arası boylarda dikilmeli veya satışa sunulmalıdır..

mt55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön