Amasyalı yakınlarımdan öğrendiğim haşhaşlı çörek tarifim için öncelikle yapan yörelerin ve hamur işinde usta olanların affına sığınarak kendimce bir şeyler yazayım.
Yapılışını fazla görme imkanım olmadı, çoğu kulaktan dolma bilgilerin yanına, deneyerek kendi damak zevkime göre malzeme ilave ediyorum. Genelde bu çörek, fırınlardan alacağınız sade ekmek hamuruyla yapılabiliyor.
Malzemeler (büyük boy fırın tepsisi için): (Küçük tepsi için yarım ölçü uygun).
3 yumurta (1 adedi dışı için)
3 kaşık yoğurt
1 çay kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı şeker
tuz
1 bardak sıvı yağ (zeytinyağı tercih ediyorum)
3/4 bardak süt
yarım paket yaş maya
7 bardak un
Fonda, neşeli bir türkü
Harcı için:
3/4 bardak sıvı yağ
1 bardak ince dövülmüş ceviz
300-350 gr dövülmüş haşhaş ( Dövülmüş olarak Merzifon ya da Amasya'dan hediye geliyor)
Bu malzeme birbirine karıştılır. Artarsa dert etmeyin, ev ekmeklerinin içinde güzel oluyor.
ayrıca sirke :
Tezgahta çalışılacaksa tezgah temizlendikten sonra, bir miktar sirke dökülür ve kağıt peçete ile kurulanır. Böylece mikroplardan ve deterjan atıklarından kurtulursunuz.
Haşhaşlı karışım
Ilık sütün içinde şekerle beraber maya eritilir, 2 yumurta, sirke, tuz, yoğurt, yağ karıştırılır, mayalı süt de buna katılır. Unu ilave edilir ( son bardağı ilave etmeden kıvamına bakın, gerektiği kadar ilave edersiniz). Yumuşak bir hamur hazırlanır. Üzerine ıslak peçete örtülerek mayalanmaya bırakılır. 15-20 dakikada bir hamur yoğrulur. 45 dakika veya bir saat sonra ortam uygunsa hamur kabarmıştır. Hamur sekiz parçaya bölünür.
Hamur 3 mm kalınlıkta biraz uzunca açılır (yamuk olursa dert etmeyin), içine iki yemek kaşığı harç konur ve yayılır.
Enine sekiz parça kesilir , parçalar ikişer ikişer üst üste konur ve kaba bir rulo yapılır.
Her bir parça merdane ile uzunlamasına tekrar açılır.