View Single Post
Eski 21-06-2009, 10:48   #4
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Sayın poliskia öncelikle foruma hoşgeldiniz.

Zannedersem Polaskia yetiştiriyorsunuz; mesajınızda uygun kaktüs toprağı ve düzenli sulama ile bitkinizde birşeylerin eksik kaldığını belirtmişsiniz. Kaktüsünüzde ne gibi bir sorun var bunu bilemiyorum ama yardımcı olmak için kendi tecrübelerim doğrultusunda bilgi vermek isterim. Bahar ile ilk sulamaya başladıktan sonra birkaç sulamanın ardından kaktüslerin dinlenme dönemine kadar piyasada satılan kaktüs besinlerini kullanmanız bitkinizin direnci için faydalı olacaktır. Ben NPK =3+7+5 içerikli bir sıvı besin kullanıyorum. Kullanım sıklığını aldığınız ürünün arka yüzündeki talimata göre ayarlayabilirsiniz. Sulama suyuna belirtilen ölçüde katıp toprağı bu su ile suluyorum.

Zamanla sulama ile ve bitkinin emdiği besinlerle topraktaki besin değerleri azalıyor. Bu durumu düzeltmek için besin kullanmanız bitkinizin direncini ve gelişimini arttırır. NPK diye belirtilen değerler bitkinin ihtiyacı olan Azot, Fosfor ve Potasyum oranlarını gösterir. Forumda uzman üyelerimizin ilgili başlıklarda bu konu ile ayrıntılı bilgileri yeralmaktadır. Başlıkları inceleyerek daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Fakat kısaca;
Azot bitkinin gövde ve yaprak gelişimine, Fosfor çiçek, kök, tohum gelişimine ve Potasyum da hastalıklara karşı direncine etki eder.

Ben kaktüslerim ve sukkulentlerime belirli bir periyotta ilaçlama yapmıyorum. Kimyasal ilaçları zorda kalmadıkça kullanmayı tercih etmiyorum. Sayın Mine Pakkaner'in ayrıntılı bilgi verdiği Ev Yapımı ilaçlar başlığını incelemenizi tavsiye edebilirim. Bitkimde oluşan bir hastalık varsa bu başlıktaki uygun tariflerden sonuç alamazsam kimyasal ilaçlara başvurdum ama açıkçası buna çok da gerek kalmadı.

Sizi daha yakından tanıyabilmemiz için bu başlığa da uğramanızı rica ediyorum. Tekrar hoşgeldiniz.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön