Konu: Uçurtma
View Single Post
Eski 18-06-2009, 12:24   #1
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Uçurtma

Çocukken gazete kağıtlarından, ya da daha sağlam olsun diye defterin orta sayfasından arakladığımız kağıtlarla, şeytan uçurtmaları yapar uçururduk. Onu uçurmak için koşarken kaç kez düşüp, dizlerimi deldiğimi hatırlamıyorum. Uçurtma anılarım, dizlerimde hala değişik motifleri ile durur


Babam bizi mutlu etmek, ama aslında daha çok kendini mutlu etmek için, bize arada sırada kasnaklı uçurtma yapardı. Uçurtma yaparken onu izlemeye bayılırdım. Özenle, nizamlı, tertipli bir biçimde, milim sekmeden, kurutulmuş sazları ikiye böler ve uygun boylarda keserdi. Bakkaldan aldığımız renkli kaplama kağıtlarını, kendi yaptığı unlu nişastalı tutkal ile yapıştırırdı. Kuyruğunu yaparken bizim yardımcı olmamıza izin verirdi. Ama yaptığı uçurtmayı havalandırma bahanesiyle hep o uçurduğu için, çocukken ona kızardım.



Kendi çocuklarım olduğunda, uçurtma yapmak için malzeme bulmak, ayrıca yapması zor geldiği için, onlara hazır uçurtmalar aldık hep. Ama ne hikmetse yine hep biz uçurduk göğe dikme bahanesiyle...
Babadan çocuğa geçen bir özellik midir nedir, umarım torunlarımı görecek kadar uzun yaşarım da çocuklarımın onlara olan bu konudaki tavrını görebilirim. İçimde hala uçurtma uçurma isteğim var, böyle giderse torunlarıma da benden fırsat kalmayacak. ))


Bu konuyu yazarken konu hakkında daha detaylı bilgi bulurum umuduyla netten biraz araştırdım.
Tarihsel kısmında şöyle yazıyordu:

Alıntı:
İlk uçurtmanın neye benzediğini hiç kimse bilmemektedir. Ancak tarihçilerin geneli , ilk uçurtmayı 3000 yıl evvel Çinlilerin uçurduğunu düşünmektedirler. Bütün Asya'da uçurtmalar eğlence , din ve askeri amaclar için kullanılmıştır. Yapılan araştırmalara göre Çin ordusu savaş esnasında uçurtmalara bağladıkları hortumlarla , uçurtmayı düşman kuvvetlerinin tepesine göndermişlerdir. Esen rüzgarın etkisi ile hortumdan çıkan rüzgar ve ıslık sesleri düşmanı korkutmuş ve panikletmiştir. Asya'dan gelen bu uçurtma kültürü Avrupa'ya ancak 14. yüzyılda ticari yollar ile gelmiştir.

Geçen yüzyıllarla uçurtmalar artık bilimsel araştırmalarda ve çalışmalarda kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak M.Ö. 196 da Çin generali Han Hins tarafından düşman ile aradaki mesafeyi ölçmek amaçlı kullanılmıştır.1749 da Alexader Wilson yerden yukarıya doğru yükseldikçe hava sıcaklığındaki değişiklikleri saptamak amacı ile uçurtmaları kullanmıştır.1752 de Benjamin Franklin yağmurlu havada uçurtmayı kullanarak uçurtmanın ipine bağladığı metal anahtara yıldırımın düşmesiyle yıldırımın doğal bir elektirik kaynağı olduğunu ispatlamıştır. Ancak yıldırım çarpmasından sonra hayatta nasıl kaldığı sorusuna tarihçiler hala cevap verememektedir. 1847 yılında Canada ile Amerika arasında bulunan Niagara nehri üzerine kurulacak olan asma köprünün ipleri kıyıdan kıyıya uçurtmalar vasıtası ile taşınmıştır. 1890 yılın da William Eddy 'nin yaptığı uçurtmalar Meteoroloji bilimi için ve hava tahmini için kullanılmaya başlamıştır.

İlk en eski uçurtmalar tek bir düzlem üzerine yapılı olan klasik uçurtmalardı. Her ne kadar bu uçurtmalar çok farklı şekil ve büyüklükte olabiliyorsada ana dizayn fazla geliştirilememiştir. Ancak Eddy'nin uçutma üzerindeki sabit parçaları güçlendirmesi ve bu parçaları artırarak uçurtmaları tek düzlemden 2 boyutlu ve üç boyutlu düzlemlere çıkarmıştır. İlk kutu şeklinde uçurtma 1893 yılında Avusturalya'da William Hangreve tarafından yapıldı ve bu uçurtmanın kaldırma kuvvetinin tek düzlemli uçurtmalara göre daha iyi olduğu görülmüştür. Ve yine 1893 yılında Hagreve 'in kutulardan oluşan tren şeklindeki uçurtması ile yeterli kaldırma kuvveti sayesinde insanın ayağını yerden kesmeyi başarmıştır ve böylelikle Kutu uçurtmayı kullanarak Wrıght kardeşler rüzgar performansını test ederek ve kutu uçurtmadan da esinlenerek İLK UÇAĞI DİZAYN ETMİŞLERDİR.

Alexander Grahambell aşırı büyük üç boyutlu kutu uçurtmaları kullanarak insan taşımayı başarmış ve bu çalışmaları sadece denemelerini yaptığı istasyonunda bulunan nehri kıyıdan kıyıya geçmek amaçlı kullanmıştır.. Grahambell kutu uçurtmadan esinlenerek ilk hidrofil botu yaratırken wright kardeşlerin uçak dizaynı çalışmaları 1. Dünya savaşı sonuna kadar devam etmiştir.

Bu çalışmaların hepsi uçakların uçma biliminin doğmasına ve gelişmesine sebep olmuştur. Bütün bu çalışmalar o gün için yeni bir bilim olan ve uçak ve uçurtmaların uçmasındaki gizemi bilimsel yolla açıklayan Aerodinamik bilimini ortaya çıkarmıştır. Bu bilim dalı artık günümüzde sadece uçan ve uçurtulabilen objelerin nasıl uçtuğunu ve uçurulduğunu incelemek için değil aynı zamanda uçmayan objelerin şekil ve dizaynındada yararlanılan bir bilim dalı haline gelmiştir.



Uçurtma yapmayı bilenler buraya eklerlerse, en basit ve kolay yapılanını seçer , bu kez kendim yapmayı denerim. Ama sonra onu uçuracak bir yer lazım. Ve belki de uçurtmamı yarıştırabileceğim bir uçurtma ekibi.


Düzenleyen Müjgan : 18-06-2009 saat 15:25
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön