View Single Post
Eski 29-04-2009, 00:35   #4
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Klasik mi, modern mi?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orhanarda Mesajı Göster
Merhabalar;

Cahilliğimi bağışlayın ama herloom ne demek?
'herloom' u bilmem ama ecnebiler 'heirloom seed' (plant) diye; modern (ticari) tarımda tercih edilmeyip, kullanılmayan, babadan, dededen kalma tohum ve tabii ki bunlardan yetişen bitkileri kastediyorlar.

Bilindiği üzere, tüm gelir getirici faaliyetlerde amaç; verim artışı yoluyla gelir artışıdır. Kimse akıntıya kürek çekmek istemez. Tarımda da böyledir. Ancak bir şekilde, bu çarka girmeyip, girdabın dışında kalmış, örneğin ticari kar beklentisi olmaksızın kuşaklar boyu kırsaldaki bir ailenin yetiştirdiği bitkiler ve tohumları, aynı üründen rakipleri karşısında verimsiz de olsalar, süslü püslü değil, yamrı yumru da olsalar, tadları kokuları, alternatiflerine ulaşılamayışları vs.'leri sebebiyle ekilir dururlar ve sonraki mevsimdekiler de bir önceki mevsimin çekirdekleri, tohumlarından ibarettir.

Nasıl mı anlaşılır?
Kolay; genelde görünüşleri cazip değildir. Bakımsız dururlar, farklı görünürler. Tohum kısmısının 'akşamdan kalmış' hali anlayacağınız.

Benim bilgim bundan ibaret, tabii aykutince daha iyi bilir. Yanlışım varsa uyarsın ki taa Bağdat'a kadar gidip dönmeyelim .


gece
'hayırlıtuum'u F1'e tercih eden ama F1 derken Formula 1'i de kastetmeyen, İstanbul Park'da motor sürmüş forum kişisi!


Düzenleyen gece : 29-04-2009 saat 00:49 Neden: anlaşılması? eklendi.
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön