View Single Post
Eski 24-04-2009, 02:08   #42
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Ziraat Odasından Pamuklu Bit Uyarısı

Ülkenin önemli zeytincilik merkezi olan Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde, Ziraat Odası, zeytin üreticilerini zeytin pamuklu bitine karşı uyarıyor.
Başkan Cahit Çetin'in önderliğindeki Edremit Ziraat Odası'nın yeni yönetimi, bölgedeki zeytin üreticilerini uyardı. Ağustos böceğine benzeyen ve ondan daha küçük olan bitin, hortumlarını ağaçlardaki filizlere, çiçek tomurcuklarına ve saplarına sokup emdiklerini söyleyen oda yetkilileri, bitin oldukça zararlı olduğunu ve mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Zeytin pamuklu biti, zeytin zararlıları içerisinde en önemlilerindendir. Bu bit, şekil itibariyle çok küçültülmüş ağustos böceğine benzer. 2-3 mm boyundadır. Kışı ergin olarak ağaçların kabuk ve çatlakları arasında geçirir. Mart sonu Nisan başında çiçek tomurcuklarının ve filizlerinin saplarına yumurtalarlar. Buradan çıkan yavrular yaşama devrelerinde hortumlarını taze filizlere, çiçek tomurcuklarına ve saplarına sokup emerler. Bir yandan da bedenlerinden çıkardıkları ince, yumuşak, beyaz pamuk ile sırtlarını örerler. İşte müstahsilin dikkatini böcekten çok bu pamuk yığınları çekmektedir. Pamuklu bitin emdiği çiçek tomurcukları solar, kurur, meyve bağlamaz, ayrıca bu zararın yanında vücudu yapışkan bir tatlı madde çıkartır. Bu maddeye havadaki bazı mantarlarda bulaşır ve siyah renkli karal hastalığı meydana gelir. Zeytin pamuklu bitinin bilhassa baharı kurak giden veya ara sıra yağışlı, ara sıra güneşli geçen yıllarda zeytinliklerdeki zararı çok olur. Devamlı yağışlardan hoşlanmazlar ve fazla zarar yapamazlar. Bölgemizdeki hemen her zeytinlikte bulunur. Bilhassa sık dikilmiş hava almayan zeytinliklerde ve yıl da kurak gidiyorsa çok zarar yapar" dedi.
Bit ile mücadelenin tam zamanı olduğunu söyleyen Ziraat Odası yetkilileri, "Pamuk yığınlarının fazla miktarlarda görülmeye başlaması, zararlının bu yığınlar altında kalması demek olur ki, bu durumda yapacağımız ilaçlı mücadele istediğimiz sonucu vermez. Onon için en iyi ilaçlı mücadele zamanı çiçek salkımları teşekkül etmiş fakat açmamış halde ve takriben Nisan ayı sonu Mayıs ayı başlarında yapmakta fayda vardır. Çiçeklerin yüzde 10 açtığı zamana kadar da ilaçlı mücadeleye devam edilir. Kullanılacak ilaçlar ve dozları ise şöyledir: Rogor 40 EL - 150 ml. Pougor 40 EL - 150 ml. Ferskor 40 AL - 150 ml. Lebaylide 50 EL - 150 ml. Prestij 50 EL - 150 ml. Delis 25 EL - 25 ml. Dentis 25 EL - 25 ml." dedi.
Zehirden başka öneri yok.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön