View Single Post
Eski 03-03-2009, 19:21   #15
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Oksijen, CO2, Bitkiler ve fotosentez. Bir yıl sonra bu tartışmada tuzum olsun. Çünki konu ilginç. Tek cümle ile "Hayatın temeli FOTOSENTEZ dir." Fotosentez aynı zamanda ışık (Güneş) enerjisinin diğer enerji türlerine dönüşmesinden başka birşey değildir. Bu enerji dönüşümü için mutlak gerkli olan da Yeşil Bitkiler dir. Enteresan bir nokta da şudur ki; bu gün kullandığımız fosil yakıt enerjilerinin tümü milyonlarca yıl önceki güneş enerjisidir. Milyonlarca yıl önceki güneş enerjisi Fotosentez ile depolanmıştır.

Bitkiler de tüm canlılar gibi solunum yaparlar. Dolayısıyla O2 alıp CO2 verirler. Diğer deyimle yaşamaları için gündüz yapmış oldukları ışık enerjisi birikimi olan besin maddelerini gece o2 alarak yakar ve enerji ihtiyaçlarını sağlarlar. Kısaca solunum yaparlar. Solunum esnsında sıcaklık önemli etkileyicidir. Diğer deyişle gece sıcaklıkları artınca solunum oranı ve solunum hızı artar ve daha fazla besin yakılır.

Bunun sonucu olarak gece sıcaklığının düşük olduğu yayla iklimlerinde üretilen meyveler daha tatlıdır, çiçekler daha parlaktır. Bitki yetiştiriciliğinde kaliteli meyve, sebze, çiçekler için uzmanlar gece sıcaklıklarının düşük olmasını önerirler. Bu nedenle dünyanın en güzel gülleri And dağlarının yaylalarında yetişen Ekvador gülleridir.! Aynı zamanda Isparta yaylasının elmalarıdır!.


Düzenleyen kgursan : 03-03-2009 saat 19:23 Neden: kelime hatası
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön