View Single Post
Eski 03-03-2009, 14:09   #5
aydın
Ağaç Dostu
 
aydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
Karadeniz'de petrol ve doğal gaz umudu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz'de 10 milyar varil üretilebilir petrolün yanı sıra yıllık 1,5 trilyon metre küplük üretilebilir doğal gaz olduğunu öngördüklerini bildirdi.

Uysal, Türkiye'nin 2023 yılına kadar petrol ve doğal gaz ithalat faturasının 600 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini belirten Uysal, bu nedenle ülkenin petrol üretebilir hale gelmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda hem söz konusu faturayı azaltmak, hem de petrolde dışa bağımlılığı azaltmak için petrol ve gaz arama çalışmalarına ağırlık verdiklerini anlatan Uysal, sondajların özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde büyük bir hızla devam ettiğini ifade etti.

KARADENİZ'DEKİ PETROL POTANSİYELİ

Denizlerde petrol arama çalışmalarının karadaki arama çalışmalarına göre daha komplike ve masraflı olduğuna, bunun için ortaklı arama çalışmaları yapıldığına işaret eden Uysal, bu kapsamda, Karadeniz'de petrol aramak için Petrobras'la yapılan çalışmaların ardından ABD'li Exxon Mobil ile anlaşma imzalandığını hatırlattı.

Bu anlaşmanın da Karadeniz'de petrolün bir hayal olduğunu düşünün kesimlere petrolün varlığını kanıtladığını ifade eden Uysal, Karadeniz'de ABD'li Chevron ile de petrol aramak için görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Karadeniz'de 60 bin kilometrede 2 boyutlu sismik, 10 bin kilometrede de 3 boyutlu sismik çalışmaları yaptıklarını ve denizi ''dantel gibi işlediklerini'' anlatan Uysal, Karadeniz'de üretilebilir rezervler açısından önemli bir potansiyel tespit ettiklerini kaydetti.

Karadeniz'in Türkiye'nin 40 yıllık petrol ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Uysal, burada 10 milyar varil üretilibilir petrol ve 1,5 trilyon metre küp üretilebilir doğal gaz olduğunu öngördüklerini ifade etti. Uysal, ''Özellikle Karadeniz'deki keşiflerimizin de ardından 2023 yılından itibaren petrol ve doğal gaz ithal etmeyecek ülke konumunda olmamız mümkün olacak'' diye konuştu.
http://finans.mynet.com/newsDetail.a...&type=anasayfa

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön