View Single Post
Eski 03-03-2009, 14:01   #4
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Alıntı:
27 Şubat 2009
Mehmet Uysal, `Diyarbakır`da 16 milyon varil petrolün yarısı Perenco yarısı Türk Petrolleri`nin olacak. Türkiye`nin yıllık 200 milyon varil petrol tüketimini düşünürsek, 16 milyon varil rezerv az gelebilir ancak, bu rezervler Türkiye standartlarında çok önemlidir. TPAO olarak bu alanlarda elde ettiğimiz gelirlerle farklı alanlardaki yatırımlarımızı sürdüreceğiz.` diye konuştu.
http://www.tumgazeteler.com/?a=4743976
Yerin dibindeki istikbalin yarısını paylaşacağımız perenco hakkında 7 Ekim 2008 tarihli şu haber var.

Alıntı:
Lisansı biten Perenco Türkiye`den çıkıyor
Türkiye`deki en büyük yabancı petrolcü Perenco lisans süresini tamamladığı için Türkiye`den çekiliyor. Perenco yeni Petrol Yasası devreye girseydi lisans süresi uzatılabileceği için Türkiye`de kalacaktı.

Haber: Begüm Gürsoy

Fransız petrol şirketi Perenco`nun Türkiye`de petrol arama ve üretimine yönelik lisans süresinin bittiği ve bu nedenle Türkiye`deki faaliyetlerine son vermesi gerekeceği öğrenildi. Mevcut Petrol Kanunu`na göre, bir yabancı şirkete en fazla 40 yıl süreyle işletme lisansı verilebiliyor. Ve Perenco da bu süresini kullandı.

Edinilen bilgiye göre Perenco ülkenin doğusunda bulunan sahalardaki faaliyet süresi tamamlandı ve mevzuat gereği Petrol İşleri Genel Müdürlüğü`nün (PİGM) bu lisansların devralınması için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı`na (TPAO) teklif götürdü.

TPAO`dan sonra ikinci sırada

Perenco, Türkiye`de TPAO`nun günlük 30 bin varillik üretiminin ardından günlük 13 bin varillik üretimle ikinci sırada bulunuyor. Yabancı sermaye olarak ise bu alanda ilk sırada yer alan Perenco`nun faaliyetine devam etmesi için yasa değişikliği gerektiği ancak henüz bu yönde bir adım atılmadığı kaydedildi. Petrol Kanunu`na göre bir işletme ruhsatnamesinin süresi yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 20 yıl. Ancak işletme ruhsatnamesi teknik ve ekonomik esaslara uygunluğu tespit edildiği durumlarda toplamı 10 yılı geçmemek üzere iki defa Bakanlar Kurulu kararıyla uzatılabiliyor. Böylece bir şirket 40 yıl boyunca bir petrol sahasını işletebiliyor. Perenco`nun sahip olduğu lisans süresi ise tamamlanırken, TPAO`nun lisansları devralmasına yönelik görüşmelerin ise henüz devam ettiği belirtildi.

Yabancının önünde engel var

Uzun zamandır çıkarılması beklenen ve mevcut Petrol Kanunu`nun yerine alacak olan Türk Petrol Kanunu, Meclis`ten geçmiş ancak 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer zamanında bazı maddeleri veto edilerek geri gönderilmişti. Yeniden görüşülmediği için henüz yürürlüğe girmeyen bu yasa devreye girdiğinde ise yatırımcıların önü açılacak. Yeni mevzuata göre, işletme ruhsatı 30 yıl için verilecek. İşletme ruhsatı süresi sonunda üretim programının uygun görülmesi halinde ise her seferinde 10 yılı geçmemek üzere uzatılabilecek. Böylece süre uzatımının önündeki engel kalkmış olacak.

Perenco, Shell`den devralmıştı

Shell firması 1980 yılının ortalarından itibaren Diyarbakır çevresinde ham petrol üretimine yönelik çalışmalarını artırdı ve Katin, Barbeş, Kurkan, Piyanko, Beykan ve Silvan civarında yeni keşifler elde edildi. Ancak Shell 1995 yılında Perenco firmasına bu sahaları satarak Türkiye`den çekildi. Perenco, her ne kadar 1995 yılından beri faaliyette olsa da, ruhsatı Shell`den devraldığı ve ruhsat daha önceden işlemeye başladığı için, bugüne gelindiğinde bu sahaları devretmek zorunluluğu ile karşı karşıya kaldı.

PERENCO KUZEY IRAK`TA DA VAR

Perenco, 1995 yılındaki satış işlemlerinden sonra 1996 yılının ocak ayında Diyarbakır çevresindeki sahaları işletmeye başladı. Türkiye`nin en büyük yabancı petrol üreticisi konumunda bulunan Perenco, 157 kuyuda faaliyet gösteriyor. Perenco`nun ihracata yönelik tesisi ise Pirinçlik terminalinde bulunurken, Akdeniz üzerinden ihracat gerçekleştiriliyor. Perenco, Türkiye`nin yanı sıra Brezilya, İngiltere, Venezuella, Kolombiya, Kongo, Ekvator, Mısır, Guatemala, Tunus ve Kuzey Irak`ta da faaliyet gösteriyor.

Referans
http://www.tumgazeteler.com/?a=4190956

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön