View Single Post
Eski 14-02-2009, 16:22   #1
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Işık ihtiyacına göre çiçekler

Işık ihtiyacına göre çiçekler

Öncelikle hangi tür bitkilerin ev ortamında yetişebileceklerini iyi bilmelisiniz. Bazı bitkiler saksılarda yetiştirilir, çok da güzel görünümleri vardır ama sadece açık havada doğal şartlarda yaşayabilirler. Bu türler ev ortamında fazla yaşayamazlar. Kimi bitkiler evde yaşayabilse bile yeterli güneş alamadıkları için şekilleri bozulur. Onun için evde yetiştirebileceğiniz bitki türü seçimine dikkat etmeniz gerektiği gibi bitkinin ihtiyacı olan güneşin ya da gün ışığının yeterli olmasına da dikkat etmeniz gerekir.

Çiçekçilere sorsanız onlar bu işi sadece ticaret için yaptıkları için size sağlıklı bilgi veremeyeceklerdir. Kulaktan dolma bölük pörçük bilgilere sahiptirler. Bazıları ise sırf malını satmak için yanıltıcı bilgi verir. Bir de kitaplardan bilgi edinmiş kişiler vardır ki eğer o bilgileri verenler yanlış yazmışlarsa kitaptan öğrenenler de size yanlış bilgi verirler. Çiçek yetiştirmede uzun yıllar tecrübesi olan kişiler kendi yetiştirdikleri çiçekler hakkında en iyi bilgiye sahiptirler.

Yetersiz gün ışığı alan, iç mekânlarda gelişebilen türler:

Devetabanı, devetabanı türü sarmaşık (yaprakları yeşil – beyaz ebruli), paşa kılıcı, kurdele çiçeği…

Kuvvetli gün ışığı gerektirenler:

Afrika menekşesi, yaprağı için yetiştirilen begonya türleri, kauçuk ağacı (kavçuk aslında güneşte çok daha güzel olur).

Güneş isteyenler:

Çiçeği için yetiştirilen begonya türleri, sardunya, cüce gül, ıtır..

Sardunya Hiç güneş almayan yerlerde iyi gelişemez. Kışın dondan zarar görür. Onun için kış aylarında dikkat etmelisiniz. Evde güneşli pencere önlerinde bulundurmayı tercih etmelisiniz.

Kauçuk ağacı evde iyi ışıklı bir köşede rahatça yetişir. Eğer güneş alırsa yaprakları daha büyük, daha güzel olur. Yeni açacağı yaprakların kılıfı güneşin etkisiyle çok tatlı bir kırmızı renge bürünür.

Paşa kılıcı ve kurdele çiçeği az gün ışığı alan odalarda rahatsız olmazlar.

Kaktüs türleri bol güneşe ihtiyaç duyarlar. Güneş almazlarsa cılız, sağlıksız, şekli bozuk büyür. Evde yetiştirecekseniz bol güneş alan pencere önünde bulundurun. Kaktüslere çok benzeyen sütleğen cinsi bitkiler için de aynı şey geçerlidir ama kaktüsler kadar çok güneş istemezler. Kaktüslerden ayrıldıkları en önemli özellikleri dikenlerinin yanında minik yapraklarının olmasıdır.

Begonya Havadar ve mümkün olduğu kadar bol gün ışığı alabilen odalarda, mümkün olduğunca pencereye yakın bulundurulmalıdır. Çiçeği için yetiştirilen begonya türleri ve sardunyalar için ev içinde en iyi yer güneş alan pencere önleridir.

Itır, yapraklarının kokusu için evlerde sevilen bir bitkidir ama güneş ister. Aksi takdirde yaprak sapları ve dalları anormal uzun ve sağlıksız olur.

Cüce gül türleri güneş alan pencere önünde iç mekânda yaşayabilir, devamlı çiçek açar.

Afrika menekşesi kuvvetli gün ışığı alan yerlere uyum sağlar, direkt güneş gerektirmese de biraz güneş alabilmesi çok iyi olur.

Küpe çiçeği açık havada yaşayabilir. Evde bulundurmamalısınız.

Siklamen ise en fazla 15 - 20 derece kadar sıcak olan odalarda yaşayabilir. Sıcak odalarda kısa sürede bozulur.

Kolyoz: Hem evde hem açık havada rahatça yetiştirilebilir. Aldığı güneş ışığı miktarına göre rengi değişebilen ilginç bir bitkidir. Kışın güneşli bir pencere önünde bulunmazsa ölür.

Bu yazımda evde yetiştirilebilen süs bitkilerinden halkımızın en çok tanıdıklarından örnek verdim. Evde çiçek yetiştirmeye hevesliyseniz eşinizde dostunuzda gördüğünüz ev içinde rahatça büyüyebilen çiçekler hakkında onları yetiştiren kişilere sorular sorun. En önemli bazı sorular: gelişme sürecinde devamlı aynı yerde mi bulunuyordu… bulunduğu yere güneş geliyor mu… ne tür toprak kullanıyor..

Bu arada ev içi süs bitkilerinin temiz havaya ihtiyaçları bulunduğunu, evin kuytu köşelerinde yaşayamayacaklarını veya en azından gelişemeyeceklerini unutmayın.


Kaynak:http://www.bitkivecicek.com/evde-cicek-yetistirmek


Düzenleyen sabah : 09-11-2012 saat 15:11 Neden: Kaynak eklendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön