View Single Post
Eski 27-01-2009, 12:19   #1
Zeytinci
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Hurma zeytini oluşumu (Karaburun hurması)

''Alıntı: Sn. Mine Pakkaner başlık Zeytin no.77

Alıntı:
Erkence
Ege bölgesinin en erken olgunlaşan çeşididir. Erken olgunlaştığı için bu ismi aldığı söylenir. İzmir yağlık veya yerli yağlık diye de isimlendirilir. İzmir’in zeytinci ilçelerindeki eski zeytinliklerde bu çeşide rastlanır.
Meyvelerinin yağ oranı %25.4 civarındadır.
Yağlık olarak değerlendirilen bu çeşidin yağ kalitesi iyidir.
İzmir’de nemli deniz rüzgarlarının hakim olduğu Karaburun, Çeşme, Urla ve Foça ilçelerinde “Phoma Oleae” adı verilen bir mantarın etkisiyle bu çeşidin meyveleri ağaç üzerinde acılığını kaybeder, meyveler kahverengi bir renk alır. Hiçbir tatlandırma işlemine tabi tutulmadan yenebilir. Buna “Hurma Zeytin” denir.''
Mine hanım'a yukarıdaki başlığı için teşekkür ediyorum.

Saygılarımla.



Değerli arkadaşlar,
Sayın Agaçlar net'deki hocalarım,
ZAE'deki bu konudaki uzman arkadaşlar/hocalar,

Lütfen, Hurma zeytin konusunda bilgilerinizi paylaşınız. Benim yetiştiricisi olarak bildiklerim aşağıdaki gibidir. Yanlış ve eksikleri varsa af ola.

Hurma zeytin

Doğanın mucizevi bir armağanı olan ''Hurma zeytin'' coğrafi olarak İzmir körfezi çevresinde Erkence cinsi zeytinlerde oluşuyor. Karaburun hurması olarak anılır.

Makbul olanı Karaburun'un körfeze bakan yamaçlarında olmak üzere, Urla, Çeşme, Seferihisar, Foça ilçelerinde görülmektedir.

Akdağ'ın serinliğinin getirdiği sabah çiği, denizden esen Poyraz ve Keşişleme rüzgarlarının etkisiyle ''olea pomea'' bakterisi/mantarı oluşumun sebebidir.

Ekim, kasım ve aralık aylarında meydana gelir.

Erkence ağacının içerisindeki genellikle genç sürgünler üzerinde ve dal aralarında oluşur. Yaşlı ağaçların genç sürgünlerinde/şıvgılarında ve mahsulü az olan ağaçlarda daha fazla meydana geldiği görülmüştür.

Zeytin meyvesi, ortamın ve bakterinin etkisiyle acı suyunu salar. Dalında yeşil renkten kahverengi rengine dönerek tatlılaşır. Kabuğu acı suyunu kaybettiği için hafif buruşur.

Zeytin meyvesi ince kabuklu, bol yağlı meyve etinden ibarettir. çekirdeği küçüktür.

Normal tüketimi dalından toplanıp yenmesidir. İsteğe göre yıkanıp hafif tuzlanarak yenilebilir.

Uzun süre dayanması ve gevşememsi için salamurası yapılır. Son zamanlarda pet sişelerde hiçbir işleme tabi tutulmadan uzun süre (1 yıl) muhafaza ediliyor.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Zeytinci : 27-11-2012 saat 20:44
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön