agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni5Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-01-2009, 12:19   #1
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Hurma zeytini oluşumu (Karaburun hurması)

''Alıntı: Sn. Mine Pakkaner başlık Zeytin no.77

Alıntı:
Erkence
Ege bölgesinin en erken olgunlaşan çeşididir. Erken olgunlaştığı için bu ismi aldığı söylenir. İzmir yağlık veya yerli yağlık diye de isimlendirilir. İzmir’in zeytinci ilçelerindeki eski zeytinliklerde bu çeşide rastlanır.
Meyvelerinin yağ oranı %25.4 civarındadır.
Yağlık olarak değerlendirilen bu çeşidin yağ kalitesi iyidir.
İzmir’de nemli deniz rüzgarlarının hakim olduğu Karaburun, Çeşme, Urla ve Foça ilçelerinde “Phoma Oleae” adı verilen bir mantarın etkisiyle bu çeşidin meyveleri ağaç üzerinde acılığını kaybeder, meyveler kahverengi bir renk alır. Hiçbir tatlandırma işlemine tabi tutulmadan yenebilir. Buna “Hurma Zeytin” denir.''
Mine hanım'a yukarıdaki başlığı için teşekkür ediyorum.

Saygılarımla.



Değerli arkadaşlar,
Sayın Agaçlar net'deki hocalarım,
ZAE'deki bu konudaki uzman arkadaşlar/hocalar,

Lütfen, Hurma zeytin konusunda bilgilerinizi paylaşınız. Benim yetiştiricisi olarak bildiklerim aşağıdaki gibidir. Yanlış ve eksikleri varsa af ola.

Hurma zeytin

Doğanın mucizevi bir armağanı olan ''Hurma zeytin'' coğrafi olarak İzmir körfezi çevresinde Erkence cinsi zeytinlerde oluşuyor. Karaburun hurması olarak anılır.

Makbul olanı Karaburun'un körfeze bakan yamaçlarında olmak üzere, Urla, Çeşme, Seferihisar, Foça ilçelerinde görülmektedir.

Akdağ'ın serinliğinin getirdiği sabah çiği, denizden esen Poyraz ve Keşişleme rüzgarlarının etkisiyle ''olea pomea'' bakterisi/mantarı oluşumun sebebidir.

Ekim, kasım ve aralık aylarında meydana gelir.

Erkence ağacının içerisindeki genellikle genç sürgünler üzerinde ve dal aralarında oluşur. Yaşlı ağaçların genç sürgünlerinde/şıvgılarında ve mahsulü az olan ağaçlarda daha fazla meydana geldiği görülmüştür.

Zeytin meyvesi, ortamın ve bakterinin etkisiyle acı suyunu salar. Dalında yeşil renkten kahverengi rengine dönerek tatlılaşır. Kabuğu acı suyunu kaybettiği için hafif buruşur.

Zeytin meyvesi ince kabuklu, bol yağlı meyve etinden ibarettir. çekirdeği küçüktür.

Normal tüketimi dalından toplanıp yenmesidir. İsteğe göre yıkanıp hafif tuzlanarak yenilebilir.

Uzun süre dayanması ve gevşememsi için salamurası yapılır. Son zamanlarda pet sişelerde hiçbir işleme tabi tutulmadan uzun süre (1 yıl) muhafaza ediliyor.

 
Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Zeytinci : 27-11-2012 saat 20:44
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 20:15   #2
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
Daha önce hurma zeytin hakkında bildiklerimi bu
Evde Sofralık Zeytin Yapımı
adreste yazmıştım. Hurma işi şans işidir. Bu sene bu ağaçta olur seneye olmayabilir. Komşumun ağaçlarında hiç hurma olmaz, yanyana bahçelerimiz. Bende de her sene aynı miktarda olmuyor. Bu sene biraz çok oldu geçen seneye göre.

Hurmaları pet şişelere dalından koparıldığı gibi koyarız. Aylar sonra aynı ilk koptuğu gibi buluruz yine. Hiç bir işlem yapılmaz. Salamurada biraz gevşer. Bir çeşit siyah zeytin gibi olur. Hurmanın özelliği hiç tuzsuz olmasıdır bana göre. Tuzlandıktan sonra o tadı , nefaseti kalmaz.

tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2009, 10:26   #3
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Tenar,

Komşuyuz sanırım. Boyabağ mevkiinde zeytinlerim var. Bu yıl hurma zeytin az oldu. Benim zeytinler ortakçı arkadaşta. Bu yıl 100 kg kadar hurma yaptı. Mahsulü kendimiz toplarken 1000 kg. topladığımızı bilirim.

Hurma zeytinin tazeliğini koruma süresi kısa oluyor. Hızlı tüketmek gerekiyor. Zeytin fuarında görüştüğüm bir arkadaş karbon dioksit çıkardığı için pet şişeye konulan uzun süre tazeliğini koruyor demişti. Demekki CO2 gazı çıkararak taz kalmasını sağlıyor.

Eski yazından anladığım nem oranı az iken oluşuyor. Ben tersini düşünmüştüm. Çiğ yağdığında nemin arttığını düşündüm.

Phoma oleae hakkında bilginiz var mı? Bu nedir?

Hoşça kalın.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2009, 16:52   #4
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Phoma oleae

http://www.dsmz.de/microorganisms/ht...dsm062123.html

Hurma oluşumunu yapan mantarın linki yukarıdadır. Adamlar benzerlerini bile üretmişler ve satıyorlar.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2009, 17:01   #5
Ağaç Dostu
 
cagatayyucel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 307
bizim ağaçlarda da dibine düşenler tatlanıyor bunlar hurma olmuyor degil mi? veya bunlar ne oluyor?

cagatayyucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2009, 20:25   #6
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cagatayyucel Mesajı Göster
bizim ağaçlarda da dibine düşenler tatlanıyor bunlar hurma olmuyor degil mi? veya bunlar ne oluyor?
Hurma için iki bilimsel tespit var. Zeytin cinsi ve mantar etkisi.

Zeytinleriniz ne cins oluyor?

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2009, 20:50   #7
Ağaç Dostu
 
cagatayyucel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 307
gemlik ve eğriburun cinsleri, kilis yağlık da tatlanıyor. Bizimkiler de çok hafif acılık oluyor ama yeniyor.

cagatayyucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2009, 21:34   #8
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cagatayyucel Mesajı Göster
gemlik ve eğriburun cinsleri, kilis yağlık da tatlanıyor. Bizimkiler de çok hafif acılık oluyor ama yeniyor.
Kabuğu buruşuk mudur? Rengi kahverengi midir?

Zeytincilik araştırma ensitüsü Hurma zeytin Erkence, Kaba zeytin cinslerinde mantarın etkisiyle olur diyor. Hurmada acılık oluşumu henüz tamamlanmayan zeytinde (yarım hurmalaşma) olur.

Tam hurmada acılık hiç yoktur ve yağının mükemmel tadını hissedersin. Olgunlaşma süreci uzarsa ekşileşme ve gevşeme başlar ve kalitesi bozulur.

Bu sebeple salamura yapılır. Taze tüketim süresi kısadır. Taze zeytin vakumlanırsa tazeleğini uzun süre muhafaza ediyor.

Bende birkaç ağaç gemlik ve ayvalık cinsi aşısı var. Ayvalık cinsinde geçen yıl bir kaç adet hurma oluşumu başlangıcı gözlemledim. 2008 'de yağışlar azdı hurma az oldu.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2009, 22:57   #9
Ağaç Dostu
 
cagatayyucel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 307
kabuk buruşuk ve rengi kahverengi, neredeyse suyu kalmamış gibi oluyor.

cagatayyucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2009, 23:17   #10
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
İlginç geldi. Sizinki de hurma galiba. Benim avatar resmi hurma zeytin fotoğrafıdır.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2009, 01:07   #11
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Tenar,


Eski yazından anladığım nem oranı az iken oluşuyor. Ben tersini düşünmüştüm. Çiğ yağdığında nemin arttığını düşündüm.

Phoma oleae hakkında bilginiz var mı? Bu nedir?

Hoşça kalın.

Sn Zeytinci,

Phoma oleae'nın bir mantar olduunu biliyoruz. Benim de daha önce yazdıklarımdan başka bir bilgim yok ne yazık ki.

"Bilindiği gibi zeytin koparıldğında yenmeyecek kadar acıdır; sebebi yanlış yazmıyorsam “oleuropein” maddesi. Karaburun’u bilenler hiç bitmeyen esintisini de bilir. Bu çok nemli olmayan esintiyi sürekli yüzünde hissedebilecek kadar şanslı olan zeytinlerin kabuğunda, “phoma oleae” mantarı oluşur ki bu da meyveyi fermente etmeye başlar. Bu mantar zeytinin acısını bu şekilde alır. Dalından toplayıp, tuzsuz, yoğun yağlı zeytini anında tüketebilirsiniz."

Hurma oluşumu için gerekli şart
1- erkence cins zeytin olacak
2- etlenmiş zeytine yağ yürümüş olacak
3- aşırı nemli olmayan körfez rüzgarını alacak
4- gece çiğde ıslanacak


Hurmayı yediğinizde dilinizde, damağınızda, genzinizde zyetinyağının nefasetini direk olarak hissedersiniz.


Düzenleyen tenar : 31-01-2009 saat 02:06
tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2009, 01:11   #12
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
Oleuropein maddesiyle ilgili ilginç gelebilecek bilgiye de bu bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

http://www.karizmatic.com.tr/tr/deta...id=337&grup=78
http://www.gidabilimi.com/index.php?...d=282&Itemid=1
http://tarimsalpazarlama.com/makale.php?id=26201


Düzenleyen tenar : 31-01-2009 saat 01:49
tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2009, 02:12   #13
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Tenar,

Komşuyuz sanırım. Boyabağ mevkiinde zeytinlerim var. Bu yıl hurma zeytin az oldu.
Hoşça kalın.

Komşuyuz. Geldiğimde bakarsınız siz de oralarda olursunuz.
Bu sene de geçen senelere göre hurma bizde çok oldu. Biliyorsunuz işte hurma şans işi

tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2009, 16:26   #14
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Bu mantar kültürü Almanya, Amerika ve Hollanda'da tescillenmiş ve üretilebiliyor.
Türkiye'de üreten var mı bunu araştıralım.

EM başlığı mikroorganizmalar konusunda hareketli. Konu ile mikrobiyoloji ilgileniyor sanırım.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2009, 14:49   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Istanbul & Kocaeli
Mesajlar: 443
Galeri: 1
HURMA ZEYTİN
Bu İzmir civarında(Karaburun)yetişen Hurma zeytinden tadabilmek için nereden nasıl ne zaman satınalabiliriz.
Bu konuda bilgisi olanlar aydınlatabilirlerse sevinirim.
Her şey gönlünüzce olsun...

yolac Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2009, 16:21   #16
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Zamanında (ekim, kasım) taze tüketilmesi mümkün olmayan hurma zeytinler, dayanması için, iri tuzlu ile yapılan salamura suyu içinde muhafaza edilip her mevsim satılıyor. Üreticilerde 5-10 kg.tadımlık bulmak mümkün.

Tazesi (hiçbir kimyasal koruyucusu olmayan, dalından toplandığı gibi yenen) ise ki esas olan budur ancak ekim, kasım aylarında İzmirde bulunur.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2009, 16:28   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Aslında Karaburun hurması ile Alaçatı hurması daha farlı türler. Alaçatı hurmasını hiç bir korumaya tabi tutmadan mayıs başına kadar bozulmadan bulabilirsiniz. Yerel pazarlarda kilogram fiyatı kalitesine göre 8 ila 15 TL arasında satışa sunuluyor. En lezzetli ve yağ sızdırmaya başladığı aralık ayı içerisinde satın alınması en uygun zaman sanırım.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2009, 20:35   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Istanbul & Kocaeli
Mesajlar: 443
Galeri: 1
Sayın Zeytinci ve Sayın Balbay,
Her ikinize de verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Demekki kaliteli hurma zeytin(Alaçatı üretimi)yiyebilmek için aralık 2009 u
beklemek gerekiyor.
Hepinize sağlıklar dilerim...

yolac Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2009, 21:30   #19
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Sn. Yolac,

Sn. Balbay'ın açıklamasını okuyunca kendi yazdığım açıklamaya ilave yapmak ihtiyacını duydum. Son yıllarda taze toplanan (ekim/kasım) hurma zeytinleri yetştiriciler plastik pet şiselerin içine koyup ağzını kapıyorlar. Böylece tazeliğini uzun süre muhafaza ediyor. Bu tip korumalar ticari değil, çünkü zeytin oluşumu az. Dolayısı ile her zaman taze bulmak tadımlık da olsa mümkün olabilir.

Bunun teknik açıklaması ise pet şişe içerisine konulup kapatılan zeytinler olgunlaşmaya devam ediyor ve karbondioksit gazı çıkarıp pastörize oluyor. Çürüme/bozulması engelleniyor. Günümüzde çok katmanlı bariyerli filmler (oksijen geçirmeyen) ile vakumlanarak bu yapılabilir.

Sn. Balbay,

Yazınızı ilgi ile okudum. Alaçatı hurması tanımlamasını ilk defa duydum.
Bu konuda daha detaylı bilgi verirseniz sevinirim.

Benim bilgim şöyledir:
Yetiştirici olarak tecrübeme ve ZAE akademik araştırma bilgilerine dayanır.

Phoma olea mantarı, Erkence (İzmir yağlık, kaba) çeşidi zeytin meyvelerinin az bir kısmını Karaburun iklimi şartlarında olgunlaştırarak dalında Hurma zeytine dönüştürmesidir. Hiçbir kimyasal işlem görmediğinden diyet zeytin olarak sevenleri çoktur. Aynı iklim, bütün yarımadayı (alaçatı dahil), urla ve Seferihisarı da etkisi altına alır. Ayni çeşit zeytinler bu bölgelerde de Hurma zeytin yapar. Hepsi Hurma zeytindir. Ayrı bir zeytin değildir.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 10:09   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Sn zeytinci'

Bu hurmanın gerçekten adı Alaçatı hurmasımıdır bilimsel olarak bilmiyorum. Ama Karaburun da yediklerimizden çok farklı olduğu kesin. Kendi zeytin ağaçlarımın hemen hepsinde hurma oluşumu var. Sizin anlattığınız gibi mantar-çiğ-kuvveli rüzgar dolayısı ile olanlar sanırım daha kahverengi ve daha lezzetsiz olan tipler. Hatta burada kurtlu tabiri bile kullanıyorlar bu tip için. Bir de gerçekten dalında simsiyah ve sadece buruşmuş görüntüsü ile olgunlaşan bir çeşit var. Elinize almaya çalışınca yağ salıyor. Bu çeşit de iklimsel özelliklerden dolayı bu şekilde olgunlaşıyordur sanırım. Ama yerel pazarda köylünün sattığı bu iki tür bile toplamda sanırım 300 kg kadar ancak vardır. Yani işin kalpazanlığına kalkıştıklarını sanmıyorum.

Bunun yanında 3 sene evvel çok zeytinli 3-4 dalı keserek Alaçatı da ki komşularıma süs amaçlı vermeyi planlamıştım. Dalı assınlar görüntü olsun diye. Arabanın arkasında bu dalları unutmuşum. O arada da acilen 7-8 günlüğüne yurtdışına çıkmak icap etti. Araba da o hali ile havaalanında kaldı. Döndüğümde arabada kesif bir zeytin kokusu vardı. Neyse unuttuğum dalları buldum. Baktım zeytinler buruşmuş. Bir tanesini yedim. Aman allahım ne muhteşem bir lezzet geldi ağzıma.
Daha sonra 3 senedir 100-200 kg kadar zeytini toplatıp bu şekilde hava sirkülasyonu çok olmayan sıcak ama kapalı bir mekanda kurutmaya bırakıyorum. İnanın bu zeytinin tadına doyulmuyor.
Tesadüf eseri elde ettim ama sanırım bunu ticari olarak geliştireceğim. Sıfır tuzlu gerçek lezzeti üstünde bir zeytin oluyor çünkü.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 18:20   #21
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Sn. Balbay,

Yazınızdan anladığım şudur:

Sizin, hurma zeytini yapan, rengi, eti ve çekirdeği kahverengi ve kabuğu buruşuk erkence çeşidi zeytinleriniz var.

Hurma kurtlu zeytin değildir. Kurtlu meyve başka birşeydir. Meyvada kurt olabilir.

Ayrıca, rengi simsiyah olan, kurutulduğunda acılığı kaybolan ve doğrudan yenebilen zeytin çeşidinizde var. Biz bu siyahlaşan tipe Karaca çeşidi deriz. Toplar iri tuzla yuvarlama işlemine tabi tutarak tatlandırırız. Kurutularak yendiğini doğrusu ilk sizden duydum.

Karacayı kurutmayı deneyeceğim. Bakarsınız yeni bir Balbay usulü zeytin literatürlere girer.


Düzenleyen Zeytinci : 24-04-2009 saat 19:09 Neden: yazım düzeltildi
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 19:05   #22
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Karaca çeşit zeytin

Sn. Balbay,

Karaca çeşidi zeytin ağaçlarında hurma yapma döneminde kabuğu siyah ve çekirdeği bordoya yakın kendisi genelde küçük, tatlılaşan tek tük hurma zeytin görülebilir. Bu hurmalaşan siyah zeytin diğer kahverengi hurmaların içine çok az olarak karışır.

Genelde tacı büyük, budanmamış ve işlenmemiş topraklarda **** su tutan sıkı topraklarda Karaca çeşidine rastlanır. Çok mahsüle yatar ama taneler genel olarak küçüktür. Yağlıdır. Meyveye kurt girmiş ise yağının kabuğun yüzeyine çıktığı görülür. Bu çeşit Karaburunda makbul değildir. İri olanları seçilerek toplanır. Parlak siyah ve gösterişlidir. Bu zeytinler genelde yuvarlama yapılarak
az miktarda tüketilir. Tadı güzeldir.

Bu çeşid az bulunduğundan araştırmalara konu olmamıştır.

Yukarıda anlattıklarıma katılıyor musun?

Hayır derseniz yeni bir çeşitten bahsediyorsunuz demektir. İşte o zaman gerçekten ilginç bir noktadayız demektir. Yeni bir başlık açıp paylaşmak doğru olur.

Selamlar.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 22:56   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Sn Zeytinci'
Yeni bir çeşit bulmak falan gibi bir şey değil benim yazdıklarım. Ama daha önce sakız ağacı konusunda olduğu gibi burada da uzun araştırmalar ve gözlemlerin sonucunu amatörce aktarıyorum. Zira bitki ve hayvan popülasyonu hakkında iddalaşmanın yanlış olduğunu çok uzun süre önce öğrendim. Çeşme Yarımadası çok literatüre ezber bozdurur. Kurtlu zeytinden kastım, halkın o tip zeytin çeşidine taktığı yakıştırmadır. Yoksa ben kurt falan görmedim. Renk kahverengi, et gevşek ve çok lezzetli olmayan çeşidi ile hurma da var, aktardığım gibi simsiyah ve bol miktarda yediğimiz hurma da var. Hele ki Alaçatı Karaköy dediğimiz bölge de iyice mikro bir ortamdan dolayı çok lezzetli hurmayı yeme şansına sahip oluyoruz. Bu yarımada da haylice arazi edindim. Bunların içinde çokça da zeytin ağacım var. Ne yalan söyleyeyim bizim hurmalar özelmi değilmi bilmem ama çok farklı ve lezzetliler.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 23:34   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Bir de tabi Millileştirme ve sahiplenme dürtümüz var ya bu da güzel. Affınıza sığınarak bir röpörtajı size buradan aktarıyorum. Karaburun benim komşum, yarımada benim tutkum

Araştıma: Hüsamettin Berber
Fotoğraf: Mehmet Karadayı
ZEYTİN AĞACI DERGİSİ

Tanrı'nın Karaburun Yarımadası'na bir armağanı olan hurma zeytin türü, Türkiye'de sadece bu yörede, özellikle Urla ve Karaburun'da yetişiyor. Hasadı gerçekleştiğinde hiçbir işlemden geçmeksizin yenebilen hurma zeytin, daha ağacın dalları üzerindeyken, olgunlaşmasından sonra, yörenin ekolojik şartlarının da etkisiyle kendiliğinden yenecek duruma geliyor.


Salamurasız bu zeytin türünün oluş sebebine ilişkin Tarım Bakanlığını bünyesinde ki Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmada bulunuyor. Araştırmaya göre hurma zeytinin oluşumunda denizden esen rüzgarlarla taşınan “Phoma Olea” isimli bir mantarın ve iklimin etkisi bulunuyor.



Zeytinin oluş sebebleri arasında ise toprağın etkisi bulunmuyor. Zeytin taneleri üzerinde yürüyen bir mantar türü olan phoma olea, tanelere acılık veren “Oleupein Maddesi'ni” parçalar ve zeytinin acılığını alır. Böyle ağaçlara da halk dilinde “Sünnetli Ağaç” deniliyor.


Salamurasız olduğu için yüksek tansiyon, kalp ve böbrek hastalığı çekenlere iyi gelen hurma zeytin, özellikle yok yıllarında piyasada pek bulunmuyor. Bu yönüyle endüstriyel olmaktan biraz uzak olsa da sofralık zeytinler arasında çok farklı bir yere sahip.



“Hurma zeytin Karaburun Zeytinciliğini ayakta tutan değerdir“


Fazlaca sahipleniyor Karaburun Halkı hurma zeytini. Ne de olsa Türkiye'de bir tek o yarımada da yetişiyor. Hatta kimi kaynaklara göre, dünyada dahi yetişmesi için gerekli olan ekolojik şartlar sadece Karaburun'da oluşuyor.


Karaburun'da bu “meyvenin” en çok üretildiği yörelerden biri de Kösedere. Eğlenhoca ve İnecik'in de yeri ayrı tabi ki… Kendisini “ bir kösedereli” olarak tanıtan Mehmet Karadayı da paylaşıyor bizimle bu zeytinin Tanrı'nın bu yöreye bir armağanı olduğu görüşünü. Aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısı da olan Karadayı “Karaburun Yarımadası'nın tarımsal faaliyette 3 temel ürünü vardı. Zeytin, bağ ve tütün bunlar 1960-70'lerde her ailede az çok olurdu.” diyor ve birazda sitemle devam ediyor anlatmaya:


“Hurma zeytin Tanrı'nın Karaburunlulara hediyesidir.1970 yılına kadar Karaburun yarımadasında tarımsal faaliyette üç temel ürün vardı. Zeytin, bağ, tütün. Sorunsuz devam eden bir yapı vardı. 1960'lı yıllarda Kösedere ve diğer köylerden her gün Almanya'ya en az iki soğutuculu tır üzüm giderdi. Zeytin, bağ, tütün her ailede az çok olurdu. Ailenin tüm bireyleri üretime katılırdı. Kösedere 15 bakkal, 3 kahvehane, 2 ayakkabı atölyesi, 5 yağ değirmeni olan 1100 nüfuslu bir köydü. İlkokulda biz 145 öğrenci idik.



Ne olduysa 1970 li yıllardan sonra oldu. Geçim derdine düşenler ne iş olursa çalışmaya, şehire gittiler. Gittik.

Nüfus bir ara 250'lere düştü. Kendi işinin beyi iken, el kapısının kulu oldular.



Önce tütüne sınırlama ve yasaklama geldi. Taşıyıcı üç ayaktan biri kırılınca sıkıntı başladı. Sağolsun medya ve sanayi sektörü de reklam kampanyalarıyla zeytinyağını öldürdüler. Margarin yağlarını doldurdular damarlarımıza. Çiçekyağı 2,5, zeytinyağı 7 lira iken , bir süre sonra çiçek yağı zeytinyağı aynı fiyata geldi.



Enflasyonun %100'lere vardığı yıllarda dahi zeytinyağının fiyatı değişmedi. Bence sebebi vatandaşın elinden zeytinliklerini, tarla ve odun fiyatına alıp yazlık yapmak için bir politikaydı.”


Yine de hurma zeytinin Karaburun'u ayakta tutan değer olduğunu ifade ediyor Karadayı. Siz onu istediğiniz kadar yetiştiremezsiniz , ekolojik şartlar oluşursa hurma olur diyor. Aynı ağaç bu sene meyve yaparken sonraki yıl, az ya da hiç yapmayabilirmiş. Kimbilir kendini özgü bir aroması olan bu zeytinin, çok da fazla endüstriye yönelik olmaması bundandır belki de. Oda bu tattan mahrum kalanlar ve kalacaklar için ayrı bir kayıptır, elbette. Dalından koparıldığı anda tuz ya da başka bir madde kullanılmadan yenilebilmesi de, hurma zeytini dünyanın en sağlıklı ürünlerinden bir yapıyor.



Aslında Karadayı normal zeytindir diye başladı hurma zeytini anlatmaya fakat öyle devam etmedi :“Diğer yörelere göre farkı yağ oranının yüksek olmasıdır. Yılına göre değişse de silkimde genellikle 2,50'ta 1,00 oranda yağ verebilir. Yağın da güzel bir aroması vardır. Son yıllarda Maliye hazinesinden kiralanarak Küçükbahçe'de geniş arazilerde zeytin dikilmektedir. Yarımada zeytin cinslerinden olmayan ağaçlandırmada hurma olacak mı merak ediyorum.”

Hurma Zeytin Onun Adı.

Hiç Bir Şeyde Yoktur Tadı.

Dalından Topla hemen Ye.

Tanrıdan Karaburuna Hediye

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 23:37   #25
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi balbay Mesajı Göster
Sn Zeytinci'
Bu yarımada da haylice arazi edindim. Bunların içinde çokça da zeytin ağacım var. Ne yalan söyleyeyim bizim hurmalar özelmi değilmi bilmem ama çok farklı ve lezzetliler.
Sn. Balbay,

Merak ettiğim sizin zeytininizin çeşidinin ne olduğu. Karaca cinsi olduğunu tahmin ettim, yanıtınızı gerçekten bekliyorum. Zamanında sizin zeytininizin tadına bakmak isterim. (zoraki davet...)

Zeytin ve yağda damak tadı önemlidir bildiğiniz gibi.
Çok iyi olan hurma zeytini açık havada bekletirseniz, tadı ekşir, meyve eti gevşer ve hatta küflenir. Havasız kalan küflenir. Bunu yiyen zeytinsever bir daha hurma zeytinin adını anmaz.

Diğer taraftan, taze toplanmış hurma zeytin meyve eti sert ve yağlı olur. Ayrıca kendine has bir kokusu ve nefaseti olur. Bir kez tadına bakan bir daha unutamaz. Vakumlu ambalaj ile bu mümkün oluyor.

Üreticiler (genellikle satıcılar) tadı bozulmuş olan hurmaları satmaya çalışırlarsa bile, bilenler tazesini ararlar. Alıştıkları bu lezzeti ararlar.

Yanlış anlamayın, bunları zaten siz biliyorsunuz, forumu takip edenler için tekrarlıyorum.

Ayrıca sizi zamanında Kaynarpınara (Karaburun) taze hurma zeytin tadımına
davet etmek istiyorum.

Saygı ve sevgiyle kalın.
İyi hafta sonları.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 23:45   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Sn Zeytinci'

Bu cuma ziyaretini Balıklıova ya yaptım. Haftaya Kaynarpınar a da giderim. Hele ki zamanında da davete icabet etmek isterim. Ben de sizin nezdiniz de tamamen naturel, halis el sıkması zeytin yağımı tatmaya tüm arkadaşları beklerim. Güzel olan bu hediyeyi paylaşmak nasıl olsa.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2009, 20:49   #27
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Sn. Balbay,

Haftaya pazar kısmetse ordayım. Beklerim efendim.
Selamlar.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2009, 21:06   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
O zaman hafta içi haberleşelim. Plansız bir sehayat çıkmazsa bir araya geliriz. Bilgi ve tecrübelerden istifade etme ve iki lafın belini kırma fırsatı olur bari.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 11:24   #29
Ağaç Dostu
 
karaselvi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: denizli
Mesajlar: 464
Galeri: 12
Zeytin ağacında oluşan farklı bir meyvemi bu yoksa hurma dediğiniz farklı bir ağaçmı anlıyamadım.

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 13:17   #30
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
kumyaka2010's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-12-2009
Şehir: Bursa
Mesajlar: 379
Galeri: 1
sayın zeytinci ! Ben bursa mudanyada yaşıyorum .Buraları bayır ve kayalık .( topragı az ) Hurma zeytini alaçatılı bir tanıdıgım soylemişti .Hatta fidan yollamayı duşundu .Acaba mudanyada yetişirmi ? Selamlar

kumyaka2010 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019