Konu: Eylems
View Single Post
Eski 05-01-2009, 11:24   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Eylems

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Mimozalara hayranlığım sonucu nasıl yetiştirilir sorusuna cevap aramamla birlikte kendimi burada buldum.

Burada neler öğrendiniz?

Doğaya karşı aşırı hayranlığın sadece bende olmadığını, çoğu bitkinin Latince karşılığını, bakım koşullarını, bitki haşerelerine karşı ev yapımı ilaçları, aşı yapmayı, çelikle üretimi, köklendirme hormonu olduğunu, soğuk katlamayı, bir sürü yeni bitkinin varlığını, bildiğim bitkilerin çeşitlerini burada öğrendim.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Öğretici olmaktan ziyade bilgilerimi paylaştım.


Sizi tanıyalım

İsmim Eylem, 1977 Tosya/Kastamonu doğumluyum. Fen fakültesi fizik bölümü mezunuyum. Sözleşmeli olarak ortaöğretimde değişik derslere girdim. Daha sonra bir dershanenin yayın kısmında bir süre soru yazdım, kitap tashihi yaptım. Dershanenin yorucu temposuna dayanamayıp bıraktım. Şu an İstanbul’da yaşıyorum. Serbest olarak matematik, fen bilgisi, fizik dersleri veriyorum.


Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Her anımı diyebilirim.


Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Agaclar.net’te “şu da var mı? “ diye baktığım her soruya yanıt buldum.


Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Üyelerimizin kendi sorularını direkt sormadan evvel forumu azıcıkta olsa okumalarını, aktif kalmalarını ve toplantılara katılmalarını öneririm.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Bitkilerim beni hayata bağlıyor. Monotonlaşmaktan alıkoyuyor. En çok orkide türleri, soğanlı çiçekler ve iğne yapraklı ağaçlar ilgimi çeker ama yabani otlar dışındaki her bitkiye de aşırı ilgim vardır.


Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Öğrenciliğim Zonguldak’ta geçti. Zonguldak’ta ormanlık alanın çoğu kısmında kestane ağaçları vardır. Arkadaşlarla gittiğimiz bir piknikte, her yerde ağzı açılmış dikenli kapsüller vardı. Bu nedir diye etrafa bakarken bazılarının içinde kestaneler gördük. Yerde ağzı açılmış kapsülleri ağacın dalında görünce hoşumuza gitti.


O kapsülleri yere düşürmek için arkadaşımın bir sopa ile ağacın dalına vurmasıyla gözümde bir ışıklanma oldu. Sanırım çizgi filmlerdeki yıldızlar bir an benim için de döndü. Gözlerimi acıdan kapatmama rağmen gerçekten yıldızları gördüm. O kapsüldeki onlarca diken, sağ gözüme yakın elmacık kemiklerimde hızına son verdi. Artık trajik mi yoksa trajik ve de komik mi siz karar verin.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Bahçeli ev isteğim gölgede kaldı. İsteyince en iyisini istemeli mantığından yola çıkarak artık sera sahibi olmak ve profesyonel yetiştiricilikle uğraşmak istiyorum. Amatörce bitki doku kültürü ile ilgilenmekte planlarım arasında. Ayrıca köyümde ekilmeyen, boş duran tarlalarımıza ceviz dikerek değerlendirmek istiyorum.


Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Toplantılara imkanlarım el verdiğince katılıyorum. Forumda sanal olarak tanıdığınız, bilgi paylaştığınız kişileri yakından tanımak ve sanki yıllardır birbirini tanıyan insanlar gibi muhabbeti koyulaştırabilmek çok güzel bir duygu. Üyelerin hemen kaynaştığını gözlemledim.


Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Yararlandığım bir kitabım olmadığı için bir öneride bulunamayacağım. Şayet böyle bir kitabım olsa idi
agaclar.net ailesi ile tanışma şansım çok düşük olurdu. agaclar.net içindeki bilgiler bana fazlası ile yetiyor. Sorun şu ki; ben agaclar.net’ e yetemiyorum.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Tabi ki var. Bir köy öğretmeni olan Babam. Aşı yapabileceği ne var ise tüm köye hayır amaçlı meyve aşılayan hatta ormandaki yabani hayvanların yemesi için eline bir sürü aşı materyali alıp dağlarda aşı yapan. Okulun bahçesindeki elmaları toplatıp tüm okul öğrencilerine paylaştırıp dağıtan. Bizi önüne katıp çevreyi temizleyen.


Arıcılığı öğretmek için kurduğu kovanlardaki arılar kaç kere gözümü şişirdi hatırlamıyorum. Ama tam O’ndan feyz alacakken Hak’kın yanına aldığı babam. Şimdi O’nun diktiği bağa, cevizlere, adını yazmakla bitiremeyeceğim ağaçlara baktıkça, yaşlı bir dedenin yanıma gelip bak kızım bu dutu, kirazı vs. baban aşılamıştı demelerini duydukça hem ağlayıp hem de gururlanıyorum.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Agaclar.net’ten başka aktif olduğum forum yok.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim almadım. Bu konuda bilgili olmayı çok isterdim.

Zamanınızın ne kadarını
agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Açılış sayfam
agaclar.net. Başka bir sitede öğrenmem gereken bilgiyi bulduktan sonra hep agaclar.net’ teyim

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Çok seyrek olarak resim yaparım. El yapımı eşyalara ilgim var. Özellikle sepet denemelerim var fakat başarıya henüz ulaşamadım. Eski eşyaları zımparalar, boyar, verniklerim.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Evet katıldım. Çok üyeden tohum, çelik istedim. Sağolsunlar gönderdiler. Bana gelen tohumlar çimlendikçe, meyve verdikçe ya da çiçek açınca gönderen üyeyi hep andım. Benim de başka üyelerde anılarım olsun istedim elimden geldiğince paylaşımlarım oldu. Mutlu olmak güzel fakat ufacık bir çelikle insanları mutlu edebilmek daha da güzel.


Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Forumdaki her üye beni etkiliyor. Çünkü her üyenin, benim gibi içindeki doğa sevdasından burada olduğunu düşünüyorum. Doğanın devamlılığı, çeşitliliği ve bitkilerin sağlıklı olması adına her üye forumda bilgilerini paylaşıyor.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?


Yok.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?


Tabi ki katılırım. Aslında böyle protestoları gerektirecek doğa ve çevre katliamları yapılmamalı. Her insan, aslında yaşamın doğa olmadan olmayacağını biliyor ne var ki bazı çıkarlar, bazı insanların aklını çeliyor. Gerektiği durumlarda katılımın olması gerekir.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?


Yeterli bulmuyorum. Belgesellerde doğa gösterimleri var fakat katledilen doğa için yapılmaması gerekenler anlatılmalı hatta ilköğretim düzeyinden başlanıp etkin programlar yapılmalı. Yemek yapma yarışmaları yerine ağaç dikme ya da en güzel bahçe yarışmaları yapılsa daha iyi olur.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Büyük kentlerdeki betonlaşmanın eseri ve ihtiyaçtan doğan bir uygulama. Mantık olarak bakıldığında; hobi bahçesi olan yerleşim yerlerinde yaşayan insanlar için acı bir şey ama her olumsuzluğa karşı bitkilerden kopamadığımızı anlatan iyi bir gösterge. Bahçemiz yoksa hobi bahçesi alternatifi çok rahatlatıcı. Rahatsız edici yönü ise yerleşim yerlerine uzaklığı. En azından her ilçede bir tane olmalı.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;

ağaç:
Mimoza
çiçek;
Phalaenopsis
kitap:
Bye Bye Türkçe
şarkı:
Acem kızı
müzik grubu/müzik sanatçısı:
Ahmet Özhan
ressam:
Leonardo da Vinci
şair:
Ümit Yaşar Oğuzcan
film:
Cesur yürek (Braveheart)
web sitesi: www.agaclar.net


malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön