View Single Post
Eski 19-12-2008, 23:04   #9
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Denizakvaryumu,
Verdiğiniz linke daha önce bakmıştım. Linkteki dökümanlara bir daha baktım. Açıkçası enerji verimliliği ile ilgili net bir bilgi bulamadım.

Bu konuda bulabildiğim, cihazda resistans kullanılmadığı için, normalde 0,70 olan resistans verimliliği yerine bu cihazda 0,99 verimliliğin mevcut olduğu yönünde. Bu açıdan HIM maddesinin test raporunda sözü edilen 1,58'in çok gerisinde.

Bu cihazda esas vurgulanan verimlilikten çok ısıtma tekniğinin farklı olmasından dolayı yarattığı ısıtma duygusu. Anladığım kadarı ile, içinde bulunulan ortamda (söz gelimi bir oda), ortamı ısıtmak yerine kızıl ötesi ışınım dalgalarıyla, ışınımın çarptığı yüzeylerde bir sıcaklık hissi veriyor.

Bu tekniğin yararı, zararı konusunda bir şey söyleyemiyeceğim. UFO ısıtıcılar da benzeri dalga boyunda infrared kızıl ötesi dalgalarla ısıtıyor. Şimdiye kadar böyle bir ısıtıcının etki alanında 5 dakikadan fazla duramadım, bana müthiş rahatsız edici geldi. Ortamın soğuk olduğu bir durumda cildinizin üzerinde hissedilen sıcaklık tuhaf. Belki alışmadığımdan, bilemiyorum.

Çok özetle benim izlenimim, enerji verimliliği açısından bu cihazda ne HIM maddesinde adı geçen tarzda, ne de ısı pompası sistemlerinde olan tarzda bir enerji verimliliği mevcut değil. Sadece enerjinin ortamı ısıtmak yerine ortamda bulunan bizlerin cildini ısıtması şeklinde bir sonuç olduğu için göreceli olarak az enerji tüketilmiş oluyor.

Sağlıklılığı konusunda bir yorumum yok. Fakat konfor olarak bana göre olmadığını söyleyebilirim. Söz gelimi, yüksek yoğunluktaki aksamın (duvarlar, zemin, vs.) dış yüzeylerden çok iyi izole edildiği bir ev ilk ısıtmadan sonra evin içindeki düşük yoğunluklu havayı tamamen değiştirseniz bile soğumayacaktır. Bu durumda sıcak olan ortamdır. Isıyı cildinizde değil ortamda hissedersiniz. Böylesi bana sanki daha sağlıklı ve konforluymuş gibi geliyor.

Bütün bunlara sitede verilen sarfiyat metriğini de ekleyelim. 20m2'lik bir odanın 24 saat ısıtılması (esasında odanın değil, odadakilerin yüzeylerinin ısıtılması) 3-5 lira deniyor. Bakkal hesabıyla, 4 lira alalım. 160 m2 evde günde 32 lira, ayda 960 lira yapar. Bu oldukça pahalı gibi.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön