View Single Post
Eski 17-12-2008, 12:27   #18
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Kanunda herşey açıkça belirlenmiş.

Merhaba.

Alıntı:
20 senedir ses çıkarmayan insanlar nasıl olduda bir anda çevreye karşı duyarlı oldular, doğru o bölgede yaşayan insanlar seslerini şimdiye kadar duyuramadılarsa bu kimin ihmali veya kabahati ?
Sn. turco.

Bir yerin milli park ilan edilmesine bölgede yaşayan halk karar vermez. Bu konu ile ilgil 25 maddelik kanunun ilk iki maddesini aşağıya yapıştırıyorum.

Alıntı:
MİLLİ PARKLAR KANUNU

Kanun Numarası: 2873

Kanun Kabul Tarihi: 09/08/1983

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 11/08/1983

Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 18132

BİRİNCİ BÖLÜM: AMAÇ VE TANIMLAR

AMAÇ:

Madde 1 - Bu Kanunun amacı, yurdumuzdaki milli ve milletlerarası düzeyde değerlere sahip milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarının seçilip belirlenmesine, özellik ve karakterleri bozulmadan korunmasına, geliştirilmesine ve yönetilmesine ilişkin esasları düzenlemektir.

TANIMLAR:

Madde 2 - Bu Kanunda yer alan;

a) Milli park; bilimsel ve estetik bakımından, milli ve milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarını.

b) Tabiat parkları; bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçalarını,

c) Tabiat anıtı; tabiat ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değere sahip ve milli park esasları dahilinde korunan tabiat parçalarını,

d) Tabiatı koruma alanı; bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan nadir, tehlikeye maruz veya kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve tabii olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri ihtiva eden ve mutlak korunması gerekli olup sadece bilim ve eğitim amaçlarıyla kullanılmak üzere ayrılmış tabiat parçalarını,

ifade eder.
Kanunun ilk iki maddesinden de anlaşılacağı gibi o bölgede yaşayan insanların bir bölgenin milli park ilanı ile hiç bir dahli olmaz. Bu tamamiyle milletlerarası anlaşmalar ile belirlenecek bir iştir. Ve yetkilileri bellidir.

Kanundan başka bir de Milli Parklar Yönetmeliği var.

Resmi Gazete Tarihi: 12.12.1986 Resmi Gazete Sayısı: 19309
28 maddalik bir yönetmelik. Onu da aşağıya alıyorum.

Alıntı:
MİLLÎ PARKLAR YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Amaç

Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ile 6831 sayılı Orman Kanununun 25 inci maddesinin uygulanmasını düzenlemektir.



Kapsam

Madde 2 - Bu Yönetmelik, 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 22 nci maddesi ile 2896 sayılı Kanunla 6831 sayılı Orman Kanununa eklenen EK 5 inci maddesine göre hazırlanmış olup; Milli Parkların, Tabiat Parklarının, Tabiat Anıtlarının, Tabiatı Koruma Sahalarının ve Orman İçi Dinlenme Yerlerinin ayrılması, planlanması, geliştirilmesi, korunması, yönetilmesi ve tanıtılmasına ilişkin iş ve işlemleri kapsar.



Kısaltmalar

Madde 3 - Bu Yönetmelikte yer alan;

a) Kanun: 2873 sayılı Milli Parklar Kanununu,

b) Bakanlık: Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığını,

c) Genel Müdürlük: Orman Genel Müdürlüğünü,

d) Daire Başkanlığı: Milli Parklar Dairesi Başkanlığını,

e) Müdürlük: Milli Parklar Müdürlüğünü,

f) Fon: Milli Parklar Fonu'nu,

ifade eder.
Bu Kanun ve Yönetmelikten de anlaşılacağı gibi, Milli Parkların kimler tarafından tescil edileceği kimler tarafından korunacağı, Milli Park'a zarar verenlere ne cezaların verileceği bellidir.

Milli Parkların korunması işi bir ekip ve bilgi işidir. Eğer Milli Parkların korunmasında bir hata varsa bunun sorumlusu Milli Parkları korumak adına maaş alıp görev üstlenenlerdedir.

25 maddelik Kanun ve 28 maddelik Yönetmelikte aykırı davranışlara ne gibi işlemlerin yapılacağı belirlenmiştir. Hapis, para cezası. Hatta el koyma ve Kamulaştırma yetkileri bile vardır.

Buna rağmen Milli Park sınırları içerisinde bir bölgeyi koruyamamış yetkililerin şimdi ortaya çıkıp buraları artık yapılaştı, korumayı gerektirecek birşey kalmadı demeleri "BEN-BİZ, Kanunda bize verilen görevleri yapmadık" anlamını taşımaktadır.

Sorumluluk Kanunla belirlenmiştir. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığınında ve ona bağlı Orman Genel Müdürlüğü, Milli Parklar Dairesi Başkanlığı, Milli Parklar Müdürlüğünde ve görevlilerindedir.

Cahil ve hırslı kişilerin Milli Park alanına zarar vermelerini engellemeliydiler. Aldıkları maaşı bu görevi yapmak için almaktalar. Yoksa Milli Parklar Daire Başkanlığının ve Koca Masalı Müdürlerinin başka görevleri var da bilmiyormuyuz?

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön