agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-11-2008, 19:08   #1
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 288
Galeri: 45
Ayder yaylasının akibeti

AYDER'DE KORUNACAK BİR ŞEY KALMADI

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'ne Bağlı, Kaçkar Dağları Milli Parkı İçerisinde Yer Alan Ayder Yaylası'nın Milli Park Alanı Dışında Bırakılması İçin Çalışma Başlatıldı.




Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’ne bağlı, Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Ayder Yaylası’nın milli park alanı dışında bırakılması için çalışma başlatıldı.
Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir Ayder’in doğal özelliğini yapılaşma nedeniyle kaybettiğini söyledi. Kandemir, Kaçkar Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı’nın 2008 haziran ayında tamamlandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Gelişim planında, Ayder’in çirkin yapılaşma, doğal yapının bozulması ve alanda korunacak her hangi bir doğal güzelliğin kalmaması nedeni ile milli park alanı sınırlarından çıkarılmasını Genel Müdürlüğe rapor ettik. Yaklaşık 150 dönümlük betonlaşmanın olduğu Ayder merkezi kapsayan bir alan. Genel müdürlüğümüzün onayı sonrası Bakanlar Kurulu karar verirse Ayder milli park olmaktan çıkarılacak."

http://www.haberler.com/ayder-de-kor...almadi-haberi/


Düzenleyen Mehmet Can : 20-11-2008 saat 19:09 Neden: sşlme
Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 23:49   #2
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 288
Galeri: 45
Kimse yorum yapmadığına göre Türk milleti olarak kabüllenmişiz herşeyi.

Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 00:07   #3
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Kaçkar dağları milli parkı Ayder'le bütünlük ve anlam kazanır. Ayder, çevresinin doğal güzelliği ve flora, morfolojik ve jeolojik klimatalojik derlerin bütünü ile anlam taşır. Alınan karar acizlik veya rant kapısı açmaktır. Milli parka muhakkak gelişim alanı ziyaretçi merkezleri ve sosyal tesislerde gerekir, bu kuruluşlar arası aktif etkinlik gerektirir. yapamayan istifa eder yapan gelir. Bilimin önerisini esas almak gerekir, ekabirlerin değil.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 08:35   #4
Ağaç Dostu
 
huzunperest's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 643
Galeri: 23
Minareyi çalan kılıfını da hazırlarmış. Betonlaşma bahanesi ile milli park statüsünden çıkarılmaya çalışılan Ayder'e, doğal güzellikleri için gelen(!) sözümona turistler, orada bulunan tüm yaylaları en ücra köşesine kadar didik didik ederler. Belki de o yörenin insanının bile ayak basmadığı tüm noktaları gezerek, doğada artık nadir bulunan bir kaç çeşit mantar, bir kaç çeşit yılan zehirini, Ayder Hatırası olarak götürmenin ülkece destekleme çalışması diye nitelendiriyorum.
Ne de olsa Türk turizmine katkı...
Bu sözde turistler 5 kişilik tim görünümünde gezmekteler. Zaten bir çoğu kendi ülkesinde asker statüsünde. Israrla doğa gezisi için geldiklerini, kendi ülkelerinde böyle dağ, kar manzaraları görmediklerini belirtseler de bazılarının ağzından asker olduklarını kaçırdıklarına şahit olmuşumdur. Her timin başında dilimizi bilen bir rehber turist de bulunmakta. İnsan düşünmeden edemiyor tabi ki "Askeri bir keşif" mi yapılıyor? Bu sarp dağlarda nasıl bir çalışma var? Oralara ne taşıyorlar? Oralardan ne alıyorlar?
Zaman zaman araçların ilerlemekte zorlandığı sarp yollara, sadece yukarıda nitelendirdiğim tipte turistlerin taşınmasında kullanılmak üzere son model jiplerin konvoy halinde gönderilmesi bir tesadüf olamaz.

huzunperest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 08:39   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Milli Park alanı içinde olduğu halde bu durumdaysa çıkarılınca ne hale gelecek ? Bununla amaçlanan nedir ? Ayder'e ulaşabilmek için Çamlıhemşin Merkezinden sonra ormanlarla çevrili uzunca bir yolu katetmek gerekiyor. Burası da mı Milli Park kapsamından çıkarılacak?

Bölgeyle sürekli bir uğraşma kısa yoldan nasıl para kazanılır hesapları mevcut. Kusura bakılmasın ama buna en çok sebep olan da en çok Ayderliler.Hayvancılık yapın, arıcılık yapın, çiftlikler kurun, organik meralar oluşturun, ne bileyim yabani bitki türlerini ıslah edin. Avrupa'da olsa ne enstitüler, tedavi merkezleri, çiftlikler kurulurdu böyle bölgelerde. Neden hep yıkmanın peşindeyiz anlayamıyorum.

Biliyor musunuz burada bile insanlar içme sularını parayla satın almaya başladılar.

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 09:15   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 393
Neler oluyor bize neden başka milletler tarihi eserlerini, yeşilini korurken biz hep bozan tarafız.

aliş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 09:37   #7
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Milli parkın bütünlüğü Fırtına dersi ile ayder deresinin birleştiği yerden itibaren korunması ile bir anlam kazanır. Yapılaşma Çalıhemşin'de yapılsın. Aslında milli park oluşması ve kararın alınması aşamasındaki istek ve ısrarda ki maksat, bu yörede ki esnafın, otelcinin rant yaratılması, reklam yapılması gayesi nedeniyledir. Yoksa kontrol ve planlama koordinasyon istemiyorlar.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 11:15   #8
Ağaç Dostu
 
Süha Şendoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 894
Galeri: 38
Sevgili Enigma,
Neden kimse bir yorum yapmasın demekki gözden kaçtı.
Böyle önemli bir konuyu başlık yaptığınızdan dolayı sizi kutlarım.Maalesef millet olarak değerlere sahip çıkamıyoruz sadece bölge insanı değil toplum olarak bazı şeylere karşı çıkılmazsa yakında çölleşmeğe gideceğimizden korkuyorum.

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 11:58   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Turco inşallah çölleşmeye gitmeyeceğiz. Çevremize diktiğimiz tohumların, fidanların takipçisi olursak ve en azından kendi bahçemizi, balkonumuzu korumaya alırsak belki insanlar gıptayla bakmaya başlayıp örnek alırlar...

Çevremizde vaha gibi alanlar yaratabilirsek mükemmel sonuçlara ulaşabiliriz.

Henüz hiçbir bitkimden tohum elde edemedim ama tecrübem arttıkça paylaşmalarım da artıyor. En azından küçük çaplı bir tohum bankası oluşturmaya başladım. Botanik bahçesi gibi bir bahçeye sahip olma ve çevreme de değişik bitkilerden dağıtabilme hayalim var...

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 21:25   #10
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Yetkililerin görevlerini yapmalarını ne engellemiş?

Merhaba,

Çok güzel bir konu açmışşınız tebrikler.

Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir, Ayder’in doğal özelliğini yapılaşma nedeniyle kaybettiğini söylediğine göre, Önce betonlaşmaya göz yumup Milli park sınırları içinde kalan bu güzel yaylamızın çirkin yapılaşma, doğal yapının bozulması ve alanda korunacak her hangi bir doğal güzelliğin kalmamasına neden olacak kadar tahrip olup bozulmasına yol açmak nedeni ile milli park alanı sınırlarından çıkarılmasına sebep olan ve görevini yapmayanlar kimler o kişileri bulmak lazım.

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerine soruyorum.

1- Vatandaş ile bir ihtilaf durumunda sık sık başvurduğunuz memleket haritaları ve belli zamanlarda çekilmiş haritalara bakmak ve yapılaşmanın hangi tarih ve dönemlerde yapıldığını bulmak mümkün değil mi?

2- Kaçak yapılaşmaya hangi dönemde göz yumulduğunu tesbit ettikten sonra, o dönemlerde o bölgede görev yapan yöneticileri tesbit etmek mümkün değil mi?

3- Milli Park alanı içinde yapılaşmaya izin vererek veya göz yumarak görev yapmamış olan bu yöneticileri Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmak suretiyle görevi ihmal veya suistimalden dava açılması sağlanarak mahkemeye sevk edilemezler mi?

Ama yapanın yanına kar kalsın diyorsanız kalsın. Sakın birşey yapmayın.

Hatta işlerini yapmayanları koruyun, yaptıkları yanlışların üzerini örtün.

Ormanlarımız yıllarca izlenen yanlış politikalar yüzünden azalıp yok oluyor. Çıkan mevsimlik orman yangınlarına rağmen, hiç bir önlem alınmıyor.
Dünyada ormancılık konusundaki ilerlemeler izlenmiyor. Ormanın içine site yapanlara inşaatları bitene kadar göz yumuluyor.

Değişmeyen tek şey kocaman odalar ve masalar başında bütün bu olumsuzluklar karşısında kılları kıpırdamayanlar,maaşlarını almaya devam ediyorlar

esas üzücü olan bu.

Artık yeter. . .

Vatandaşlık görevimi yerine getirmek için aşağıdaki soruları soracağım

1- Ayder gibi bir doğa harikası yer ne zaman milli park ilan edilmiş?
2- Milli park ilan edilişinden beri görev yapan yöneticiler (Bölge Müdürü, Milli Park Müdürü, ve diğer Müdürler) kimlerdir. İsimler, Ünvanlar ve görev yaptığı tarihler?.
3- Milli park sınırları içinde inşaat yapılması yasak olduğuna göre, Yetkililer Kaçak inşaat yapanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuş mu?
4- Kaçak inşaat yapanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş ise, inşaat sahipleri ne ceza almışlar?
5- Tapulu arazilerdeki yapıları bile orman bahanesiyle yıkabilenler, Milli park sınırları içinde kaçak inşaat yapanlara birşey yapamıyor mu?. . .
6-Kaçak inşaatları yıkmak yerine, önce milli parkın tahribine göz yumup sonra milli parktan çıkarmak hangi aklın ürünüdür?
Kaçak inşaatların yıkılmasını önleyen kanun hangisidir?

Bu sorulara cevap verilirse suçu işleyenler ile göz yumanlar ortaya çıkacaktır.

Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2008, 12:18   #11
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 288
Galeri: 45
Ben çok merak ediyorum.Devletin bu konularıyla muhattab olabilecek kişileride bu forumda yazılanları okuma şansları oluyormu, oluyorsa neden cevap verme lütfunda bulunmuyorlar.
1.Bence okuyorlar ama yazmak işlerine gelmiyor.
2.Okuyorlar ama verebilecekleri cevapları yok.

Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2008, 14:03   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-05-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 182
Para Para Para !!
Hey güzel memleketim bir yerden bir yere savruluyorsun.. Nereye kadar böyle yuvarlayıp çarpacaklar bi yerlere... Biraz insaf yahu

cemre_77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2008, 15:37   #13
Ağaç Dostu
 
Süha Şendoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 894
Galeri: 38
Sevgili Oğuz Karsan,
Sizin sorduğunuz sorulara cevap verecek bir yetkili çıkacağını tahmin etmiyorum eğer çıksaydı zaten bu güzelim ovalar, yaylalar acınacak hale gelmezdi.
Bu memlekette Çevre ve Orman Bakanlığı ne iş yapar merak ediyorum içi sızlayan bir yetkili çıkmayacakmı?

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 00:47   #14
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Demokrasi sadece oy vermek değil, aynı zamanda kontrol da etmektir.

Merhaba.

Sn. turco,

Vatandaşın sorduğu sorulara cevap veremeyen yöneticilerin bulundukları makamları işgal etmeye hakları yoktur.

Ülkemizin bu gün esasında olması gereken yere varamamış olmasının nedeni, yıllardır sorumsuz ve basiretsiz yöneticilere kimsenin hesap sormamış olmasından kaynaklanmaktadır.

Herkes bulunduğu makamın yetki ve sorumluluğunu bilerek davranmak zorundadır.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi "Hakimiyet kayıtsız şartsız Milletindir" Bize büyük fedakarlıklar sonucu bırakılan bu mirasa sahip çıkmanın yolu denetimden geçer.

Eğer kamu yöneticilerimizi seçenleri ve atayanları seçerken dikkatli davranmaz isek, vatandaşlık görevimizi yerine tam olarak getirmiş sayılmayız. Seçtiklerimizi ve onların atadıklarını takip ve kontrol etmek en tabi hakkımızdır.

Yetkililerin görevllerini becerip beceremediklerinin göstergesi, başında bulundukları kurumun başarılı olup olmadığı ile ölçülmelidir. Ve başarısızlığın hesabı millete verilmelidir.

Demokrasi sadece oy vermek değil, aynı zamanda kontrol da etmektir..


Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 09:41   #15
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Ayder'i kimler gördü acaba?
Ben 1987 yılında oradaydım.
Rize İl Özel İdaresi, bir betonarme yapı başlatmıştı, oysa ki o sırada etrafta tamamen ağaç ve kütüklerden yapılmış, çevreye bütünüyle uyumlu, sınırlı sayıda bina vardı.
Yani 20 yıl önce başlayan yozlaşmanın sonucunu, getirip bugüne dayamak ve ah vah etmek bana çok da tutarlı görünmüyor.
Hani bir şarkı vardır ya, daha önceleri neredeydiniz? diye. O geldi aklıma birden.


Düzenleyen Balıkcı : 17-12-2008 saat 10:23
Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 10:29   #16
Ağaç Dostu
 
Süha Şendoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 894
Galeri: 38
Sn.Balıkçı,
20 senedir ses çıkarmayan insanlar nasıl olduda bir anda çevreye karşı duyarlı oldular, doğru o bölgede yaşayan insanlar seslerini şimdiye kadar duyuramadılarsa bu kimin ihmali veya kabahati ?
Birde suç o güzelim bölgeyi beton yığınına çeviren duyarsız insanlar ve buna göz yuman yerel idarelerde değilde kimde acaba ?

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 10:36   #17
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Turco

Ben de bunlara işaret etmek istemiştim.
Her konuda yılların ihmali, getirilip bir noktaya yığılıyor. Sanki her şey son anda olmuş gibi.

Bir de şöyle bakalım, bizler şimdi ilk defa Ayder'e gitsek, her tarafı beton yığını halinde görsek ve birileri bize burası milli parktır, dese, neler düşünürüz acaba?

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 13:27   #18
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Kanunda herşey açıkça belirlenmiş.

Merhaba.

Alıntı:
20 senedir ses çıkarmayan insanlar nasıl olduda bir anda çevreye karşı duyarlı oldular, doğru o bölgede yaşayan insanlar seslerini şimdiye kadar duyuramadılarsa bu kimin ihmali veya kabahati ?
Sn. turco.

Bir yerin milli park ilan edilmesine bölgede yaşayan halk karar vermez. Bu konu ile ilgil 25 maddelik kanunun ilk iki maddesini aşağıya yapıştırıyorum.

Alıntı:
MİLLİ PARKLAR KANUNU

Kanun Numarası: 2873

Kanun Kabul Tarihi: 09/08/1983

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 11/08/1983

Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 18132

BİRİNCİ BÖLÜM: AMAÇ VE TANIMLAR

AMAÇ:

Madde 1 - Bu Kanunun amacı, yurdumuzdaki milli ve milletlerarası düzeyde değerlere sahip milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarının seçilip belirlenmesine, özellik ve karakterleri bozulmadan korunmasına, geliştirilmesine ve yönetilmesine ilişkin esasları düzenlemektir.

TANIMLAR:

Madde 2 - Bu Kanunda yer alan;

a) Milli park; bilimsel ve estetik bakımından, milli ve milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarını.

b) Tabiat parkları; bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçalarını,

c) Tabiat anıtı; tabiat ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değere sahip ve milli park esasları dahilinde korunan tabiat parçalarını,

d) Tabiatı koruma alanı; bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan nadir, tehlikeye maruz veya kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve tabii olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri ihtiva eden ve mutlak korunması gerekli olup sadece bilim ve eğitim amaçlarıyla kullanılmak üzere ayrılmış tabiat parçalarını,

ifade eder.
Kanunun ilk iki maddesinden de anlaşılacağı gibi o bölgede yaşayan insanların bir bölgenin milli park ilanı ile hiç bir dahli olmaz. Bu tamamiyle milletlerarası anlaşmalar ile belirlenecek bir iştir. Ve yetkilileri bellidir.

Kanundan başka bir de Milli Parklar Yönetmeliği var.

Resmi Gazete Tarihi: 12.12.1986 Resmi Gazete Sayısı: 19309
28 maddalik bir yönetmelik. Onu da aşağıya alıyorum.

Alıntı:
MİLLÎ PARKLAR YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Amaç

Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ile 6831 sayılı Orman Kanununun 25 inci maddesinin uygulanmasını düzenlemektir.



Kapsam

Madde 2 - Bu Yönetmelik, 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 22 nci maddesi ile 2896 sayılı Kanunla 6831 sayılı Orman Kanununa eklenen EK 5 inci maddesine göre hazırlanmış olup; Milli Parkların, Tabiat Parklarının, Tabiat Anıtlarının, Tabiatı Koruma Sahalarının ve Orman İçi Dinlenme Yerlerinin ayrılması, planlanması, geliştirilmesi, korunması, yönetilmesi ve tanıtılmasına ilişkin iş ve işlemleri kapsar.



Kısaltmalar

Madde 3 - Bu Yönetmelikte yer alan;

a) Kanun: 2873 sayılı Milli Parklar Kanununu,

b) Bakanlık: Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığını,

c) Genel Müdürlük: Orman Genel Müdürlüğünü,

d) Daire Başkanlığı: Milli Parklar Dairesi Başkanlığını,

e) Müdürlük: Milli Parklar Müdürlüğünü,

f) Fon: Milli Parklar Fonu'nu,

ifade eder.
Bu Kanun ve Yönetmelikten de anlaşılacağı gibi, Milli Parkların kimler tarafından tescil edileceği kimler tarafından korunacağı, Milli Park'a zarar verenlere ne cezaların verileceği bellidir.

Milli Parkların korunması işi bir ekip ve bilgi işidir. Eğer Milli Parkların korunmasında bir hata varsa bunun sorumlusu Milli Parkları korumak adına maaş alıp görev üstlenenlerdedir.

25 maddelik Kanun ve 28 maddelik Yönetmelikte aykırı davranışlara ne gibi işlemlerin yapılacağı belirlenmiştir. Hapis, para cezası. Hatta el koyma ve Kamulaştırma yetkileri bile vardır.

Buna rağmen Milli Park sınırları içerisinde bir bölgeyi koruyamamış yetkililerin şimdi ortaya çıkıp buraları artık yapılaştı, korumayı gerektirecek birşey kalmadı demeleri "BEN-BİZ, Kanunda bize verilen görevleri yapmadık" anlamını taşımaktadır.

Sorumluluk Kanunla belirlenmiştir. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığınında ve ona bağlı Orman Genel Müdürlüğü, Milli Parklar Dairesi Başkanlığı, Milli Parklar Müdürlüğünde ve görevlilerindedir.

Cahil ve hırslı kişilerin Milli Park alanına zarar vermelerini engellemeliydiler. Aldıkları maaşı bu görevi yapmak için almaktalar. Yoksa Milli Parklar Daire Başkanlığının ve Koca Masalı Müdürlerinin başka görevleri var da bilmiyormuyuz?

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 14:46   #19
Ağaç Dostu
 
Süha Şendoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 894
Galeri: 38
Sevgili Oğuz Karsan,
Kısaca;

a) Kanun: 2873 sayılı Milli Parklar Kanununu,

b) Bakanlık: Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığını,

c) Genel Müdürlük: Orman Genel Müdürlüğünü,

d) Daire Başkanlığı: Milli Parklar Dairesi Başkanlığını,

e) Müdürlük: Milli Parklar Müdürlüğünü,

f) Fon: Milli Parklar Fonu'nu,
Yukarıda belirtilen tüm Müdürlükler..vs.HAKLI
SUÇLU : Bölge halkı ve Karadeniz'e gönül veren insanlar.
Saygılar..

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 17:49   #20
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Son birkaç mesajla ilgili yanlış anlamalar var galiba.
Ortak bir konuda duyarlılığımızı belirtmeye çalışırken, birbirimizi incitmemeye özen gösterelim.
İşin bu yönü, bana göre daha önemli.

Selam ve sevgiler.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 18:13   #21
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 288
Galeri: 45
Yapılan yanlışlığı tartışmak yerine bundan sonra ne yapılabiliri tartışsak daha faydalı oluruz kanaatindeyim. Belki doğal güzelliği geri getiremeyeceğiz ama o bölgede bulunan betonarme binaların dış cephelerini doğal taş ve ağaç malzemelerle kaplanıp göze hoş gelecek şekilde doğayla uyumlu hale getirilebilir.

Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2008, 23:22   #22
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Korunamayan alanlar için neden maaş ödeniyor?

Merhaba.

Sn. turco,

Sn. Balıkcı,

Bölge halkı ve Karadeniz'e gönül veren insanları suçlamadım. Galiba yanlış anlaşıldı.

Ben sadece bu felakete sebep olanlar ile göz yumanlara hesap sorulmasının gerektiğini savunuyorum.

Bir yer milli park ilan edilmiş ve korunması için kanun çıkarılmış korunması için genel müdürlük oluşturulmuş ve doğal güzelliğinin bozulmaması için bir sürü görevli bu iş için istihdam edilmiş.

Buna rağmen birileri gelip milli park alanı içine kaçak inşaatlar yapıp milli parkı tahrip edebilmişse bravo. Zaten bundan sonra ne konuşulabilir ki?

Geriye milli paklar genel müdürlüğünü kapatmak kalıyor. Demek ki görevini yapamıyor.

Sn. enigma_6643,

Önce korunan doğal alan eski haline getirilip, betonlaşma tehdidinden kurtarılmalı, sonra bu işe sebep olanlar ile, görevleri olduğu halde göz yumanlar cezalandırılmalıdır.

Kanunlar müsait. Ancak soruşturma açıp savcılıklara bir sürü yazı yazıp sorumlular ile uğraşmak istemeyenler için, tahribine göz yumulmuş alanı milli park alanından çıkartmak tabi ki daha kolay ve çabuk bir çözümdür.

Ama sormamız gereken bir şey daha var. Korunacak alanları koruyamamış olanlara neden bir sürü maaş ödüyoruz?

Mesela o bölgeyi koruma işi ile ilgili 1994 yılından beri kaç YTL harcama yapılmış? Korunamamışsa bundan sonra niye ödeyeceğiz.?


Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2008, 08:53   #23
Ağaç Dostu
 
Süha Şendoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 894
Galeri: 38
Sevgili Oğuz Karsan ve Balıkçı,
Yanlış anlaşılma yok aynı fikri savunuyoruz ve kesinlikle birbirimizi kırma gibi bir eğilimimiz yok.Tartışmadan da bir konunun nasıl halledilebileceği konusunda bence fikir üretemeyiz.
Konuya ilgi duyan herkese saygılar..

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2008, 09:36   #24
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Bu konuda yöneticilerinde sorumluluğu büyük, bu ortamdaki halkında. Bu alanların yönetiminden ve korunmasından sorumlu kişiler bana kimse değmesin de nasıl gidiyorsa öyle devam etsin fikrindeler. Bir bakın kaç yıldır aynı çevre ve görevdeler. Becremeyeni alacaksın! Bunların atanmasından sorumlu olanlarda siyasi gailelerden dolayı takdir yetkisini kullanmaktan acizler. Halkın düşüncesi de rant için reklam için milli park ilan edilmesini her çevreyi devreye sokarak isterler ama Millipark yasalarının uygulanmasına gelince, yasalar yok sayılsın isterler. Bu konuda dirayetli, prensipli, adil ve hukuka saygılı siyasi gaileler dışında milli derlerin korunmasını öne alan kadrolar gerekli.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2008, 18:54   #25
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan Mesajı Göster
Merhaba.

Sn. turco,

Sn. Balıkcı,

Bölge halkı ve Karadeniz'e gönül veren insanları suçlamadım. Galiba yanlış anlaşıldı.

Ben sadece bu felakete sebep olanlar ile göz yumanlara hesap sorulmasının gerektiğini savunuyorum.


Buna rağmen birileri gelip milli park alanı içine kaçak inşaatlar yapıp milli parkı tahrip edebilmişse bravo. Zaten bundan sonra ne konuşulabilir ki?


Saygılar
Hocam

Bir bakalım, ben mi yanlış anladım.

Bölge halkını suçlamıyorsun.
Bu felakete sebep olanlarla göz yumanlara hesap sorulsun istiyorsun.
Birileri, milli park alanında kaçak inşaat yapmış.

Şimdi, bölge halkı suçlu değilse, ben mi gidip oraya kaçak inşaat yaptım?
Buna sebep olanlar bölge dışından oraya gidenler mi?
Göz yuman, mevcut hükumet mi?

Ben demiştim ki, 1987 yılında orada ilk betonarme inşaatı, Rize İl Özel İdaresi başlattı. (Kaplıca oteli yapacaklarmış, halka hizmet için.)

O zaman o bölge halkı neredeydi, zamanın hükumeti ne yapıyordu, tabii senin de dediğin gibi, özel olarak milli park alanlarını korumakla görevlendirilenler ne yaptı veya daha doğrusu ne yapmadı?

Yanlış anlamadıysam, bunların hepsini geçip 20 yılın hesabını, burası artık milli park özelliğini kaybetmiş, bu statüde kalması doğru değil diyenlere ödetmek istiyorsun.

Kusura bakma ama burnuma siyasi kokular gelmeye başladı ve ben böyle ortamlardan kaçarım, çünkü işin tadı kaçar.

Selam ve sevgiler.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2008, 19:41   #26
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Sn. Balıkcı,

Bölge halkını bu olaya tepki göstermedikleri için suçlanıyor sanmış ve bölge halkını suçlamıyorum demiştim. Çünkü esas suçlanması gerekenler bu işle ilgili maaş alıp görev yapanlar. Kim ve ne olurlarsa olsunlar

Bu lafımın neresinde siyasi mesaj kokusu var?

Bu konuda siyasi olmadığını iddia ettiğim fikrimi tekrar belirtiyorum.

Alıntı:
Önce korunan doğal alan eski haline getirilip, betonlaşma tehdidinden kurtarılmalı, sonra bu işe sebep olanlar ile, görevleri olduğu halde göz yumanlar cezalandırılmalıdır.
Yapanın yanına kar kalmaması gerektiğini de ekliyorum.

Önceki yazımda orman müdürlüğünde bulunan hava ve eski memleket haritalarından da yapanın ve kimin görevi sırasında göz yumulduğunun belirlenebileceğini ve suçu işleyenin cezalandırılabileceğini belirtmiştim.

Tahrip edilen alanı, milli park alanından çıkartıp, yapanlar ile göz yumanları korumak anlamına geleceğini ve esas bu şekilde siyasi istismar olacağını da iddia ediyorum.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2008, 20:54   #27
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Arkadaşlar milli park ta yeni yapılaşmalara izin verilmesi için mastırplanın yapılmış olması lazım ve buna göre de yatırım ve hizmetler yönlendirilir. Milli parklar elbette sadece koruma ve yasak bölge anlaşılması gereken yerler değildir. Bu birçok değere sahip alanlardan insanların istifade (gezi ve dinlence olarak) etmesi gerekir. Elbette bu alanların reklamı oldukça ziyaretçisi de artacaktır. Bu durumda hizmet ve konaklama ortamlarının hazırlanması da grekir bu sorun elbette milli park planlamasında gösterilir. Bunun için ziyaretçi gelişim alanları tesbit ve önerileri belirtilir. Böyle alanlarda kapasite durumu çevre değerlerine zarar verecek duruma gelmeden plan doğrultusunda daha az korumalı zonlardaki yedek gelişim alanları devreye girmelidir. Bu konuda idareciler dirayetli olmalıdır.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 20:34   #28
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Acaba Greenpeace, Ayder yaylasının Milli Park alanından çıkarılmasına sebep olacak kadar betonlaştırılmasına izin verenler hakkında neden hiç yorum yapmıyor?

Onların ilgilendiği tek konu, ülkemizin bağımsızlığını sağlayacak enerji serbestliğini elde etmek için inşa etmeyi planladığı hidroelektrik veya nükleer santraller mi?

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024