Konu: Tuzda Balık
View Single Post
Eski 14-11-2008, 22:48   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Tuzda Balık


Hazırlanışı ve pişirilmesi...

Balığın bu şekilde pişirildiğini yıllar önce ilk gördüğümde yaman tuzlu bir balık yiyeceğim sanısıyla yüzümü buruşturmuştum...
Ama yanılmıştım... Sonuç gerçekten benim için tam bir sürprizdi... Sonra kime yaptıysam önce şaşkınlıklarını sonra da beğenilerini açığa vurmaktan kendilerini alamadılar... Çupra, somon ve alabalıkla deneme şansım oldu... O kadar istememe rağmen lagosla olmadı...

Yapılışını gözünüzde büyütmeyin...
Yakın zamana kadar evlerde pişiren yoktu... Artık yaygınlaşmaya başladı... Çünkü bir kere deneyenler ilk fırsatta tekrar yapmak için fırsat kolluyor... Çünkü zahmetsiz, sunumu hoş, lezzeti unutulacak gibi değil...

Ben üç kişilik yaptım ama dört kişi rahat doydu... Malzemeyi kişi sayısına göre artırabilirsiniz. Elbette ona göre bir fırın ve tepsiniz varsa...

Aşağıya fotoğraflarını eklediğim tuzda balığımın malzemelerini size yazayım... Bu ölçüler tümüyle size fikir vermek içindir... Siz bu malzemeyi kendinize göre değiştirebilirsiniz...

Malzeme:
- Üç çupra
- 1 kg ince turşu tuzu
- Tuz için su
- bir çorba kaşığı tereyağı
- Çekirdeği çıkarılmış bir domatesin dilimleri
- Bir limonun dilimleri
- Balık başına üçer dişten dokuz diş sarımsak
- Biberiye ya da dere otu (evde olmadığı için ben koyamadım)
- Baharat -Kırmızı biber, karabiber
- Defne yaprağı
- Tepsiyi kaplayacak şekilde alümumyum folyo

Yapılışı:
- Balığın kafasını, solungaçlarını ve hiç bir yüzgecine dokunmadan, karnından hiç bir parça koparmadan karnını yararak içini temizliyoruz... karın zarını ve dipteki kan pıhtılarını güzelce temizliyoruz...

- İçine domates ve limon dilimlerini, sarımsakları varsa biberiye ya da dere otunu yerleştirip tereyağını koyuyoruz... Ve sıkı bir şekilde tuz giremeyecek şekilde karnını kapatıyoruz... Balıklarımızın hepsini bu şekilde hazırlayıp bir kenara koyuyoruz...

- Tepsiye alümunyum folyoyu seriyoruz...
- Bir kap içinde turşuluk tuzun tamamını çok sulu olmamak şartıyla harç haline getiriyoruz...

- Alümünyum folyo üzerini kaplayacak şekilde tuz harcının bir kısmını yayıyoruz... Hiç boşluk kalmayacak...

- Balıkların geleceği yerlere defne yapraklarını koyuyoruz...
- Balıkların üzerine tereyağı sürüyoruz...

- Tepsiye altlarına defne yaprakları gelecek şekilde yerleştiriyoruz...

- Tepsiye yerleştirilen balıkların üzerine yine tereyağ sürüp defne yapraklarını koyuyoruz...

Balıkların hepsinin üzerini tuz harcıyla güzelce kapatıyoruz...
Kuyruklar açıkta kalabilir...

Bazıları tuz harcını yumurta akıyla yapıyor... O vakit tuzu kırmak için size gerçekten testere, toravida ve çekiç gerekecek... O kadar sert oluyor... Bu yüzden ben suyla yapmayı tercih ediyorum...
Artık fırına sürebiliriz... Orta gözde... Sıcaklık 275 derece... Süre 55 dakika...

Eklenen Resimler
     
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön