agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Et, Tavuk, Balık Yemekleri > Balık Yemekleri (Deniz Ürünleri)
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-11-2008, 22:48   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Tuzda Balık


Hazırlanışı ve pişirilmesi...

Balığın bu şekilde pişirildiğini yıllar önce ilk gördüğümde yaman tuzlu bir balık yiyeceğim sanısıyla yüzümü buruşturmuştum...
Ama yanılmıştım... Sonuç gerçekten benim için tam bir sürprizdi... Sonra kime yaptıysam önce şaşkınlıklarını sonra da beğenilerini açığa vurmaktan kendilerini alamadılar... Çupra, somon ve alabalıkla deneme şansım oldu... O kadar istememe rağmen lagosla olmadı...

Yapılışını gözünüzde büyütmeyin...
Yakın zamana kadar evlerde pişiren yoktu... Artık yaygınlaşmaya başladı... Çünkü bir kere deneyenler ilk fırsatta tekrar yapmak için fırsat kolluyor... Çünkü zahmetsiz, sunumu hoş, lezzeti unutulacak gibi değil...

Ben üç kişilik yaptım ama dört kişi rahat doydu... Malzemeyi kişi sayısına göre artırabilirsiniz. Elbette ona göre bir fırın ve tepsiniz varsa...

Aşağıya fotoğraflarını eklediğim tuzda balığımın malzemelerini size yazayım... Bu ölçüler tümüyle size fikir vermek içindir... Siz bu malzemeyi kendinize göre değiştirebilirsiniz...

Malzeme:
- Üç çupra
- 1 kg ince turşu tuzu
- Tuz için su
- bir çorba kaşığı tereyağı
- Çekirdeği çıkarılmış bir domatesin dilimleri
- Bir limonun dilimleri
- Balık başına üçer dişten dokuz diş sarımsak
- Biberiye ya da dere otu (evde olmadığı için ben koyamadım)
- Baharat -Kırmızı biber, karabiber
- Defne yaprağı
- Tepsiyi kaplayacak şekilde alümumyum folyo

Yapılışı:
- Balığın kafasını, solungaçlarını ve hiç bir yüzgecine dokunmadan, karnından hiç bir parça koparmadan karnını yararak içini temizliyoruz... karın zarını ve dipteki kan pıhtılarını güzelce temizliyoruz...

- İçine domates ve limon dilimlerini, sarımsakları varsa biberiye ya da dere otunu yerleştirip tereyağını koyuyoruz... Ve sıkı bir şekilde tuz giremeyecek şekilde karnını kapatıyoruz... Balıklarımızın hepsini bu şekilde hazırlayıp bir kenara koyuyoruz...

- Tepsiye alümunyum folyoyu seriyoruz...
- Bir kap içinde turşuluk tuzun tamamını çok sulu olmamak şartıyla harç haline getiriyoruz...

- Alümünyum folyo üzerini kaplayacak şekilde tuz harcının bir kısmını yayıyoruz... Hiç boşluk kalmayacak...

- Balıkların geleceği yerlere defne yapraklarını koyuyoruz...
- Balıkların üzerine tereyağı sürüyoruz...

- Tepsiye altlarına defne yaprakları gelecek şekilde yerleştiriyoruz...

- Tepsiye yerleştirilen balıkların üzerine yine tereyağ sürüp defne yapraklarını koyuyoruz...

Balıkların hepsinin üzerini tuz harcıyla güzelce kapatıyoruz...
Kuyruklar açıkta kalabilir...

Bazıları tuz harcını yumurta akıyla yapıyor... O vakit tuzu kırmak için size gerçekten testere, toravida ve çekiç gerekecek... O kadar sert oluyor... Bu yüzden ben suyla yapmayı tercih ediyorum...
Artık fırına sürebiliriz... Orta gözde... Sıcaklık 275 derece... Süre 55 dakika...

 
Eklenen Resimler
     
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 22:53   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Tuzda balık 2. Aşama:


Fırından çıkarılması ve sunum:


Balığın piştiğini zaten fırından gelen kokulardan anlayacaksınız...
Eğer fantezilerde sınır tanımayan bir karakteriniz varsa fırından çıkardığınız balığın üzerine ispirto dökerek tutuşturabilirseniz de.. Sofraya bu şekilde alevler içinde gelmesi kesinlikle alkışlarla karşılanacaktır ama siz gene de dikkatli olun... Neyse biz fanteziden uzak durarak sade bir şekilde tepsimizi sofraya getirelim... Şimdi size gerekli olan uzun bir bıçak, bir spatüla ve pasta-börek fırçası...

Sertleşmiş tuz harcını kaldırırken balıkların derisinin zedelenmemesine özen gösterin... Tuz, balığın etine değmemeli... Balıkların üzerinde kalan tuzları özenle fırçalayıp temizleyin... Bu işi acele etmeden telaşsız ve sakin bir şekilde yapmalısınız... Sonra balığın kuyruğunu spatülle hafifce kaldırarak başını da büyükçe bir kaşıkla tutarak aynı anda parçalamadan kaldırarak servis tabağına alın...

Balığınızı karnından güzelce ikiye ayırıp tabağınıza yatırın... (Fotoğrafta balığın diğer yarısı ne yazık yok... Nedenini sormayın )Üzerine dilediğiniz sosu dökebilirsiniz... Yanına dilediğiniz salata ve garnütürü koymayı unutmayın...

Bu kadar işte...
Ne diyeyim, yerken beni anımsayın yeter...
Afiyet olsun

Eklenen Resimler
     
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 23:42   #3
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,315
Galeri: 103
Ben bu tarifi somon balığı ile yapıyordum.
En kısa zamanda deniz çuprasıyla denemek istiyorum.
Ellerinize sağlık, çok da güzel anlatmışsınız, teşekkürler.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2008, 12:47   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Hepinizin ellerine saglik. Cok guzel balik tarifleri sergileniyor.
Ben firsat buldukca bunlari deniyecegim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2008, 16:46   #5
Ağaç Dostu
 
susam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
Dedem Bey. Bu tarifi ben vermeyi düşünüyordum. Siz benden önce davranmışsınız. Ki iyi etmişsiniz. Ne güzel fotoğraflamışsınızda. Harika görünüyor. Ellerinize sağlık.

susam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 21:23   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: gümülcine
Mesajlar: 19
Bu güzel tarifiniz için teşekkür ederim. Fotoğraflarla da iyi bir tarif olmuş

zemlek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2009, 09:23   #7
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,270
Galeri: 787
Gerçekten güzel bir tarife benziyor. Ben de sizin dediğiniz gibi bol miktar da tuzlu bir balık bekliyordum ancak yazdıklarınızdan sonra fikrim değişti. İlk fırsatta ben de deneyeceğim. Paylaşımınız için teşekkürler.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2009, 09:00   #8
Ağaç Dostu
 
evrim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 236
Fotoğraflar olayı çok güzel anlatmış. Valla sabahın bu saatinde canım balık istedi. Ama maalesef evde yapma şansım yok

evrim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2009, 09:18   #9
Yeni Üye
 
Melek Altınay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2009
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 20
Merhaba Dedem;

İnanamadım burada görünce Eşim Antalya'dan lagos getirmişti. Bende bu haftasonu onu pişirecektim ve tuzda pişirildiğini duymuştum. Tarifini nereden bulacağım derken burada gördüm. Bu site ne kadar zengin bir sitedir yahuuuu.... Teşekkürler çok güzel anlatmışsın...

Melek Altınay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2009, 10:25   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Melek hanım, umarım sonucu bizimle paylaşırsınız. Lagosla daha güzel sonuç alacağınızı sanıyorum... Afiyet olsun...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2009, 08:11   #11
Yeni Üye
 
Melek Altınay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2009
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 20
Merhaba Dedem;

Bu akşam tarifinizi çipurayla deniyeceğim. Zira lagosu pazar günü ağır misafirlere yapmayı düşünüyorum Önce bir tecrübe etmek istedim. İki akşam üst üste balık yemiş olacağım ama olsun çünkü balığı çok seviyorum...

Sonuçlarını yazarım; teşekkürler...

Melek Altınay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 12:36   #12
Yeni Üye
 
Melek Altınay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2009
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 20
Merhaba sayın Dedem;

Pazar günü tuzla lagos denememi yaptım. Ben dahil misafirlerim çok sevdiler. Lagosların da maşallahı vardı; iki tanesini 4 kişi bitiremedik. Cumartesi günü de Çipurayla denemiştim. Herkese tavsiye ederim, çok lezzetli oluyor.

Bu güzel tarif için size tekrar teşekkür ederim...

Melek Altınay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2009, 23:06   #13
Ağaçsever
 
kmlsrt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: KÜTAHYA
Mesajlar: 30
Emeğine sağlık dedem...Ama balıklar ağlamış....Yoksa masanın altına mı sakladın..?

kmlsrt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019