Mualla ( Yöresel )
Mualla , Hatay yöresinde iyi bilinen ve sık pişirilen zeytinyağlı patlıcan yemeğinin ismidir. Sanırım , bölgenin hazırlanışı ve pişirilmesi en kolay yemeklerinden biri aynı zamanda.
Mualla kelimesi ; Arapçada yüce, yüksek anlamında ve aynı zamanda bir kadın ismi. Evimdeki , Gencinei Güftar Ferhengi Ziya nın Farsça - Türkçe Lugat ına göre ise ; yemeğin adının, Farsçadaki MUHELLA kelimesinden gelen bir isim olabileceğini düşünüyorum. Muhella , Farsça da patlıcan silkmesine verilen isimmiş. Patlıcan silkmesi , aslında doğranmış patlıcan ve kuşbaşı etle hazırlanan etli bir yemek. Ancak belki , etin yerine bitkisel protein kaynağı mercimeğin eklenmesiyle , muhella da belki mualla olarak ağız değiştirmiş olabilir.. ( Hatta ben birkaç yerde , yemeğe , inceltip uzatarak MALLA dendiğini de duydum...)
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa ve bilgilerini paylaşırlarsa çok memnun olurum..
Düzenleyen Ayşe Özdil : 17-11-2008 saat 23:04
Neden: Başlığa açıklayıcı eklenti..
|